«Νέα Αριστερά» και Εθνικό ζήτημα

«Νέα Αριστερά» και Εθνικό ζήτημα

Φαίνεται η εμφάνιση του πολύπειρου Ερντογάν ως ήπιου, πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις. Βλέποντας τις μετάνοιες Γεραπετρίτη κάποιοι αισθάνθηκαν ότι τους υπερκέρασε κι έσπευσαν να διακηρύξουν ότι υπάρχουν πολλά πεδία κατάλληλα για σκληρή αντιπολίτευση στη ΝΔ αλλά όχι τα ελληνοτουρκικά. Όχι γιατί εξαιρούνται γενικώς, αλλά επειδή η ΝΔ τα κάνει καλά κι αν τυχόν την … αφήνανε, θα τα έκανε καλύτερα! Θα πραγματοποιούσε «Πρέσπες του Αιγαίου». Κι αυτό οι αριστεροί (νέοι) «δεν το ομολογούμε ψιθυριστά. Το διεκδικούμε και το λέμε δυνατά».

Η Τουρκία των 80 εκατομμυρίων και της μεγάλης ανάπτυξης συνιστά μια αληθινή και διαρκή απειλή, με ανοικτό ιστορικό εθνικού ακρωτηριασμού, βρίσκεται σε δυναμική εμπλοκή με όλη τη γεωστρατηγική ρευστότητα της ΝΑ Μεσογείου. Όλο αυτό δεν έχει σχέση με το ψυχροπολεμικό κατάλοιπο εχθρότητας με μια εθνότητα 2 εκατομμυρίων που διαιωνιζόταν για λόγους συμβολισμού.

Με την έννοια αυτή η ορθή εθνική πολιτική των ΠΡΕΣΠΩΝ ουδεμία σχέση έχει ή μπορεί να έχει με τα ελληνοτουρκικά. Η συνήχηση είναι τελείως αποπροσανατολιστική.

Οι κύκλοι που εισηγούνται «Πρέσπες του Αιγαίου» και μας προτρέπουν μάλιστα ανοιχτά να εμπιστευτούμε την ΝΔ γι’ αυτές, θεωρούν ότι το Αιγαιακό είναι κυρίως δημιούργημα λαϊκίστικης προπαγάνδας ένθεν – κακείθεν. Επισημαίνουν μάλιστα «κυρίως της ελληνικής κοινής γνώμης, διότι εδώ στην Ελλάδα είναι που το Αιγαίο έχει γίνει σύμβολο εθνικής αδιαλλαξίας της «πατριωτικής Δεξιάς» και «πατριωτικής Αριστεράς …».

Φάγαμε 50 χρόνια από το 1974, κόπους, έξοδα κι ανθρώπινες θυσίες μέχρι να μας τα αποκαλύψει όλα αυτά η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ; «Τόσα χρόνια, ανεύθυνες κυβερνήσεις καλλιεργούν την πατριδοκαπηλία και τον εθνικισμό και όταν αυτά τρώνε σαν σαράκι το εθνικό συμφέρον, την ασφάλεια και την ειρήνη, οι πολιτικές ελίτ κοιτιούνται αμήχανα και λένε «ο κόσμος δεν μπορεί να το ακούσει» ή «οι συνθήκες δεν ωριμάσαν ακόμη» …

Όλα τα παραπάνω δεν τα καταλογίζουν στην ΝΕΑΡ τίποτε τρολ της Κουμουνδούρου, ούτε τα υπέκλεψε κανείς πονηρός σε ακριτομυθίες των βουλευτών – επισκεπτών της τουρκικής πρεσβείας. Τα λέει φάτσα – κάρτα ο θεωρητικός του σχήματος και θρυλούμενος ως επικεφαλής κ. Χριστόπουλος στο άρθρο του στο news 247: https://www.news247.gr/gnomes/posi-alitheia-xoris-pathos-antexetai-sta-ellinotourkika.

Έστω και τώρα όμως, ας δώσουμε βάση προκειμένου να μας φωτίσει ο συγγραφέας με πέντε βασικές αλήθειες (κατά τον συγγραφέα πάντα):

Α) Στο Αιγαίο δεν υπάρχει μόνο η διαφορά της υφαλοκρηπίδας που αποδέχεται η χώρα μας. Η αντίληψη δικαίου που υπάρχει διεθνώς θεωρεί ετεροβαρές το Αιγαίο να είναι «ελληνική λίμνη».

Β) Το ίδιο ισχύει με την ελληνική θέση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Ούτε αυτή μπορεί να γίνει δεκτή λόγω της μορφολογίας του Αιγαίου Πελάγους.

Γ) Το ίδιο ισχύει επίσης με την εμμονή μας για διατήρηση του εθνικού εναέριου χώρου στα 10 αντί στα 6 νμ.

Δ) Αυτά και μερικά άλλα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, είναι υπαρκτές εστίες διαφωνιών κι ας υποστηρίζει η Ελλάδα ότι «έχουμε μόνο μία διαφορά με την Τουρκία».

  1. E) Δεδομένου ότι όλα αυτά δεν αφορούν πρωτίστως επικράτεια παρά στα όριά της, που έχουν περισσότερο συμβολική παρά ζωτική σημασία, ο συγγραφεύς μας συμβουλεύει: «Aς κοιτάξουμε γύρω μας πραγματικά μεγάλες διαφορές, από το Παλαιστινιακό μέχρι την Ουκρανία και το Κυπριακό. Τούτες είναι μεγάλες διαφορές». Εδώ η είδηση είναι ότι για την ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ το Κυπριακό είναι γύρω μας κι όχι εντός μας. Δεν είναι το κορυφαίο ΕΘΝΙΚΟ μας ζήτημα, αλλά είναι θέμα άλλου κράτους, όπως δηλαδή η Ουκρανία ή η Παλαιστινιακή Αρχή.

Θα πείτε πώς ξέρεις ότι δεν διαφωνούν όλοι οι άλλοι; Ελπίζω πράγματι ότι δεν συμφωνούν οι άλλοι ούτε με την παρουσία των κκ Ζεϊμπέκ κι Οζγκιούρ στην τουρκική πρεσβεία, ούτε πολύ περισσότερο με την παραπάνω προσέγγιση Χριστοπούλου που καλεί σε «Πρέσπες του Αιγαίου».  Αν και πολύ φοβούμαι ότι η βάση της όλης σύγκρουσης στους κόλπους της Αριστεράς βρίσκεται ακριβώς στην “πατριωτική αριστερά”.

Από μένα θα ήταν πάντως ευπρόσδεκτη μια τυχόν διαφωνία. Εξάλλου διαφωνούν μεταξύ τους σχεδόν σε όλα, πλην της κοινής επιθυμίας τους να εκλείψει ο “λαϊκίστικος” ΣΥΡΙΖΑ! Θα αποτελέσουν οι «Πρέσπες του Αιγαίου» του κ. Χριστόπουλου την εξαίρεση που θα επιβεβαιώσει τον κανόνα;-

 

*Η Θεοδώρα Τζάκρη είναι βουλευτής Πέλλας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter