Με τη συγκατάθεση Μητσοτάκη εγκρίθηκε χωρίς όρους από το Κογκρέσο η πώληση των F-16 στην Τουρκία

Με τη συγκατάθεση Μητσοτάκη εγκρίθηκε χωρίς όρους από το Κογκρέσο η πώληση των F-16 στην Τουρκία

Με την πλήρη έγκριση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και χωρίς αστερίσκους το Αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση αμερικανικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, όπως γνωστοποίησε και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα μέσω «Χ».

Την ίδια ώρα πάντως τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την επιτυχία.

Για το λόγο αυτό συνηγόρησαν η «προσέγγιση» Ελλάδας και Τουρκίας την οποία και διαφήμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η «διολίσθηση» του ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού από τις αρχικές του θέσεις

Σημειώνεται πως το 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλούσε τους αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές να μην εγκρίνουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή».

Αντίθετα ωστόσο δήλωσε πρόσφατα πως «δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα υπαγορεύσουμε στις ΗΠΑ σε ποιον θα πουλήσουν εξοπλισμούς, αυτό που θέλουμε είναι να μη χρησιμοποιούνται αυτοί οι εξοπλισμοί εναντίον συμμάχων».

«Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τα εξοπλιστικά των ΗΠΑ. Εκείνο που μπορούμε να καθορίσουμε είναι ότι αυτοί οι εξοπλισμοί δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας», ανέφερε τις προάλλες και ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Είναι και σχετική η πρόσφατη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη – η οποία έχει διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών – σύμφωνα με την οποία «Οι όροι χρήσης των F-16 από την Τουρκία θα είναι γενικοί», προσθέτοντας πως αυτό που θα μπορούσε να υπάρξει είναι μια δήλωση που ενυπάρχει στην ουσία του ΝΑΤΟ, πως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά συμμάχων. Σημειώνεται ωστόσο πως το τελευταίο είναι ήδη γενική αρχή του ΝΑΤΟ.

Δεν υπήρξε μυστική επιστολή του State Department

To τελευταίο διάστημα έγινε λόγος και για κάποια μυστική επιστολή του State Department, κάτι που διέψευσε η Τουρκία

Η ελληνική πλευρά διατείνεται ότι σύμφωνα με την επιστολή, τα F-16 δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

H Τουρκία ωστόσο απαντά ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος όρος.

«Είναι παράλογο να έρχεται στην επικαιρότητα κάτι τέτοιο. Η ελληνική πλευρά κάνει αυτό που κάνει πάντα. Είναι δυνατόν η Τουρκία να δεχτεί κάτι τέτοιο; Κανείς δεν μπορεί καν να προσφέρει κάτι τέτοιο στην τουρκική πλευρά, πόσο μάλλον να το αποδεχτεί. Η Τουρκία, ως ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις, θα χρησιμοποιήσει τα F-16 που θα αγοράσει όπου χρειαστεί, χωρίς να ρωτήσει κανέναν», ανέφεραν πηγές της τουρκικής ασφάλειας στην εφημερίδα Αksam.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν όροι κι ότι τα μαχητικά, όταν παραληφθούν, δεν θα μπορούν να πετάνε πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Πανηγυρισμοί από τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Τουρκία 

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ αναφέρεται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης των αεροσκαφών F16 στην Τουρκία.

Η προθεσμία 15 ημερών για την υποβολή ενστάσεων στο επίσημο αίτημα της κυβέρνησης για την πώληση στην Τουρκία 40 νέων μαχητικών και κιτ αναβαθμίσεων και εξοπλισμού για 79 αεροσκάφη του υφιστάμενου τουρκικού στόλου F-16 έληξε χωρίς εμπόδια.

Στο μήνυμα του ο Αμερικανός διπλωμάτης σημειώνει στο Χ: «Η απόφαση του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα να εγκρίνει την απόκτηση 40 νέων και 79 αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Ο στόλος των F-16 της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για την ισχύ του ΝΑΤΟ, διασφαλίζοντας τη μελλοντική διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων».

Το μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη μεταδίδεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως επίσημη επιβεβαίωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας έγκρισης πώλησης των F16 στην Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

«Αποστάσεις» Μπακογιάννη: Οι όροι χρήσης των F-16 από την Τουρκία θα είναι γενικοί (Audio)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter