Μέση Ανατολή: Αμερικανικό «όχι» στα ισραηλινά σχέδια ελέγχου της Γάζας – «Μπλόκο» στην αποστολή βοήθειας στο Τελ Αβίβ

Μέση Ανατολή: Αμερικανικό «όχι» στα ισραηλινά σχέδια ελέγχου της Γάζας – «Μπλόκο» στην αποστολή βοήθειας στο Τελ Αβίβ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας των ΗΠΑ έκανε σαφές αυτή την Τετάρτη ότι θεωρεί πως τα σχέδια του Τελ Αβίβ για διοίκηση της Γάζας μετά τον πόλεμο δεν ευσταθούν. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μετά το πέρας των μαχών.

«Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από τη Χαμάς. Αυτό σημαίνει μια επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου… Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στου δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των G7 στο Τόκιο.

«Τώρα, η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου… Δεν βλέπουμε ανακατάληψη και από ό,τι άκουσα από την ισραηλινή ηγεσία δεν έχουν την πρόθεση να επιβάλουν εκ νέου κατοχή στην Γάζα», ανέφερε.

Οι Δημοκρατικοί μπλοκάρουν πακέτο βοήθειας στο Ισραήλ

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας των ΗΠΑ εμπόδισαν την Τρίτη μια προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να εγκρίνουν με fast track διαδικασίες ένα νομοσχέδιο που παρέχει έκτακτη βοήθεια στο Ισραήλ. Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν παρέχει καμία βοήθεια στον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Επικρίσεις για πολιτικά παιχνίδια

Οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια με την κρίση στο Ισραήλ, καθυστερώντας τη βοήθεια προς τους Ισραηλινούς αφού συνδέουν τη στήριξη στον Νετανιάχου με την περικοπή της χρηματοδότησης για την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS). Οι περικοπές δαπανών είναι αγαπημένο «σπορ» των Ρεπουμπλικανών.

Οι Δημοκρατικοί αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο, τονίζοντας τη σημασία της παροχής βοήθειας τόσο στην Ουκρανία όσο και στο Ισραήλ. Το νομοσχέδιο της Βουλής προβλέπει να παράσχει 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ, αλλά επίσης θα περικόψει το ίδιο ποσό χρημάτων από την Εφορία. Τα κεφάλαια θα περιλαμβάνουν 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια των αμυντικών συστημάτων Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) του Ισραήλ και David’s Sling (Σφεντόνα του Δαυίδ) για την αντιμετώπιση πυραυλικών απειλών μικρού βεληνεκούς καθώς και ορισμένες μεταφορές εξοπλισμού από αμερικανικά αποθέματα.
«Οι σύμμαχοί μας στην Ουκρανία δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια καθυστέρηση όσο οι σύμμαχοί μας στο Ισραήλ», δήλωσε η γερουσιαστής Πάτι Μάρεϊ, η οποία προεδρεύει της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας.

Βουλευτικές αντιμαχίες

Η ψηφοφορία στη Βουλή ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με τις κομματικές γραμμές. Οι Δημοκρατικοί χαρακτήρισαν τις προτεινόμενες περικοπές του IRS ως «δηλητηριώδες χάπι» με πολιτικά κίνητρα που θα αύξανε το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ μειώνοντας την είσπραξη φόρων. Είπαν επίσης ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουκρανίας.

Για να γίνει νόμος, η νομοθεσία πρέπει να περάσει από τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς καθώς και από τη Βουλή που έχουν πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι και να υπογραφεί σε νόμο από τον Μπάιντεν, έναν Δημοκρατικό. Ο Λευκός Οίκος είχε πει ότι ο Μπάιντεν θα ασκούσε βέτο στο νομοσχέδιο της Βουλής.

Οι ηγέτες της Γερουσίας γράφουν το δικό τους συμπληρωματικό νομοσχέδιο χρηματοδότησης και αναμένεται να το παρουσιάσουν αυτή την εβδομάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter