Μελέτη Λύτρα: Όταν ο Πλεύρης στελέχωνε τις εντατικές με ειδικότητες εκτός ΜΕΘ

Απαντήσεις για τα σοκαριστικά στοιχεία της μελέτης Λύτρα, που δείχνει ότι η έλλειψη ΜΕΘ απέβη μοιραία για το 97,7% των διασωληνωμένων εκτός Εντατικών, επιχείρησε να δώσει την Τρίτη σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδα» στο Οpen o υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επιχειρώντας έτσι να αποσείσει τις ευθύνες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σε μια προσπάθεια να ρίξει τις κυβερνητικές ευθύνες για τις χιλιάδες θανάτων από την έλλειψη ΜΕΘ και την υποστελέχωση του ΕΣΥ, ο Θάνος Πλεύρης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «στις ΜΕΘ δυστυχώς τις ελληνικές τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουμε πολύ μεγαλύτερη θνητότητα σε όλες τις ασθένειες, διότι η χώρα μας έχει διπλάσιο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων μέσα στις ΜΕΘ από ότι έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Επιπλέον, ο υπουργός υποστήριξε ότι «στις ΜΕΘ τηρήθηκε απόλυτα η αναλογία νοσηλευτών και γιατρών παντού. Όλες ήτανε στον απόλυτο βαθμό στελεχωμένες». Παραπέμποντας επίσης στη μελέτη Λύτρα ο Θάνος Πλεύρης συμπλήρωσε: «Ο κύριος Λύτρας κάνει μία στατιστική αναφορά των στοιχείων και καταλήγει ότι τα αίτια της θνητότητας θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλη μελέτη. Τι δείχνει στα στατιστικά στοιχεία αυτά; Αυτό το οποίο λέγαμε, ότι όταν κάποιος φτάσει να διασωληνωθεί οι πιθανότητες να πεθάνει είναι πολύ περισσότερες από το να επιβιώσει».

Το ερώτημα ωστόσο είναι με τι ειδικότητες ήταν στελεχωμένες, καθώς επανειλημμένως οι νοσοκομειακοί γιατροί μιλούσαν για τον κίνδυνο να περιθάλπουν βαρέως πάσχοντες ασθενείς άσχετες ειδικότητες. «Το θράσος της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Από την μία αναγκαστικές παράνομες εντολές εξοντωτικής υπερεφημέρευσης και επικίνδυνης προχειρότητας (π.χ. να περιθάλπουν βαρέως πάσχοντες ασθενείς Covid γιατροί άσχετων ειδικοτήτων) και από την άλλη απειλές, συκοφάντηση και μηνύσεις ενάντια σε όποιον γιατρό λέει την αλήθεια για την κατάσταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ τον Νοέμβριο του 2021.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις άσχετης ειδικότητας που κλήθηκε να στελεχώσει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ήταν και αυτή που αποκάλυπτε το documentonews.gr της ειδικευόμενη γυναικολογικής που κλήθηκε λόγω αυξημένων αναγκών στην κλινική ΜΕΘ Covid για να παρέχει τις υπηρεσίες της. «Είναι εντέλλεσθε για την ΜΕΘ covid για τον Άγιο Ανδρέα. Ανάμεσα στους γιατρούς είναι εξειδικευμένοι χειρουργοί, πνευμονολόγοι και αναισθησιολόγοι. Από αυτούς οι μόνοι που έχουν μια επαφή με την εντατική είναι μόνο οι αναισθησιολόγοι» ανέφερε τότε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ, Δημήτρης Ζιαζιάς, ενώ ο ο γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) Στέλιος Τσοχατζής εξηγούσε: «Όλοι οι υπόλοιποι είναι ειδικευόμενοι που δεν έχουν ακόμα τον τίτλο ειδικότητας και είναι παθολόγοι πνευμονολόγοι αλλά και μια ειδικευόμενη γυναικολογικής».

Διαβάστε επίσης:

Καλούν ειδικευόμενη γυναικολογικής να ενταχθεί σε ΜΕΘ covid!

Κύριε Μητσοτάκη ευθύνεστε για χιλιάδες θανάτους

Μελέτη Λύτρα: Πώς Βορίδης – Γεραπετρίτης – Οικονόμου κάλυπταν το έγκλημα με τις ΜΕΘ

Το εγκληματικό ρεσιτάλ Μητσοτάκη για τις ΜΕΘ – Όταν διέψευδε τους υγειονομικούς για την πανδημία

Δολοφονική διαχείριση κορονοϊού: Η έλλειψη ΜΕΘ απέβη μοιραία για το 97,7% των διασωληνωμένων εκτός αυτών – Μελέτη Λύτρα

Η Κοτανίδου καρφώνει Μητσοτάκη – «Αδόκιμη αναφορά» η δήλωση για τις ΜΕΘ