Νάνα Μούσχουρη: Μέρες ραδιοφώνου

Νάνα Μούσχουρη: Μέρες ραδιοφώνου
To άλμπουμ «Nana Mouskouri – Radio days» περιλαμβάνει 24 τραγούδια από τις δεκαετίες των ’50 και ’60, τα οποία η Μούσχουρη ηχογράφησε με την Ορχήστρα Ελαφράς Μουσικής του ΕΪΡ 

Κυκλοφόρησε το άλμπουμ με σπάνιες ραδιοφωνικές ηχογραφήσεις της μεγάλης Ελληνίδας ερμηνεύτριας.

Ας ξεκινήσουμε από το εξώφυλλο και το πακέτο της δισκογραφικής έκδοσης «Nana Mouskouri – Radio days» έτσι όπως το σχεδίασε ο Πέτρος Παράσχης. Πρόκειται για τρομερά καλόγουστη έκδοση με μια αισθητική αλά Verve, σπάνια για τα εγχώρια δεδομένα. Το άλμπουμ ετοιμαζόταν προτού ακόμη εμφανιστεί η πανδημία του κορονοϊού και επιτέλους μόλις κυκλοφόρησε από την εταιρεία Minos EMI σε συμπαραγωγή με το αρχείο της ΕΡΤ. Πρόκειται για μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο, αφού περιλαμβάνει 24 τραγούδια από τις δεκαετίες των ’50 και ’60 τα οποία η Μούσχουρη ηχογράφησε με την Ορχήστρα Ελαφράς Μουσικής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕIΡ): συνθέσεις των Αττίκ, Κώστα Γιαννίδη, Γιάννη Σπάρτακου, Μίμη Πλέσσα, Κώστα Κλάββα, Νίκυ Γιάκοβλεφ, αλλά και ένα από τα πρώτα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή. Μια έκδοση που δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε συλλέκτες αλλά σε όλους τους λάτρεις του ελληνικού τραγουδιού και της μεγάλης ιστορίας του.

Οφείλουμε τα πάντα αναφορικά με το συγκεκριμένο άλμπουμ σε δύο ανθρώπους από το επιτελείο της δημόσιας ραδιοφωνίας: τον παραγωγό Σιδερή Πρίντεζη και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας Φώτη Απέργη. Ο πρώτος ανακάλυψε σε μπομπίνες της ΕΡΤ το χαμένο μέχρι πρότινος υλικό της Μούσχουρη και κατέγραψε όλα τα απαραίτητα στοιχεία (χρονολογίες, διευθυντές ορχήστρας, credits κ.λπ.). Ο δεύτερος, που είναι και βιογράφος της Μούσχουρη, προχώρησε την έκδοση του υλικού από τη θέση στην οποία βρίσκεται. Υπάρχει και ένθετο σημείωμα του Απέργη σε ελληνικά και αγγλικά καθώς το «Nana Mouskouri – Radio days» θα κυκλοφορήσει επίσης στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Κι αν άργησε η κυκλοφορία, αυτό οφειλόταν στις χρονικές καθυστερήσεις με τις απαιτούμενες άδειες. Από τις οποίες απουσίαζε αυτή του γιου και κληρονόμου του Μάνου Χατζιδάκι για ένα δυο τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που είχε ηχογραφήσει η Μούσχουρη εκτός επίσημης δισκογραφίας. Διότι η μοναδικότητα του άλμπουμ βασίζεται ακριβώς σε αυτό: σε τραγούδια συνθετών που ποτέ δεν πέρασαν στη δισκογραφία με τη φωνή της Μούσχουρη και ηχογραφήθηκαν κάποτε αποκλειστικά για ραδιοφωνικές μεταδόσεις.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η Νάνα Μούσχουρη του χρόνου γίνεται 90 ετών, το άλμπουμ αποτελεί τον καλύτερο φόρο τιμής στην προσφορά της ως πρέσβειρας του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Και γι’ αυτό η ίδια ήταν εμφανώς καταχαρούμενη στη δισκοπαρουσίαση στο Ραδιομέγαρο την περασμένη Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου, όπου η διοίκηση της ΕΡΤ έστησε μια μικρή γιορτή. Εκεί είδαμε τη Μούσχουρη να τραγουδάει live Χατζιδάκι και Χατζηνάσιο, είδαμε όμως και ένα συγκινητικό ντουέτο της με τον μέντορά της, τον 99χρονο Μίμη Πλέσσα, στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου. Ηταν ιστορική στιγμή.

ΙΝFO
To άλμπουμ «Nana Mouskouri – Radio days» κυκλοφορεί από τη MINOS EMI σε συμπαραγωγή με το αρχείο της ΕΡΤ 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter