Μεγάλες φουρτούνες παρά την μιντιακή… άπνοια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μεγάλες φουρτούνες παρά την μιντιακή… άπνοια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μέσα σε λίγες ώρες από το πρωί της Τετάρτης, η απόλυτη συσκότιση των πραγματικών προβλημάτων με την υπερπροβολή επί μακρόν του «ζητήματος της Ροδόπης» έδωσε τη θέση του σε σωρεία χτυπημάτων για τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πλήγματα από την οικονομία, την μεταναστευτική πολιτική, τη Δικαιοσύνη και την διεθνή εικόνα της χώρας.

Μπορεί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και στελέχη της να δήλωναν αργά το απόγευμα της Τετάρτης συγκλονισμένα από το μέγεθος της πολύνεκρης τραγωδίας στην Πύλο, όμως είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τις τελευταίες εβδομάδες πόνταρε στις εθνικοπατριωτικές κορώνες, από το αφήγημα του «εσωτερικού εσωτερικού εχθρού» μέχρι τις κορώνες για την αντιμεταναστευτική του πολιτική. Άλλωστε, κανείς δεν ξεχνά πως η προεκλογική εκστρατεία του αρχηγού των γαλάζιων για τις πρώτες εκλογές ξεκίνησε με φωτογραφίες δίπλα στον φράχτη του Έβρου, και η κατάληξη της εκστρατείας των δεύτερων είναι προγραμματισμένη για τον ίδιο προορισμό.

Η αμηχανία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο τραγικό γεγονός φάνηκε και από τα «σκουριασμένα» αντανακλαστικά του, αφού παρότι από τις πρώτες πρωινές ώρες φάνηκε πως το μέγεθος της τραγωδίας είναι μεγάλο, η αναβολή των σημερινών του προεκλογικών δραστηριοτήτων ήρθε μόνο το μεσημέρι.

Ακόμα χειρότερα, το κλιμάκιο που αρχικά ανακοινώθηκε από την Πειραιώς για την περιοχή ήταν επίσης «χαμηλών πτήσεων», με προσθήκη πολύ αργότερα του γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής, Παύλου Μαρινάκη, και ενός προσώπου που έχει βάλει την υπογραφή του στην αντιμεταναστευτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ως υφυπουργός, της Σοφίας Βούλτεψη. Η δε δήλωση του πρώην πρωθυπουργού ήρθε αργά το απόγευμα της Τετάρτης, με ένα λιτό μήνυμα που δείχνει απλώς τα «άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους», με ευχολόγια «να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».

Στη ωστόσο της τραγωδίας, η Νέα Δημοκρατία του Κυρ. Μητσοτάκη βρέθηκε την Τετάρτη ανάμεσα σε δύο ακόμα Συμπληγάδες, της Οικονομίας και του Κράτους Δικαίου.

Από τη μία, η συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα σόκαρε ακόμα και υποστηρικτές της οικονομικής πολιτικής της τετραετούς διακυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς οι αναφορές του για τη φοροδιαφυγή των 60 δισ. ευρώ και το σοβαρό έλλειμμα στους δείκτες των επενδύσεων (14%) σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 23% λέρωσε με μία ακόμα κηλίδα το αφήγημα του success story της Νέας Δημοκρατίας.

Από την άλλη, τα δέκα σημεία της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου PEGA για την Ελλάδα και το σκάνδαλο των υποκλοπών του Predator που θα ψηφιστούν την Πέμπτη, αποδεικνύουν πως η όζουσα πληγή στο κράτος δικαίου που άνοιξε στην πρώτη διακυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να αιμορραγεί, ακόμα και στο ενδεχόμενο μίας δεύτερης. Μεταξύ των συστάσεων, οι συντριπτική πλειοψηφία αφορούν ζητήματα που είναι αποτέλεσμα της ίδιας της προηγούμενης κυβέρνησης, εκθέτοντας εκτός από τη χώρας, τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη διεθνώς. Από την ανάγκη θεσμικής και νομικής διασφάλισης των ανεξάρτητων εποπτικών μηχανισμών, τα ζητήματα των αδειών εξαγωγής των παράνομων λογισμικών, τα εμπόδια στη Δικαιοσύνη και την ντροπιαστική τροπολογία του «απορρήτου», έως τη στοχοποίηση των ανεξάρτητων αρχών και τα τεχνικά ζητήματα που τις αφορούν και η υπαγωγή της ΕΥΠ στο γραφείο πρωθυπουργού.

Ακόμα πιο επιβαρυντικά για μία ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία, η έκκληση για κλήση στη Europol να συμμετάσχει στις έρευνες, η έκκληση να μην υπάρξει πολιτική παρέμβαση στο έργο του Γενικού Εισαγγελέα και κυρίως, η σοβαρή ανησυχία που εκφράζεται ακόμα και για την ακεραιότητα των εκλογών.

Υπό κανονικές συνθήκες, η Τετάρτη θα ήταν μία ημέρα που η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα προλάβαιναν να απαντάνε στο σφυροκόπημα των Μέσων Ενημέρωσης για τις διαδοχικές αποτυχίες της πολιτικής τους. Ωστόσο, ούτε οι συνθήκες είναι κανονικές, ούτε ο «έλεγχος» που τους κάνει η συντριπτική πλειονότητα των μίντια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter