Μπένι Στάινμετζ: Στην Κύπρο παραμένει κρατούμενος, στην Ελλάδα τον άφησαν να φύγει

Μπένι Στάινμετζ: Στην Κύπρο παραμένει κρατούμενος, στην Ελλάδα τον άφησαν να φύγει

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του μεγιστάνα των εξορύξεων, Μπένι Στάινμετζ απέτυχαν να εξασφαλίσουν την υπό όρους αποφυλάκισή του από την Κύπρο, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάζει τις διαδικασίες για την έκδοσή του στη Ρουμανία.

Ο Στάινμετζ είχε καταδικαστεί σε πενταετή φυλάκιση στη Ρουμανία το 2020 κατηγορούμενος για συνομωσία με τον εγγονό του πρώην βασιλιά της χώρας, και με άλλα πρόσωπα, ώστε να αποκτήσει παράνομα εκτάσεις που ανήκαν παλαιότερα στη βασιλική οικογένεια, αξίας 100 εκατ. δολαρίων.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Εκδόθηκε στη Ρουμανία ο μεγιστάνας των εξορύξεων Μπένι Στάινμετζ

Οι κυπριακές αρχές συνέλαβαν τον γαλλοϊσραηλινό επιχειρηματία στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος αλλά προφυλακίστηκε εκ νέου στις 11 Οκτωβρίου, μετά τη νέα απόφαση δικαστηρίου υπέρ της έκδοσής του.

Οι δικηγόροι του Στάινμετζ άσκησαν έφεση ζητώντας την προσωρινή αποφυλάκισή του μέχρι τη δίκη, χρησιμοποιώντας ως γραμμή υπεράσπισης τις φιλανθρωπικές ενέργειές του αλλά και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με το αίτημα να απορρίπτεται από την έδρα.

«Ο κατηγορούμενος παραμένει προφυλακιστέος», δήλωσε ο εισαγγελέας Αλέξανδρος Παναγιώτου. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει σχετικά με την έκδοση του Στάινμετζ στα τέλη Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο γαλλοϊσραηλινός επιχειρηματίας είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2021 στην Αθήνα, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, καθώς το Εφετείο είχε κάνει δεκτή την έφεση κατά της έκδοσής του, ενώ τον Οκτώβριο του 2021 η Interpol είχε ακυρώσει τον «κόκκινο συναγερμό» που αφορούσε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Ο επιχειρηματίας αναμένει επίσης την απόφαση δικαστηρίου στην Ελβετία για άλλη υπόθεση διαφθοράς που αφορά χρηματισμό για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων εξόρυξης στη Γουινέα.

Με πληροφορίες από occrp.org

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter