Νέα «καμπανάκια» από τους ειδικούς: «Αν δεν τρέξουν οι εμβολιασμοί, θα ξαναζήσουμε τον περυσινό χειμώνα» (Video)

Νέα «καμπανάκια» από τους ειδικούς: «Αν δεν τρέξουν οι εμβολιασμοί, θα ξαναζήσουμε τον περυσινό χειμώνα» (Video)

Τον κώδωνα του κινδύνου πως αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, θα ξαναζήσουμε τον περσινό χειμώνα, εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Σε τοποθέτησή της στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι πρέπει πάση θυσία  να μη φτάσουμε τα 4.000 κρούσματα την ημέρα. «Και δεν πρέπει να τα φτάσουμε, γιατί αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από non covid ασθενείς. Ήδη έχουμε πάρει κρεβάτια από τις ΜΕΘ Covid και τα έχουμε κάνει non covid, γιατί είχαν μείνει πίσω τα χειρουργεία. Τώρα κάνουμε χειρουργεία που έπρεπε να έχουν γίνει πριν 7-8 μήνες και ακόμα είμαστε στους 3 μήνες. Μας σώζει μόνο το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι ηλικίας 14-24 ετών, που σημαίνει ότι το περνάνε στο σπίτι».

Την ίδια ώρα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί: «Το πρόβλημα είναι οι 60αρηδες και άνω και ειδικά με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί πολλοί από αυτούς θα καταλήξουν στις μονάδες. Ο καθένας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα έχουμε ίδιο χειμώνα με τον περυσινό εάν δεν τελειώσουμε τους εμβολιασμούς μέχρι τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου», ανέφερε.

Τέλος, είπε πως δεν μπορούμε να έχουμε πάλι lockdown. Ωστόσο, σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας θα ληφθούν τοπικά περιοριστικά μέτρα, ανάλογα με τα ποσοστά εμβολιασμού σε κάθε περιοχή.

Τζανάκης: Είμαστε υπό πολιορκία

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης υποστήριξε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» που εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό και μας δίνει μία πρόγευση του τέταρτου κύματος το οποίο βρίσκεται προ των πυλών.

Μιλώντας στο Mega, υπογράμμισε ότι η κορύφωση του τέταρτου κύματος αναμένεται στις 20 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον ίδιο, μελετώντας τρεις διαφορετικές περιπτώσεις κατέληξαν σε τρία διαφορετικά σενάρια.

«Το πολύ ευμενές σενάριο μιλάει για μέσο όρο 3.000 κρούσματα ημερησίως, που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 2.500 αλλά και 4.000. Σε αυτό το σενάριο έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί και έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το δεύτερο σενάριο που ίσως υλοποιηθεί μιλάει για 4.000 κρούσματα, σε αυτό βαδίζουμε, αλλά υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε προς τα κάτω», σημείωσε.

Εξήγησε, μάλιστα, πως τα πολλά κρούσματα θα συμβάλλουν στο χτίσιμο της ανοσίας: «Μας περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο αλλά αυτό εξαρτάται από τη ανοσία, φυσική ή τεχνική, θα έχουμε», σχολίασε.

«Το δύσκολο σενάριο η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί, έχουμε πτώση εμβολιασμού και μη εφαρμογή μέτρων. Μιλάμε για 6.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. Με την τελική δυναμική του κύματος εφόσον εξελιχθεί έτσι να είναι άγνωστη ακόμα», ανέφερε.

«Το επόμενο δεκαήμερο θα γνωρίζουμε την επίδραση των κρουσμάτων τους σκληρούς δείκτες. Θα δούμε αν οι νεαροί που νοσούν τώρα όταν μεταφέρουν τη νόσο σε ανεμβολίαστους γονείς και παππούδες τι θα δώσουν αυτοί από πλευράς διασωληνώσεων και θανάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει από τη μόλυνση, αλλά από τη βαριά νόσηση», είπε και συνέχισε αναφορικά με την τρίτη δόση: «ότι είναι υπό συζήτηση καταρχήν σε άτομα ευάλωτα. Τα εμβόλια αφήνουν σχετικά μεγάλη ανοσία για μεγάλο διάστημα. Αναμένουμε τις οδηγίες από τις ρυθμιστικές αρχές».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter