Μεγάλη προσφορά από το Documento την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου: Επιλέξτε έναν από τους τόμους της σειράς HotDoc.History

Μεγάλη προσφορά από το Documento την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου: Επιλέξτε έναν από τους τόμους της σειράς HotDoc.History
Το Documento συνεχίζει τις προσφορές του και αυτή την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε έναν από τους δύο τόμους με την υπογραφή της επιστημονικής εγκυρότητας του HotDoc.History. Στη συμπλήρωση ενός αιώνα από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από τα μικρασιατικά παράλια, το HotDoc.History επιστρέφει θέτοντας ερωτήματα για την εκστρατεία του ελληνικού στρατού, για τον ρόλο των «συμμάχων» και για το γεωοπολιτικό περιβάλλον με αποκορύφωμα την καιροσκοπική εκστρατεία στην Κριμαία. Παράλληλα, το αίνιγμα της προσωπικότητας του Ναπολέοντα, του ιακωβίνου και αυτοκράτορα που άλλαξε σαρωτικά την Ευρώπη, καθώς ήδη έχουν συμπληρωθεί δύο αιώνες από τον θάνατό του.
Επιλέξτε λοιπόν έναν από τους δύο τόμους HotDoc.History

Τι γυρεύαμε στη Μικρά Ασία;
100 χρόνια από την ολέθρια περιπέτεια

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή δικαιούμαστε –και οφείλουμε– να αναρωτηθούμε εάν το εγχείρημα είχε πιθανότητες επιτυχίας ή ήταν εξ αρχής καταδικασμένο.
Στο 100 σελίδων βιβλίο του Hot.Doc History διερευνούμε διεξοδικά το ζήτημα και δίνουμε απαντήσεις μέσα από άρθρα ειδικών επιστημόνων. Στο βιβλίο αυτό δεν θα βρείτε μάχες και πρόσφυγες.
Θα βρείτε όμως τους βαθύτερους λόγους που χάσαμε τις κρίσιμες μάχες στα βάθη της Ανατολίας απέναντι σε έναν υπερμεγέθη, εχθρικό πληθυσμό.
Θα βρείτε τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στον εκπατρισμό 1.200.000 Ελλήνων από τις εστίες χιλιετηρίδων.
Θα βρείτε την προθυμία της διχασμένης Ελλάδας να δηλώσει παρούσα στην ουκρανική εκστρατεία εναντίον των μπολσεβίκων.«Από τη Ρωσία σύρνει δρόμος ίσια για τη Σμύρνη», όπως έλεγε το λαϊκό δίστιχο.
Θα βρείτε τις αλλοπρόσαλλες πλειοδοσίες βενιζελικών και βασιλοφρόνων και τις παλινωδίες από τη Σμύρνη στον Σαγγάριο και στο «Οίκαδε». Το νόθο Δημοψήφισμα του 1920 που επανέφερε τον Κωνσταντίνο στον θρόνο με 99%, σπάζοντας το «ραγισμένο βάζο της συνθήκης των Σεβρών».
Θα βρείτε το κουβάρι των διεθνών σχέσεων όπως είχε διαμορφωθεί μετά τη Συνθήκη Ειρήνης των Βερσαλλιών στο οποίο η Αθήνα προσπάθησε να παρεμβληθεί εξυπηρετώντας αγγλογαλλικά συμφέροντα «όπου ήθελε κριθεί αναγκαίον». Αλλά και τις επεκτατικές φιλοδοξίες του ελληνικού καπιταλισμού που αναζητούσε το νέο του Ελντοράντο.
Θα δείτε μια χώρα με ισχνότατη παραγωγική βάση, σε σχέση με το βάρος της εκστρατείας. Που βασίστηκε στην έκδοση πλαστού χρήματος και τη «γαλαντομία» των συμμάχων. Οι οποίοι κάποια στιγμή την εγκατέλειψαν.

ή
Ναπολέων

Ο ήρωας της νεωτερικότητας
Συμπληρώθηκαν πλέον 201 χρόνια από τον θάνατο του Ναπολέοντα. Του γιακωβίνου δεκανέα που ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας, ξεθεμέλιωσε την παλιά Ευρώπη και απεβίωσε στις 5 Μαΐου 1821, δεσμώτης στην απόμακρη νήσο της Αγίας Ελένης του Ατλαντικού.
Το μυστήριο του Μεγάλου Κορσικανού που πολιτογραφήθηκε Γάλλος, καθορίζοντας τη μοίρα του έθνους του και ολόκληρης της Ευρώπης προσπαθεί να λύσει το επετειακό βιβλίο HotDoc.History.
Τι απ’ όλα ήταν ο Μέγας Ναπολέων; Ενας «έφιππος Ροβεσπιέρος»;
Ένα άτομο με χαλαρή ηθική κι απόλυτη φιλαυτία, όπως έγραψαν οι «Times» όταν πληροφορήθηκαν τον θάνατό του δυο μήνες αργότερα;
Αυτός που η αλήθεια πρέπει να σταθεί στο μνήμα του χωρίς να επιτρέψει να διαφωνήσουμε ότι ο δεσμώτης θα λογίζεται στους Μεγάλους, όπως αναρωτήθηκαν λίγο αργότερα οι παριζιάνικες εφημερίδες της Παλινόρθωσης.
Ο νομοθέτης των Ναπολεόντειων Κωδίκων που θα κληροδοτηθούν στους απογόνους μαζί με τη μνήμη του, όπως έγραψαν στην Ουάσιγκτον τον Αύγουστο; Ή ο εκείνος που περίμεναν να εμφανιστεί και πάλι, ως στρατιώτης ακόμα απαράμιλλος, ως ηγέτης που δίδαξε σοφία μέσα από την εμπειρία, όπως έγραψαν στη Λουιζιάνα;
Το «μεγάλο κακό» όπως τον χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός –όχι από τους πλέον επιτυχημένους– Ζοσπέν;
Σε 100 σελίδες: Παρακολουθούμε το μυθιστόρημα της ζωή του (Β. Λάζου), τους πολιτικούς ελιγμούς του μέσα στο καμίνι της Επανάστασης (Σ. Δρόκαλος), τα στρατηγήματα του από την Ιβηρική μέχρι τη Ρωσία και το Βατερλό (Κ. Βενάκης), τις κοινωνικές ανατροπές που προκάλεσε στις χώρες των εχθρικών Συνασπισμών (Α. Ζαρόκωστας) και αναλύουμε το φαινόμενο του Βοναπαρτισμού ως μοντέλο διακυβέρνησης σε περίοδο κρίσης (Σ. Παναγιωτίδης).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter