Μέση Ανατολή: Το μαρτύριο της σταγόνας στη Γάζα – Άνθρωποι κάνουν ουρές για λίγο νερό (Video)

Μέση Ανατολή: Το μαρτύριο της σταγόνας στη Γάζα – Άνθρωποι κάνουν ουρές για λίγο νερό (Video)

Την απελπιστική κατάσταση η οποία επικρατεί στην πολιορκημένη λωρίδα της Γάζας, που ζουν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, αποτυπώνουν το βίντεο από drone που κατέγραψε ο Guardian.

Τα πλάνα σοκάρουν. Άνθρωποι, ταλαιπωρημένοι, σχηματίζουν ουρά έξω από ένα σταθμό νερού του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για να γεμίσουν δοχεία και μπουκάλια με φρέσκο νερό.

«Οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν. Τα φάρμακα τελειώνουν. Τα τρόφιμα και το νερό τελειώνουν. Οι δρόμοι της Γάζας έχουν αρχίσει να ξεχειλίζουν από λύματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Philippe Lazzarini, γενικός επίτροπος της UNRWA, υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ. «Η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός τεράστιου υγειονομικού κινδύνου, καθώς ο κίνδυνος ασθενειών ελλοχεύει».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ επέμεινε ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο καυσίμων, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς είχε κλέψει καύσιμα από τον ΟΗΕ για να τα χρησιμοποιήσει για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Lazzarini δήλωσε ότι η UNRWA αναγκάστηκε να περιορίσει «δραστικά» την κατανάλωση καυσίμων. «Η ομάδα μας έπρεπε να πάρει δύσκολες αποφάσεις που κανένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν πρέπει να κάνει», είπε. «Τι χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη; Τα αρτοποιεία, ο σταθμός νερού; Τα μηχανήματα υποστήριξης της ζωής στο νοσοκομείο; Όλα αυτά χρειάζονται καύσιμα για να λειτουργήσουν».

Ο Lazzarini επέμεινε ότι ο οργανισμός διαθέτει έναν «σταθερό μηχανισμό παρακολούθησης» για να διασφαλίσει ότι η βοήθεια δεν εκτρέπεται. «Η UNRWA δεν εκτρέπει και δεν θα εκτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια σε λάθος χέρια».

Αρνήθηκε ότι η Χαμάς είχε κλέψει καύσιμα από τον ΟΗΕ, προσθέτοντας: «Με πονάει το γεγονός ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, ένα πολύ βασικό δικαίωμα για τους ανθρώπους, αμφισβητείται συνεχώς, ενώ την ίδια στιγμή η απελπισία μεταδίδεται ζωντανά υπό την επίβλεψή μας».

Διαβάστε επίσης: Παλαιστινιακό: Ο πόλεμος του νερού, το μαρτύριο της σταγόνας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter