Νέες ταινίες: Οι συνταρακτικοί «Άγνωστοι μεταξύ μας» του Άντριου Χέιγκ

Νέες ταινίες: Οι συνταρακτικοί «Άγνωστοι μεταξύ μας» του Άντριου Χέιγκ

Το έργο του Άντριου Χέιγκ που ανέδειξαν πρόσφατα οι κριτικοί του Λονδίνου ως το καλύτερο βρετανικό φιλμ του 2023, είναι σίγουρα ένα από τα πιο πρωτότυπα κινηματογραφικά love stories των τελευταίων ετών.

Άγνωστοι μεταξύ μας (All of us Strangers) (***1/2)

Δράμα φαντασίας βρετανικής παραγωγής 2023 (105)

Σκηνοθεσία: Αντριου Χέιγκ Πρωταγωνιστούν: Αντριου Σκοτ, Πολ Μέσκαλ, Τζέιμι Μπελ, Κλερ Φόι

Σε ένα έρημο ουρανοξύστη του Λονδίνου δύο άγνωστοι μεταξύ τους γείτονες, ο Άνταμ και ο Χάρι, γνωρίζονται και παρά τις επιφυλάξεις τους δημιουργούν μια τρυφερή ερωτική σχέση. Ο Άνταμ όμως δυσκολεύεται να εκφράσει τα πραγματικά του συναισθήματα, καθώς βασανίζεται ακόμη από την τραγική απώλεια των γονιών του που σκοτώθηκαν όταν εκείνος ήταν μόλις 12 ετών. Όμως το παρελθόν επιστρέφει αναπάντεχα στη ζωή του, όταν συναντά απρόσμενα τους γονείς του όχι μόνο ζωντανούς αλλά και ολόιδιους όπως τη μέρα που σκοτώθηκαν σε τροχαίο πριν από 30 χρόνια.

Η νέα ταινία του Άντριου Χέιγκ μετά από τα «45 χρόνια» είναι μια από τις πιο πρωτότυπες ερωτικές ιστορίες των τελευταίων χρόνων. Η κεντρική ιδέα της παράδοξης τούτης ερωτικής ιστορίας βασίζεται στο μυθιστόρημα «Strangers» του Τάιτσι Γιαμάντα που γράφτηκε το 1987 κι αφορούσε στη σύζευξη πραγματικότητας και φαντασίας με ένα πραγματικά ξεχωριστό και πρωτότυπο τρόπο. Τι θα συνέβαινε αν συναντούσες τους γονείς σου αρκετά χρόνια μετά από το θάνατο τους και μάλιστα μπορούσες να συνομιλήσεις μαζί τους;

Ο Χέιγκ πετυχαίνει να υπερβεί τα γνωστά στερεότυπα και τις δικλείδες ασφαλείας των ταινιών με φαντάσματα, προκειμένου να ανοίξει την πύλη της προβληματικής του σε ένα τολμηρό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον από κινηματογραφική άποψη πρότζεκτ. Οι «Άγνωστοι» δεν είναι ούτε το θρίλερ μυστηρίου που δείχνει αλλά ούτε και το προβλέψιμα μελοδραματικό αισθηματικό δράμα που ίσως θα κατέληγε στα χέρια κάποιου άλλου σκηνοθέτη. Κυρίως είναι μια αισθαντική και γεμάτη απρόσμενες ανατροπές ιστορία γύρω από την αναζήτηση του πραγματικού έρωτα αλλά και την οδύνη της απώλειας.

Με κινητήριο μοχλό ένα υπνωτιστικό σενάριο που οδηγεί την πλοκή σε απρόσμενα μονοπάτια μεταφυσικής και νοσταλγικής έντασης, το «Άγνωστοι μεταξύ μας» είναι ίσως η πιο προσωπική ταινία του Χέιγκ. Ο βρετανός σκηνοθέτης που ξέρει να κινείται με παροιμιώδη άνεση στο είδος του ερωτικού δράματος – θυμηθείτε το προ δεκαετίας «45 χρόνια»- υπογράφει ένα σπάνιο κομψοτέχνημα για τη δύναμη της αγάπης που μπορεί να νικήσει τα πάντα. Ακόμη και το θάνατο.

Ο Διάβολος δεν υπάρχει (Evil Does Not Exist) (**1/2)

Δραματική ιαπωνικής παραγωγής 2023 (106)

Σκηνοθεσία: Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι Πρωταγωνιστούν: Χιτόσι Ομίκα, Ρίο Νισικάουα, Ριγιούζι Κοσάκα, Αγιάκα Σιμπουτάνι

Μια εταιρεία από το Τόκιο σχεδιάζει την κατασκευή πολυτελούς κάμπινγκ σε ειδυλλιακή τοποθεσία της ιαπωνικής επαρχίας αλλά οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που θα υποστεί το φυσικό τοπίο.

Η ταινία του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι («Drive my Car») που απέσπασε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας είναι ένα λυρικό οικολογικό θρίλερ που πασχίζει να διαμορφώσει μια διαφορετική οπτική πάνω στη σχέση ανθρώπου- φύσης και στο επίκαιρο περιβαλλοντικό ζήτημα. Όμως παρά τις ενδιαφέρουσες αφηγηματικές ιδέες (η πλοκή δίνεται με το στυλ ενός εναλλακτικού παραμυθιού) η ταινία αδυνατεί να αξιοποιήσει γόνιμα την πολιτική χροιά του σεναρίου που βάλλει κατά του καπιταλισμού, ενώ το αναπάντεχο φινάλε μάλλον υπονομεύει την καλλιτεχνική αξία του έργου.

Madame Web (**)

Φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2024 (121)

Σκηνοθεσία:  Σ.Τζ. Κλάρκσον Πρωταγωνιστούν: Ντακότα Τζόνσον, Σίντνεϊ Σουίνι, Σελέστ Ο’ Κόνορ, Ταχάρ Ραχίμ

Η Κασάντρα Γουέμπ είναι μια διασώστρια που μπορεί και προβλέπει το μέλλον και μπλέκει σε μια θανάσιμη περιπέτεια όταν ένας μασκοφόρος δολοφόνος καταδιώκει τρεις νεαρές κοπέλες.

Μια από τις πλέον αινιγματικές ηρωίδες των εκδόσεων Marvel γνωρίζει την πρώτη κινηματογραφική της περιπέτεια. Ούτε κρύο ούτε ζέστη για μια ανούσια σε αρκετά σημεία ταινία που δεν απογειώνεται σχεδόν – εξαίρεση 2-3 καλοφτιαγμένες σκηνές- ενώ ζήτημα υπάρχει και στις ερμηνείες αφού ούτε η Ντακότα Τζόνσον πείθει ως υπερηρωίδα αλλά ούτε κι ο Ταχάρ Ραχίμ ταιριάζει στο ρόλο του κακού με τις ικανότητες του… σπάιντερμαν!

Bob Marley: One Love (**)

Βιογραφική αμερικανικής παραγωγής 2024 (120)

Σκηνοθεσία: Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν Πρωταγωνιστούν: Κίνγκσλεϊ Μπεν-Αντίρ, Λασάνα Λιντς, Τζέιμς Νόρτον

Η ιστορία του θρύλου της reggae Μπομπ Μάρλεϊ, μέσα από τα δύσκολα παιδικά βιώματα και την απουσία του λευκού πατέρα (τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ) μέχρι την εποχή της διεθνούς καταξίωσης αλλά και του τραγικού φινάλε.

Από τη στιγμή που η βιογραφία του Μάρλεϊ γυρίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας του μουσικού θρύλου της Τζαμάικα, δύσκολα αποφεύγει τη συνταγή της προβλέψιμης και τυπικής μουσικής αγιογραφίας. Επιπλέον η ταινία του Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν («King Richard») πάσχει από ισχνή δραματουργία αλλά και ανισότητα στη σύνδεση των βασικών κεφαλαίων της ζωής του Μπομπ Μάρλεϊ, τον οποίο πάντως υποδύεται εξαιρετικά ο Κίνγκσλεϊ Μπεν-Αντίρ, ο οποίος είναι υποψήφιος για το Bafta ανερχόμενου ηθοποιού.

Νέα Ηπειρος (*)

Αισθηματικό δράμα ελληνικής παραγωγής 2023 (108)

Σκηνοθεσία: Παντελής Παγουλάτος Πρωταγωνιστούν: Χάρης Φραγκούλης, Μαρία Αρζόγλου, Θεοδώρα Τζήμου, Οθωνας Μεταξάς

Ο Φάνης και η Μαρία, ζευγάρι που κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας αδυνατεί να βρει κώδικα ουσιαστικής επικοινωνίας, ειδικά από τη στιγμή που η καθημερινότητα «βαραίνει» και λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Ο Παντελής Παγουλάτος στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του μετά τα «Όνειρα γλυκά» του 2002 αντλεί έμπνευση από τον ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο (τύπου Τζον Κασαβέτις) και επιχειρεί να αφηγηθεί την ιστορία ενός καταραμένου ζευγαριού αλλά το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον προβληματικό. Ασύνδετο σενάριο, μονοδιάστατοι χαρακτήρες και κυρίως αδύναμες ερμηνείες από τους εκλεκτούς ηθοποιούς που δεν μπορούν να βρουν προσανατολισμό σε μια προσχηματική ιστορία που μοιάζει να μην έχει νόημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter