Σάλεχ αλ-Αρούρι: Η επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς

Σάλεχ αλ-Αρούρι: Η επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς

Νέα ματωμένη σελίδα στο δράμα της Μέσης Ανατολής προβάλλει μετά τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς από το Ισραήλ στη Βηρυτό του Λιβάνου. Φωνές καταδίκης της επίθεσης και όρκοι για εκδίκηση ακούγονται έντονα στην περιοχή.

Με έδρα τον Λίβανο, ο Αλ Αρούρι, 57 ετών, ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και θεωρούνταν ο ντε φάκτο ηγέτης της στρατιωτικής της πτέρυγας στη Δυτική Όχθη. Υπήρξε ιδρυτής και πρώτος διοικητής των Ταξιαρχιών Ιζεντίν Αλ Κασάμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, από το 1993.

Ρουκέτες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του αλ-Αρούρι ξεκίνησαν οι επιθέσεις κατά του ισραηλινού στρατού.

Το βράδυ της Τρίτης, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Al Jazeera, ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Η δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι φουντώνει τη φωτιά

Αντιδράσεις από Λίβανο και Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καταδίκασε τη δολοφονία και ζήτησε σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς θεωρεί ότι παραβιάστηκαν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι σε επιδρομή ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον Λίβανο, θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση κατά του Ισραήλ, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Το αίμα του μάρτυρα θα πυροδοτήσει αναμφίβολα άλλη μια έκρηξη στις φλέβες της αντίστασης και το κίνητρο κατά των σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και στην περιοχή και ανάμεσα σε όλους όσοι αναζητούν την ελευθερία παγκοσμίως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί.

Ο εκπρόσωπος καταδίκασε επίσης την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου από «το επιθετικό σιωνιστικό καθεστώς».

Καταδίκη και από την Παλαιστινιακή Αρχή

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ καταδίκασε τη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς, προειδοποιώντας για τις συνέπειες «αυτού του εγκλήματος».

Παρότι η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Αρχή είναι σε αντιπαράθεση από το 2007, μετά από εμφύλια σύγκρουση στη Γάζα, ο Στάγιεχ καταδίκασε «τη δολοφονία που έλαβε χώρα στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου το βράδυ της Τρίτης, όπου σκοτώθηκαν ο Σάλεχ αλ-Αρούρι, ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου του κινήματος Χαμάς, καθώς και δύο από τους συνοδούς του».

Χαρακτήρισε το πλήγμα «έγκλημα που διαπράχθηκε από γνωστούς εγκληματίες» και προειδοποίησε «για τους κινδύνους και τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτό», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Διαβάστε επίσης: Ποιος ήταν ο Σαλέχ αλ Αρούρι που σκοτώθηκε από το ισραηλινό drone στη Βηρυτό – Δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς (Photos – Video)

Εκκλήσεις από τη Δύση

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρότρυνε την ισραηλινή κυβέρνηση να «αποφύγει κάθε συμπεριφορά» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κλιμάκωση», «ειδικά στον Λίβανο», μετά το —αποδιδόμενο στο Ισραήλ— πλήγμα στη Βηρυτό το οποίο σκότωσε τον δεύτερο τη τάξει της Χαμάς, γνωστοποίησε χθες Τρίτη το βράδυ το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος συζήτησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό υπουργό Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογράμμισε πως είναι «απαραίτητο να αποφευχθεί κάθε συμπεριφορά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, ειδικά στον Λίβανο», προσθέτοντας πως το Παρίσι θα «συνεχίσει να επιδίδει αυτό το μήνυμα σε όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα» στη σύγκρουση, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter