Μπάσκετ: Με το ένα μάτι στα ρούβλια

Μπάσκετ: Με το ένα μάτι στα ρούβλια

Το επίσημο μπάσκετ απέκλεισε τους Ρώσους από όλες τις διοργανώσεις μέχρι νεωτέρας, αλλά στα ενδότερα της Euroleague, που αποτελεί ιδιωτικών συμφερόντων διοργάνωση, η κατάσταση είναι περίπλοκη. Δεν θα είναι τόσο εύκολο να εξοστρακιστούν από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι μεγαλομέτοχοι του εγχειρήματος όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ούτε να μπλοκαριστεί η συμμετοχή λεφτάδων που φέρνουν τα ρούβλια.

Οι τρεις ρωσικές ομάδες που μετέχουν στη φετινή Euroleague δεν είναι δα και τίποτε παρακατιανές. Τη μέρα που ακούστηκαν τα τύμπανα του πολέμου στα ουκρανικά σύνορα η βαθμολογία τις βρήκε και τις τρεις μες στην προνομιούχο οκτάδα, δηλαδή σε πορεία πλέι οφ και ενδεχομένως φάιναλ φορ.

Ευρωλίγκα με 15 ομάδες

Η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης με επικεφαλής τον Ελληνα μάνατζερ Μάνο Παπαδόπουλο ήταν στην πέμπτη θέση με ρεκόρ 14 νίκες – 9 ήττες, η υπερδύναμη ΤΣΣΚΑ των οκτώ ευρωτροπαίων με προπονητή τον Δημήτρη Ιτούδη έκτη με 1410 και η Ούνιξ Καζάν, στην οποία εργάζεται ως διοικητικό στέλεχος ο παλαίμαχος διεθνής Κώστας Καϊμακόγλου, όγδοη με 13-12.

«Ζητάμε την κατανόησή σας για ένα μήνα, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση» είπε ο αγγελιοφόρος των Ρώσων όταν αποδείχτηκε ανέφικτο το μεσοβέζικο σχέδιο για διεξαγωγή των αγώνων τους σε τρίτες χώρες. Η γενική συνέλευση της λίγκας συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης και έκανε δεκτό το αίτημα.

«Εάν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε εύλογο χρονικό διάστημα, οι αγώνες των ρωσικών ομάδων θα ακυρωθούν» ανακοινώθηκε. Οχι μόνο εκείνων που υπολείπονται, αλλά και όσων έγιναν μέχρι τώρα, αφού προέχει η ισονομία. Επειδή μοιάζει σχεδόν απίθανο να σβήσουν οι φλόγες μέσα στις τρεις εβδομάδες που (άτυπα) έδωσαν περιθώριο οι διοργανωτές, θα πρέπει μάλλον να καταρτίσουμε καινούργια βαθμολογία με πίνακα 15 ομάδων.

Οι ισορροπίες δεν αλλάζουν αισθητά, αλλά τουλάχιστον ο τέταρτος Ολυμπιακός ξεφορτώνεται μεμιάς τρεις από τις ομάδες που γάβγιζαν στις φτέρνες του. Πλέον μοιάζει δύσκολο να απολέσουν οι «ερυθρόλευκοι» το πλεονέκτημα έδρας ενόψει προημιτελικών.

Οι πρώτοι που πανηγύρισαν είναι οι Τούρκοι (Εφές, Φενέρ) που είχαν χάσει έδαφος, αλλά θα τρυπώσουν στα πλέι οφ χάρη στον… Πούτιν. Ο Παναθηναϊκός, αντίθετα, έμεινε πολύ πίσω στο πρώτο τρίμηνο της σεζόν και δεν προλαβαίνει πλέον. Το φάιναλ φορ θα διεξαχθεί στα τέλη Μαΐου στο Βερολίνο ή το Βελιγράδι.

Οι τρεις ομάδες της Ρωσίας αποδεκατίζονται μέρα με τη μέρα, αφού πολλοί αθλητές που προέρχονται από τρίτες χώρες μάζεψαν τα μπογαλάκια τους και αποχώρησαν, με τις ευλογίες των ανήμπορων να αντιδράσουν διοικήσεων: ο Γεωργιανός Σενγκέλια, οι Λιθουανοί Κουζμίνσκας, Γκουντάιτις, Γκριγκόνις, ο Δανός Λούντμπεργκ, ο Γερμανός Φόιγκτμαν, ο Ιταλός Χάκετ και άλλοι.

Το πολυπληθές ελληνικό λόμπι, στο οποίο ανήκουν επίσης οι βοηθοί προπονητές Ανδρέας Πιστιόλης, Διαμαντής Παναγιωτόπουλος, ο γυμναστής Κώστας Χατζηχρήστος και ο φυσιοθεραπευτής Κοσμάς Κοντογιάννης, προτίμησε να τηρήσει στάση αναμονής και ουδετερότητας.

Πίσω στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος έτριβε τα χέρια του. Η κρίση φέρνει τον Ιτούδη πιο κοντά στο τιμόνι της εθνικής ανδρών ενόψει του Ευρωμπάσκετ 2022 και του Μουντομπάσκετ 2023. Υπάρχει πάντως η ισχυρή εναλλακτική λύση του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ο οποίος απολύθηκε πρόσφατα από τη Μακάμπι.

Στο κονκλάβιο της Βαρκελώνης, στο μεταξύ, η αγωνία αφορά το μέλλον της διοργάνωσης. Η ΤΣΣΚΑ είναι ένας ζάπλουτος κολοσσός με πολυετές εγγυημένο συμβόλαιο συμμετοχής στη Euroleague, ενώ η πόρτα για τους παραλήδες από το Καζάν, την Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα (Λοκομοτίβ Κουμπάν παίζει στο «αδερφό» Eurocup) δεν κλείνει ποτέ. O Tζόρντι Mπερτομέου ανακοίνωσε τη διακοπή της χορηγίας της τράπεζας VTB, αλλά η καρδούλα του το ξέρει.

Παρεμπιπτόντως, η «σοβιετική» VTB League θα συνεχιστεί κακήν κακώς, δίχως την εσθονική Καλέβ, που παράτησε τον γάμο, και την πολωνική Ζιέλονα Γκόρα, η οποία αποχώρησε προσωρινά. Οι τρεις Βαλτικές δημοκρατίες απέσυραν τους παίκτες και τους διαιτητές τους από τη διοργάνωση, οπότε αυτή μετατρέπεται de facto σε ρωσικό πρωτάθλημα. Εστω με συνθέσεις ανάγκης.

Η FIBA καθυστέρησε να αντιδράσει επειδή περίμενε την οδηγία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Οταν οι «αθάνατοι» εξέδωσαν ντιρεκτίβα για εξοστρακισμό των Ρώσων αθλητών και ομάδων, η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Μπάσκετ, στην οποία ηγείται ο Ελληνας γγ Ανδρέας Ζαγκλής, ευθυγραμμίστηκε απόλυτα, όπως έκαναν και οι αντίστοιχες άλλων αθλημάτων (ποδόσφαιρο, στίβος, βόλεϊ.

Αμεση εφαρμογή

Η αποβολή των ρωσικών συλλόγων από τα κύπελλα Ευρώπης θα ισχύσει άμεσα: Basketball Champions League ανδρών, Euroleague γυναικών κ.ο.κ. Εάν δεν υπάρξει εξομάλυνση στο μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η Ρωσία θα μείνει εκτός Ευρωμπάσκετ 2022 και ίσως χάσει και το τρένο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023.

Στο Ευρωμπάσκετ, μάλιστα, η Ρωσία έχει κληρωθεί στον όμιλο της Τιφλίδας, όπου τα ρωσικά λάβαρα αποτελούν κόκκινη σημαία, από τον πόλεμο του 2014 ακόμη. Η εθνική Ουκρανίας καλείται να αγωνιστεί στον ίδιο όμιλο με την ελληνική ομάδα, στο Μιλάνο. Τα τελικά του Ευρωμπάσκετ 2022 θα διεξαχθούν στο Βερολίνο.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter