Παρά τις υποσχέσεις Μητσοτάκη ο Μπάιντεν αποφάσισε την πώληση F-16 στην Τουρκία

Παρά τις υποσχέσεις Μητσοτάκη ο Μπάιντεν αποφάσισε την πώληση F-16 στην Τουρκία

Το «πράσινο φως» για την πώληση F-16 στην Τουρκία έδωσε τελικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά την τριμερή συμφωνία του Βίλνιους για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχασε στον «πόλεμο» για την πώληση F-16

O Σάλιβαν μιλώντας ενόψει της έναρξης της συνόδου κορυφής του NATO στο Βίλνιους, πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ήταν σαφής ότι υποστηρίζει τη μεταφορά», χωρίς όμως να δίνει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Την ίδια ώρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, είχε τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Λόιντ Όστιν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ οι δυο τους συνομίλησαν για «κοινούς διμερείς και πολυμερείς αμυντικούς στόχους».

«Ο υπουργός Όστιν και ο υπουργός Γκιουλέρ εξήραν τη μακρά ιστορία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας και επικρότησαν τη συνεχιζόμενη στενή μας συνεργασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της τηλεφωνικής συνομιλίας. «Συζήτησαν επίσης τις θετικές συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας στον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Τουρκίας», προστίθεται.

Το τηλεφώνημα έγινε, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το «πράσινο φως» να σταλεί το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην τουρκική εθνοσυνέλευση, μετά από τριμερή συνάντηση με τον Στόλτενμπεργκ και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ούλφ Κρίστερσον.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2021 η Άγκυρα ζήτησε από τις ΗΠΑ νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για τα υφιστάμενα F-16 που διαθέτει. Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει την πώληση 40 αεροσκαφών F-16 καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Αν και η ανακοίνωση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία έγινε λίγες μόνο ώρες μετά την τριμερή συμφωνία του Βίλνιους, Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμως δηλώνουν ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η πώληση των αεροσκαφών F-16 δεν συνδέονται.

Μενέντεζ: Ολοκληρώνεται η πώληση F-16 στην Τουρκία

Ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ, τη Δευτέρα πως καταγράφεται προσωρινή «κάμψη της επιθετικότητας της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της», προσθέτοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να “ενισχυθεί η ασφάλεια της Ελλάδας” και να εξασφαλιστούν “διαβεβαιώσεις όσον αφορά μελλοντικές ενέργειες”.

Σε ερώτηση για το πότε θα αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει ως προς την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ο κ. Μενέντεζ απάντησε ότι “πιθανόν” θα το κάνει, αν αυτό είναι «εφικτό», μέσα «στην επόμενη εβδομάδα».

 

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter