Μετάλλαξη Δέλτα: Τα «καμπανάκια» από τους ειδικούς και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown

Μετάλλαξη Δέλτα: Τα «καμπανάκια» από τους ειδικούς και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown

Ηχηρά «καμπανάκια» για το τέταρτο κύμα που είναι προ των πυλών ηχούν από την επιστημονική κοινότητα λόγω της σταδιακής επικράτησης της παραλλαγής «Δέλτα».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, υπολογίζει πως το τέταρτο κύμα θα κάνει την εμφάνισή του από τα μέσα Αυγούστου μιας και ήδη τα πρώτα κρούσματα με την μετάλλαξη έχουν εμφανιστεί στη χώρα ενώ χαρακτήρισε ως το «χειρότερο σενάριο» το ενδεχόμενο νέας καραντίνας από το φθινόπωρο.

«Ήδη στην Ελλάδα έχουμε κρούσματα. Σύντομα θα καλύψει όλη την Ελλάδα, επομένως δεδομένου ότι έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας ανεμβολίαστο περιμένουμε να έρθει το επόμενο κύμα το οποίο πλησιάζει και το αναμένουμε γύρω στα μέσα Αυγούστου» ανέφερε μιλώντας το πρωί στο MEGA.

«Ο ιός διασπείρεται σιωπηλά και κάποια στιγμή όταν υπάρξει μεγάλη διασπορά θα δούμε το κύμα να έρχεται. Ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει αλλά σε ποσοστό 10%. Επίσης ο εμβολιασμένος δεν θα νοσήσει βαριά. Υπάρχει ένα 20-30% ατόμων που κινδυνεύουν από τον ιό και δεν έχει εμβολιαστεί. Είναι τεράστια ανάγκη να εμβολιαστούν τα ευπαθή άτομα» πρόσθεσε.

«Απευχόμαστε μια νέα καραντίνα και πρέπει μέσω του εμβολιασμού να μην ξαναφτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο. Οι πιθανότητες είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Όμως δεν είναι μηδέν. Αν δεν εμβολιαζόμαστε βάζουμε σε μεγάλο κίνδυνο την οικονομία και την πατρίδα μας» τόνισε.

«Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν διασταυρωθούμε με έναν άνθρωπο στον δρόμο»

Όσον αφορά την μεταδοτικότητα του ιού και την αναγκαιότητα χρήσης της μάσκας ανέφερε πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν διασταυρωθούμε με έναν άνθρωπο στον δρόμο χωρίς μάσκες». 

«Φοράμε παντού μάσκα και το καλοκαίρι, είναι μια απόφαση που έγινε δεκτή και από την πολιτεία. Η σύσταση της επιτροπής είναι να φοράμε την μάσκα» υπογράμμισε.

«Μέχρι στιγμής προσβάλλει νέους ανθρώπους, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είνaι τα 27 έτη. Όσο περιορίζεται εκεί έχουμε λίγες νοσηλείες και τα νοσοκομεία δεν πιέζονται. Το πρόβλημα είναι όταν ο ιός περάσει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί κι εκεί θα πιεστεί το ΕΣΥ», τόνισε σημειώνοντας πως: «Είναι ήπια η μετάλλαξη μεν, λιγότερες πιθανότητες έχεις αν είσαι νέος άνθρωπος να μπεις στη μονάδα, αλλά δεν είναι μηδενικές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν νέο άνθρωπο. Αν χάσουμε ένα έφηβο θα είναι μια ανείπωτη τραγωδία» είπε.

«Αν δεν εμβολιαστούμε θα είναι ένα τεράστιος κίνδυνος για την οικονομία και την κοινωνία» πρόσθεσε. O κ. Σύψας τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κάνοντας αναφορά σε υγειονομικούς, εργαζόμενους στα γηροκομεία και εκπαιδευτικούς συμπληρώνοντας ότι «είναι δύσκολη απόφαση αλλά πρέπει να το δούμε».

«Θα πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά»

Τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών τόνισε ο καθηγητής. «Για να συνεχίσει να λειτουργεί το σχολείο θα έπρεπε να εμβολιαστούν τα παιδιά, ένας δεύτερος λόγος είναι να μηδενίσουμε τον κίνδυνο βαριάς νόσησης. Να μην χάσουμε κανέναν έφηβο, κανένα παιδί από κορονοϊό. Η μελέτη δεν έχει δείξει σημαντικές παρενέργειες. Τα δεδομένα ασφάλειας μέχρι στιγμής είναι πολύ ικανοποιητικά», σημείωσε σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών-εφήβων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνει ποτέ υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

«Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται υποχρεωτικότητα αλλά πειθώ και συναίνεση», υπογράμμισε τονίζοντας πως «τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε δεν μπορούν να κάνουν καμία μακροχρόνια παρενέργεια».

Έκδηλη ανησυχία εκφράστηκε και από τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «ο αριθμός των ανεμβολίαστων είναι πολύ μεγάλος» και «πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων». Όπως εξήγησε, «είμαστε σε κρίσιμη καμπή. Είναι καλοκαίρι και έχει αυξηθεί η κινητικότητα, ο κόσμος βγαίνει έξω, πάει διακοπές. Έχουμε ένα στέλεχος που διαδίδεται ευκολότερα, έχει έρθει και στην Ελλάδα και είναι πολύ περισσότερα από 50 τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί και έχουμε και μια σειρά μέτρων που έχουν αρθεί».

Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος έθεσε μια σοβαρή διάσταση του ζητήματος τονίζοντας στο ΣΚΑΪ πως σε θέματα δημόσιας υγείας δεν αποδίδει ο στιγματισμός, οι κατηγορίες και η ένταση υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πρέπει να εξαντληθεί η συζήτηση και τα επιχειρήματα αλλά και η προσωπική επαφή για να απαντηθούν τα εξειδικευμένα ερωτήματα, οι απορίες, οι δισταγμοί και οι ενστάσεις πολλών ανθρώπων που δεν έχουν πάρει την απόφαση να εμβολιαστούν.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter