Μια δημοκρατία δεν εκδικείται

Μια δημοκρατία δεν εκδικείται

Κατάφωρη καταστρατήγηση του κράτους δικαίου και επιβολή άτυπης θανατικής ποινής. «Ξαναδικάζεται» και οδηγείται με αργά βήματα στον θάνατο ο κρατούμενος απεργός πείνας Δημήτρης Κουφοντίνας μέσω μιας άτυπης, έωλης και μεταμφιεσμένης επαναφοράς της θανατικής ποινής στη χώρα μας.

Με την άμεση αλλά μερική εφαρμογή του νέου νόμου για το σωφρονιστικό σύστημα ο κρατούμενος πολυϊσοβίτης Δημήτρης Κουφοντίνας μετήχθη στις 21 Δεκεμβρίου, εν μέσω πανδημίας, από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου αιφνιδιαστικά και παράτυπα στις φυλακές Δομοκού. Επικαλούμενος τον νέο νόμο, κομμένο και ραμμένο στην περίπτωσή του προκειμένου να επιδεινώσει την έκτιση της ποινής του, ζητάει μέσω απεργίας πείνας που ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό. Αυτό ορίζεται από την επιμέρους διάταξη, αφού αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο κρατούμενος που δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για να παραμείνει στις αγροτικές φυλακές και στην ΚΑΥΦ «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη».

Ο 63άχρονος κρατούμενος έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας ζητώντας τα νόμιμα και όχι την «κατ’ εξαίρεση και προνομιακή μεταχείριση έναντι των συγκρατουμένων του», όπως δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, τονίζοντας ότι η δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά ούτε εκβιάζεται. Οντως δεν θα ζητούσε εκδίκηση αν όσοι την εκπροσωπούν θεσμικά δεν επιδίδονταν σε ένα μπαράζ αντιποίνων με στόχο την εξαΰλωση της αντίθετης πλευράς.

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση, η οποία έχει αλλάξει τον νόμο προκειμένου να εξυπηρετήσει μια πολιτική – προσωπική γραμμή εξόντωσης ενός συγκεκριμένου κρατουμένου, παραβιάζει μαζί με όλες τις άλλες αρχές και διατάξεις του κράτους δικαίου και τον δικό της νόμο. Είναι σαφές ότι αυτό γίνεται με προφανή σκοπό να πιέσει τον κρατούμενο σε τέτοιο σημείο ώστε να της κάνει τη χάρη να πεθάνει μόνος του» αναφέρει στο Documento η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη.

Έχει καταδικαστεί για τις πράξεις του

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην πολιτική ταυτότητα της δράσης του κρατουμένου και όχι στις πράξεις για τις οποίες έχει καταδικαστεί. Ο Δ. Κουφοντίνας σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός πολυϊσοβίτης στη χώρα που βαρύνεται με ανθρωποκτονίες. Είναι όμως ο μόνος που υφίσταται τέτοιου είδους εκδικητική μεταχείριση. Οσο κι αν η κυβέρνηση κραυγάζει ότι δεν τον αντιμετωπίζει πολιτικά, η στάση της δείχνει το αντίθετο.

Αναμφισβήτητα βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας «καταδίκης» στο πρόσωπό του, αυτής του θανάτου. Οπως φαίνεται, η ΝΔ, παραμερίζοντας το εμπεδωμένο κράτος δικαίου με το έτσι θέλω, δεν αρκείται στην επιβληθείσα καταδίκη και τον «ξαναδικάζει» στέλνοντάς τον έμμεσα στην γκιλοτίνα.

«Μπαίνουμε όλοι μαζί σε ένα καθεστώς που όχι μόνο δεν μιλάμε για κράτος δικαίου αλλά δεν υπάρχει ούτε κατ’ ελάχιστο ένα σαφές πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα ορίζεται η μεταχείριση ενός κρατουμένου ο οποίος έχει καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα, οποιαδήποτε κι αν είναι. Το να γνωρίζει ο πολίτης ποια θα είναι η συνέπεια των πράξεών του θεωρείται κατάκτηση της αστικής δημοκρατίας. Περνάμε λοιπόν από μια ασφάλεια δικαίου σε μια μεσαιωνικού χαρακτήρα κατάσταση στην οποία άπαξ και βρεθείς απέναντι από το καθεστώς, ως εσωτερικός εχθρός, όχι μόνο δεν έχεις καμία δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τα προβλεπόμενα από τον νόμο ευεργετήματα αλλά πολύ περισσότερο δεν έχεις καν τη δυνατότητα να γνωρίζεις ποια θα είναι η τύχη σου. Μήπως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αναβιώσει και τη θανατική ποινή μέσα από αυτήν τη διαδικασία;» συμπληρώνει η κ. Λεγάκη.

Πρωτοφανής ήταν και η στάση που κράτησε το Νοσοκομείο Λαμίας όταν την περασμένη Τετάρτη κατά τη μεταφορά του εκεί ο απεργός πείνας έδωσε τη συγκατάθεσή του προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Επειδή αρνήθηκε τη χορήγηση ορού δεν κατέστη δυνατή η νοσηλεία του, παρά το γεγονός ότι ο νόμος αναφέρει πως όταν ο γιατρός διαπιστώσει ότι ο απεργός πείνας χρήζει ιατρικής παρακολούθησης –και όχι ιατρικής επέμβασης– πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για την πραγμάτωσή της. Ετσι επέστρεψε στον Δομοκό, όπου κρατείται στην απομόνωση χωρίς λόγο την ώρα που η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να πέσει σε κώμα ανά πάσα στιγμή.

«Διαπράττεται μια δολοφονία…»

«Ο Δ. Κουφοντίνας έχει πολλαπλά προβλήματα υγείας. Δεν ξέρουμε αν θα τη βγάλει και αυτή την εβδομάδα. Η δημοκρατική Ελλάδα διαπράττει μια δολοφονία σε βάρος του» λέει στο Documento ο Βαγγέλης Σταθόπουλος, ο οποίος στις 18 Ιανουαρίου ξεκίνησε μαζί με τον συγκρατούμενό του στις φυλακές Λάρισας Πολύκαρπο Γεωργιάδη απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης στον Δ. Κουφοντίνα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένα σχέδιο ηθικής, πολιτικής και φυσικής εξόντωσης του Δημήτρη Κουφοντίνα. Αλλά όχι μόνο προς το πρόσωπό του. Θέλουν να εξοντώσουν τη μνήμη μιας ολόκληρης γενιάς που αγωνίστηκε. Θέλουν να εξοντώσουν αυτήν τη μνήμη» προσθέτει στο Documento ο Πολ. Γεωργιάδης.

«Οταν ένας άνθρωπος συλλαμβάνεται, δικάζεται και καταδικάζεται αμετάκλητα σε όποια ποινή αποφασίσει το δικαστήριο, η υπόθεση παίρνει τέλος» αναφέρουν με σχετικό κείμενό τους 15 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας μέσω των αυτονόητων την αντίθεσή τους στην κυβερνητική τακτική, ενώ με παρέμβασή της η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σημείωσε ότι «η διακριτική μεταχείριση κρατουμένων που λαμβάνει χώρα κατά παρέκκλιση της αρχής της νομιμότητας ουσιαστικά συνιστά την επιβολή μίας περαιτέρω ποινής. Ο νομοθέτης και η διοίκηση οφείλουν να μη μεροληπτούν σε βάρος κρατουμένου κατά το στάδιο της έκτισης της ποινής όσο απεχθείς κι αν είναι οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε ή οι αντιλήψεις και ιδεολογικές του πεποιθήσεις».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter