Νέο ευρωπαϊκό «χαστούκι» κατά Μητσοτάκη: Παρά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, δεν αναθεωρήθηκαν τα σχέδια διαχείρισης

Νέο ευρωπαϊκό «χαστούκι» κατά Μητσοτάκη: Παρά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, δεν αναθεωρήθηκαν τα σχέδια διαχείρισης

Παρά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, η Ελλάδα δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, με αποτέλεσμα την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έπειτα από απόφαση της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών ανεπαρκείς, καθώς δεν επετεύχθη η οδηγία 2000/60/ΕΚ για τη διαχείριση πλημμυρών. Ειδικότερα, η οδηγία αναφορικά με τα ύδατα ορίζει την αναγκαιότητα διασφάλισης της καλής κατάστασης τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση και την ίδια στιγμή να υπάρξει αρκετή ποσότητα υδάτων για την υποστήριξη των ανθρώπινων αναγκών και της άγριας ζωής.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως η οδηγία αυτή συνιστά μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αποτελώντας βασικό στοιχείο για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα, τη φύση και τη μείωση της ρύπανσης.

Την αδιαφορία της χώρας στο ζήτημα αυτό είχε επισημάνει με ρεπορτάζ ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023 το Documento.

Δείτε επίσης: Πλημμύρες: Ήξερε η κυβέρνηση – Η ΕΕ προειδοποιούσε από το 2018 ότι θα πνιγεί η Θεσσαλία

Αξίζει να επισημανθεί, πως η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023. Εν συνεχεία, τον Νοέμβριο του 2023, η Ελλάδα κλήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και να ολοκληρώσει την αναθεώρηση των σχεδίων της. Βέβαια, τα σχετικά σχέδια ακόμη και σήμερα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

“Τα σχέδια αυτά είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση και τη διαχείριση των κινδύνων, που ενέχουν οι πλημμύρες για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την οικονομική δραστηριότητα. Η Ελλάδα δεν έχει μέχρι στιγμής αναθεωρήσει, εγκρίνει ούτε αναφέρει τα σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας“, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Διαβάστε επίσης: Π. Κόκκαλης: Ερώτηση στην Κομισιόν για τη μη συμμόρφωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αντιπλημμυρική προστασία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter