Μητσοτάκης στον Economist: Επιμένει στην ντροπιαστική αποχή για τη Γάζα

Μητσοτάκης στον Economist: Επιμένει στην ντροπιαστική αποχή για τη Γάζα

Σε πεδίο υπεράσπισης της κυβερνητικής επιλογής αποχής από την ειρηνευτική ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Γάζα μετέτρεψε την πολυδιαφημισμένη συζήτησή του με τον Φράνσις Φουκουγιάμα στο πλαίσιο του 27ου συνεδρίου του Economist, επιλέγοντας παράλληλα να αντιπαραβάλλει την στήριξη της χώρας στην κυβέρνηση του Ισραήλ με τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη σύνδεση της κρίσης στη Μέση Ανατολή με τις ελληνοτουρκικές συζητήσεις προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συμμετοχή σε εκδήλωση του Economist, εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι παρά την στάση του Ερντογάν έναντι της Χαμάς, «το καλό κλίμα θα αντέξει».

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση με τον Φράνσις Φουκουγιάμα, ο πρωθυπουργός σχολίασε τη στάση του Τούρκου προέδρου έναντι της Χαμάς σε αντιπαραβολή με την ελληνική στάση απόλυτης στήριξης στο Ισραήλ, αναφέροντας πως «εμείς δεν μιλάμε με τη Χαμάς, ούτε φιλοδοξούμε να το κάνουμε, γιατί την ορίζουμε ξεκάθαρα ως τρομοκρατική οργάνωση».

«Δεν είναι εύκολο να φτιάξουμε χώρο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με όσα γίνονται στη γειτονιά και με τον Ερντογάν να είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, όταν δεν καταδικάζει τη Χαμάς, αλλά λέει ότι είναι απελευθερωτικό κίνημα» ανέφερε ακόμα για τον Τούρκο πρόεδρο.

Λίγο πριν τις αναφορές στα ελληνοτουρκικά, επιχείρησε να υπερασπιστεί την ντροπιαστική «αποχή» που δήλωσε η Ελλάδα στην πρόσφατη ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προτάσσοντας και πάλι θέσεις του Ισραήλ, για τη μη αναφορά της Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Δηλώσαμε το προφανές, το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του με βάση το διεθνές δίκαιο και ζητούμε από όλες τις πλευρές να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια, ακόμα και ανθρωπιστικές παύσεις στις εχθροπραξίες» ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας στην προσπάθεια να δικαιολογηθεί πως «προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή».

Παρά την άρνηση της χώρας να στηρίξει το ειρηνευτικό ψήφισμα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε σε άλλο σημείο πως «σο μυαλό μου, μόνη λύση μπορεί να είναι η αναβίωση του διαλόγου για δύο κράτη. Δηλαδή το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, χωρίς να απειλούν το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει το δικό του κράτος».

Ακολούθως, τόνισε την ανάγκη «στρατηγικής ήττας της Χαμάς», ενώ υποστήριξε πως η Παλαιστινιακή αρχή έχει αποδείξει πως «είναι αποτελεσματική στη διοίκηση στη Δυτική Όχθη». Στην δε προσπάθεια του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση συζητά με ευρωπαϊκές χώρες και ΗΠΑ για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω θαλάσσης, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας θα συμμετάσχει, «αν καταστεί δυνατό».

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Η επιλογή Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα στο ψήφισμα του ΟΗΕ, ντροπιάζει τον ελληνικό λαό και την ιστορία του

Καθυστερημένη επικοινωνία Μητσοτάκη με Αμπάς και… αγωνία για τη Γάζα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter