Ναυάγιο Πύλος: Αθωώθηκαν αλλά παραμένουν κρατούμενοι 9 επιζήσαντες – «Άδικη, εκδικητική η διοικητική κράτηση τους»

Ναυάγιο Πύλος: Αθωώθηκαν αλλά παραμένουν κρατούμενοι 9 επιζήσαντες – «Άδικη, εκδικητική η διοικητική κράτηση τους»

Μεγάλες αντιδράσεις και εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της ΕΛΑΣ να τεθούν υπό διοικητική κράτηση οι εννέα Αιγύπτιοι επιζήσαντες από το ναυάγιο της Πύλου παρά την αθώωση τους την Τρίτη 21/05 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.

Δείτε επίσης: Ναυάγιο στην Πύλο: Ελεύθεροι οι εννέα κατηγορούμενοι – Η απόφαση του δικαστηρίου

Η ελληνική αστυνομία ,εξαντλώντας κάθε δυνατότητα αυθαιρεσίας ,καταπατώντας και συνθλίβοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα των εννέα Αιγυπτίων για δικαιοσύνη, με το πρόσχημα ότι υπάρχει κίνδυνος διαφυγής τους επειδή στερούνται μόνιμου καταλύματος τους έθεσε σε καθεστώς διοικητικής κράτησης

Δείτε επίσης: Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα: Πύλος, αστυνομική βία, υποκλοπές και σωρεία παραβιάσεων δικαιωμάτων

Έτσι, οι εννέα Αιγύπτιοι δεν έζησαν ούτε στιγμή ελευθερίας μετά την απόρριψη από το δικαστήριο των κατηγοριών που τους είχαν αποδοθεί για το ναυάγιο της Πυλου.

Το δικαστήριο αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους επικαλούμενο έλλειψη δικαιοδοσίας, καθώς η καταστροφή έγινε σε διεθνή ύδατα. Αξίζει να σημειωθεί, πως η υπόθεση είχε διασύρει διεθνώς την χώρα προσελκύοντας το ερευνητικό ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης: Ναυάγιο Πύλος: Έκθεση – «κόλαφος» από την Ευρωπαία Συνήγορο του Πολίτη

Δήλωση -Κόλαφος των συνηγόρων υπεράσπισης.

Mε αφορμή αυτή την εξέλιξη οι συνήγοροι υπεράσπισης των εννέα επιζώντων του ναυαγίου προχώρησαν σε κοινή δήλωση ζητώντας την άρση της κράτησης τους.

Οι ίδιοι επισημαίνουν, ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ελληνική νομοθεσία και το δίκαιο της Ένωσης, εφόσον δεν πληρούνται στο πρόσωπό τους οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις επιβολής της διοικητικής κράτησης. Ακόμη, στη δήλωση τους κάνουν λόγο για τον απάνθρωπο τρόπο, με τον οποίο οι εννέα επιζήσαντες αντιμετωπίστηκαν από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας.

Ολόκληρη η δήλωση αναφέρει χαρακτηριστικά:

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΝΕΑ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΠΟΥ ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ

Οι εντολείς μας, εννέα επιζώντες του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, κρατήθηκαν άδικα επί έντεκα μήνες στις φυλακές κατηγορούμενοι για βαριές πράξεις και στιγματισμένοι από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, που από την πρώτη στιγμή όχι μόνο δεν σεβάστηκαν το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά δημοσιοποίησαν φωτογραφίες τους ακόμα και μέσα από το νοσοκομείο, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την συγκάλυψη των πραγματικών αιτίων για το πολύνεκρο ναυάγιο. Ο στόχος, περαιτέρω, ήταν η εξυπηρέτηση του αφηγήματος, περί καταστολής των υπευθύνων της παράνομης μετανάστευσης και των ναυαγίων που συμβαίνουν στο ελληνικό SAR.

Φαίνεται ότι η αθώωση των εντολέων μας από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν εξυπηρετεί τις ανωτέρω στοχεύσεις Γι’ αυτό το λόγο, το ελληνικό κράτος, αντί να επανορθώσει για την άδικη πολύμηνη στέρηση της ελευθερίας τους, με την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και όλων των μέσων για την ομαλή επαναφορά στην ελεύθερη διαβίωση και την ένταξή τους στην κοινωνία, επιμένει να τους αντιμετωπίζει με σκληρότητα και απανθρωπιά.

Αντί να αφεθούν ελεύθεροι, κρατούνται διοικητικά! Επί έντεκα μήνες, παρακολουθούμε το πως θύματα αυτού του ναυαγίου, όπως οι 9 διοικητικά κρατούμενοι πια, επαναθυματοποιούνται συνεχώς, είτε με την άδικη προσωρινή κράτηση τους είτε με την άδικη, και εκδικητική διοικητική κράτηση τους.

Η απόφαση για την επιβολή διοικητικής κράτησης στους εντολείς μας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ελληνική νομοθεσία και το Δίκαιο της Ένωσης καθώς δεν πληρούνται στο πρόσωπό τους οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις επιβολής της. Η απόφαση κράτησης δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο, επιβάλλεται εντελώς αυθαίρετα και καταχρηστικά, και οι εντολείς μας θα έπρεπε να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τους υπόλοιπους επιζήσαντες του ναυαγίου, κατηγορία ευάλωτων προσώπων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, των οποίων την κράτηση δεν διανοήθηκαν καν οι αρχές, πέραν των πρώτων ημερών. Η αίτηση διεθνούς προστασίας των εννέα έχει ήδη καταγραφεί και δεν υφίσταται κανένας τυπικός ή ουσιαστικός λόγος για να κρατούνται.

Εν όψει των ανωτέρω, και σε συμμόρφωση και με τις αποφάσεις των ελληνικών Δικαστηρίων, καλούμε

● Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διασφαλίσει ότι οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές θα απέχουν από την αυθαίρετη σύλληψη και θα ανακαλέσουν τις εκδοθείσες παράνομες αποφάσεις της διοικητικής τους κράτησης

● Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να διασφαλίσει την εφαρμογή της εθνικής νομοθεσία και το Δικαίου της Ένωσης και οι εντολείς μας να απολαύσουν τα δικαιώματα που η κείμενη νομοθεσία προβλέπει, συμπεριλαμβανομένης της νόμιμης παραμονής μέχρι την εξέταση της αίτησής τους, της πρόσβασης σε συνθήκες υποδοχής και της προστασίας από αυθαίρετη κράτηση.

● Την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να μην επιτρέψει στις ελληνικές αρχές να εκθέσουν τους εντολείς μας, που ζήτησαν προστασία στη χώρα, να εκτεθούν σε σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και να εκτεθούν σε μια ακόμα πρακτική αυθαίρετης κράτησης

● Την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη να παρέμβει στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του και να εγγυηθεί την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας στους εντολείς από τις αρμόδιες αρχές.

Απαιτούμε την άρση της κράτησης των εννέα επιζώντων του ναυαγίου.

Οι Συνήγοροι Υπεράσπισης

Δείτε επίσης:

Χαλκίδα: Η στιγμή που επιχειρηματίας φτάνει στη ΔΟΥ κρατώντας φάκελο με 10.000 ευρώ – Βίντεο ντοκουμέντο (Video)

Χαλκίδα: «Δρούσαν σαν μαφία, μου είπαν εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά» λέει επιχειρηματίας για τους εφοριακούς (Video)

Χαλκίδα: Στον ανακριτή οι επίορκοι εφοριακοί – Οι διάλογοι και τα στοιχεία που τους «καίνε» (Video)

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter