Νίκος Παππάς: Για το «κόμμα των μελών» που αποφασίζουν και συνδιαμορφώνουν

Νίκος Παππάς: Για το «κόμμα των μελών» που αποφασίζουν και συνδιαμορφώνουν

1. Πιστεύετε ότι η συλλογική ηγεσία του κόμματος πρέπει να εκλέγεται από το συνέδριο ή από το σύνολο των μελών;

Οι προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η καθιέρωση της ψηφιακής εγγραφής μελών, της δυνατότητας διαδικτυακών συνεδριάσεων των οργάνων, της ποσόστωσης φύλου στο 50%, της περιφερειακής συγκρότησης και του Εθνικού Συμβουλίου, αν τελικώς ψηφιστούν στο συνέδριό μας, θα αποτελέσουν σημαντική τομή στη δομή και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θα είναι ενισχυτικές του στόχου για διεύρυνση, ανασυγκρότηση, μετασχηματισμό.
Η δε πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή της συλλογικής μας ηγεσίας από τα μέλη υπήρξε, αναμφίβολα, πρωτοποριακή. Η ψήφιση και υλοποίησή της αποτελεί πρωτεύον ζήτημα, μπορεί να ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βαθαίνει τη δημοκρατία στη λειτουργία του. Μετατρέπει το κόμμα σε «κόμμα των μελών», που συναποφασίζουν και συνδιαμορφώνουν.
Τα παραδείγματα των Σάντερς και Κόρμπιν διδάσκουν πολλά. Και αν δεν τολμήσουμε, δεν θα καταφέρουμε.
Σε κάθε περίπτωση, κανένας δεν έχει λόγο να φοβάται τη συμμετοχή και το δικαίωμα των μελών να αποφασίζουν και να συνδιαμορφώνουν.
2. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική συμμαχία να εκφράσει το χώρο από τη ριζοσπαστική αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί και πρέπει να συσπειρώσει και να εκφράσει πολίτες από τη ριζοσπαστική αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Μπορεί και πρέπει να κινητοποιήσει τους ανθρώπους και τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της αριστεράς και του προοδευτικού χώρου, ώστε όχι μόνο να ανατρέψουμε την καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά να εργαστούμε -στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας αριστερής προοδευτικής διακυβέρνησης- για να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια στο σώμα της κοινωνίας.
Η αμφίπλευρη πολιτικά και πολύπλευρη κοινωνικά διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν σηματοδοτεί μια ιδεολογική και πολιτική μετάλλαξη του κόμματος. Θα σημάνει το ακριβώς αντίθετο.
Ένα κόμμα συμμετοχικό, μαζικό, με ισχυρά κοινωνικά θεμέλια μπορεί να διαμορφώνει πολιτικά γεγονότα, να αντέχει σε εξωγενείς πιέσεις και καταναγκασμούς, να αποτυπώνει αυθεντικά τη βούληση των αριστερών και προοδευτικών πολιτών.
Σε αντίθεση με ένα μικρό σε οργάνωση κόμμα, χωρίς ισχυρά αντίβαρα και αποτελεσματικούς κοινωνικούς αισθητήρες, το οποίο κινδυνεύει να «γλιστρήσει» σε μετατοπίσεις και λείανση των προγραμματικών του θέσεων προς την επιθυμητή για άλλους κατεύθυνση.
Ο ανοιχτός, συμμετοχικός, δημοκρατικός ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι μια ιστορική δυνατότητα που αποστρέφονται και πολεμούν οργανωμένα οι αντίπαλοι μας.
Είναι ταυτόχρονα, όμως, και το συλλογικό μας χρέος.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter