Νομοθετικός μεσαίωνας και στη Φλόριντα

Νομοθετικός μεσαίωνας και στη Φλόριντα

Από 1ης Ιουνίου τέθηκε σε ισχύ νομοσχέδιο που απαγορεύει σε εγκύους να κάνουν άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης

Ηταν Απρίλιος του 2023 όταν ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντα και υποψήφιος για το χρίσμα της συντηρητικής παράταξης των ΗΠΑ Ρον ΝτεΣάντις υπέγραψε νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τις έξι εβδομάδες της κύησης, καθιστώντας τη Φλόριντα μια από τις πιο αυστηρές πολιτείες της χώρας σε ό,τι αφορά τα αναπαραγωγικά δικαιώματα. Ως αποτέλεσμα, η πολιτεία δεν θα είναι πλέον προορισμός για γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση.

Ενθαρρυμένοι από την περσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανέτρεψε τον νόμο Roe εναντίον Wade, ο οποίος υιοθετήθηκε το 1973 και κατοχύρωνε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, οι Ρεπουμπλικάνοι χρησιμοποίησαν την υπερπλειοψηφία τους στο νομοθετικό σώμα της Φλόριντα για να προωθήσουν το μέτρο. Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων πολιτειών που αυστηροποίησαν το νομοθετικό πλαίσιο, αντικατέστησαν την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τη 15η εβδομάδα (τρεις μήνες) που είχε υπογράψει ο ΝτεΣάντις τον Απρίλιο του 2022. Αξίζει να σημειωθεί πως η ιστορικής σημασίας υπόθεση δημιούργησε το σύστημα «τριμήνου» το οποίο αναγνωρίζει απόλυτο δικαίωμα στην άμβλωση στους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης και επιτρέπει κάποιου είδους κυβερνητική ρύθμιση στο δεύτερο τρίμηνο. Το Ανώτατο Δικαστήριο πέρυσι επικύρωσε την απόφαση της πολιτείας του Μισισιπή για απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τη 15η εβδομάδα, τερματίζοντας ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα εκατομμυρίων γυναικών στις ΗΠΑ στην άμβλωση.

Από την εκκλησία στο γραφείο

Αλλά σε αντίθεση με την προηγούμενη απαγόρευση, την οποία προώθησε ο ΝτεΣάντις με την υπογραφή του νομοσχεδίου… σε εκκλησία, «εγκαινίασε» την απαγόρευση των έξι εβδομάδων στο γραφείο του αργά το βράδυ έχοντας στο πλευρό του μια ομάδα υποστηρικτών και χωρίς δημόσια ειδοποίηση. Ο νόμος περιλαμβάνει εξαιρέσεις στις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και χειρουργικής επέμβασης που απαιτείται ώστε να σωθεί η ζωή της μητέρας. Eπίσης δεν θα τεθεί σε ισχύ έως ότου το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα αποφασίσει την άρση του περιορισμού των 15 εβδομάδων.

Ωστόσο ο νόμος «θα καταστήσει τη Φλόριντα, από ένα από τα τελευταία σημεία πρόσβασης των γυναικών σε υπηρεσίες άμβλωσης, σε πολιτεία που περιορίζει σοβαρά την ιατρική φροντίδα» δήλωσε η Αλεσάντρα Μαντάντο, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Planned Parenthood of South, East and North Florida. Ο αριθμός των γυναικών από άλλες πολιτείες που αναζητούν να κάνουν άμβλωση στη Φλόριντα αυξήθηκε από 3.988 το 2020 σε 6.708 το 2022, σύμφωνα με τη Διοίκηση Υγείας της Φλόριντα.

Tα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ανησυχητικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας συνασπισμός ιδιωτικών συμφερόντων είναι έτοιμος να υποδεχτεί και να διεκπεραιώσει το «όραμα» του ΝτεΣάντις. Ο λόγος για τα 160 «κέντρα κρίσης γονιμότητας» στα οποία εγκυμονούσες προτρέπονται να μην προχωρήσουν στην άμβλωση μέσα από μια διαδικασία που περιλαμβάνει οπτικοποιημένες αναπαραστάσεις εμβρύων σε διάφορες φάσεις της εγκυμοσύνης. Τα κέντρα αυτά, πολλά εκ των οποίων σχετίζονται με την Καθολική Εκκλησία, αποτελούν κατά κάποιον τρόπο το αντίπαλο δέος στις κλινικές άμβλωσης –ο αριθμός των οποίων διαρκώς συρρικνώνεται στη Φλόριντα–, εστιάζοντας στην επιλογή της ανατροφής του παιδιού ή της υιοθεσίας.

Το ακροδεξιό κρεσέντο και οι παγίδες

Το νομοθετικό έργο του ΝτεΣάντις δεν περιορίστηκε στο ζήτημα των αμβλώσεων. Στα μέσα Μαΐου, καθώς οριστικοποιούσε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα, ο ΝτεΣάντις υπέγραψε μέτρο που περιορίζει το δικαίωμα αλλαγής φύλου στους ενήλικες, αποκλείοντας τους ανηλίκους. Προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη για τους παραβάτες γιατρούς και απαιτεί από τους ενήλικες που αναζητούν ιατρική φροντίδα για αλλαγή φύλου να υπογράψουν ένα έντυπο συγκατάθεσης. Ενα από τα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου είναι η διατύπωση ότι «ένα δικαστήριο θα μπορούσε να απομακρύνει προσωρινά τα παιδιά από το σπίτι τους εάν λάβουν φροντίδα που σχετίζεται με την κατάσταση φύλου».

Από το στόχαστρο του ΝτεΣάντις δεν ξέφυγε ούτε η μετανάστευση, καθώς τα νοσοκομεία υποχρεώθηκαν να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με το οικονομικό κόστος των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών σε μετανάστες, ενώ θεσπίστηκε νομοθεσία που εξουσιοδοτεί την πολιτειακή κυβέρνηση να μεταφέρει παράτυπους μετανάστες σε άλλες πολιτείες, ακόμη κι αν ζουν εκτός Φλόριντα!

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νομοθετικός οργασμός στον οποίο επιδίδεται ο ΝτεΣάντις έρχεται σε περίοδο που ο ίδιος έχει ριχτεί με σοβαρές αξιώσεις στη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Σε αυτό το πλαίσιο oι αμβλώσεις αναμένεται να γίνουν η προμετωπίδα της καμπάνιας του 44χρονου κυβερνήτη της Φλόριντα, συσπειρώνοντας τους παραδοσιακούς συντηρητικούς ψηφοφόρους γύρω του. Ωστόσο αν κάτι τέτοιο υιοθετηθεί σε επίπεδο προεδρικών εκλογών ενέχει μεγάλο ρίσκο, δεδομένου ότι δημιουργεί αντισυσπείρωση στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών και, όπως έδειξαν οι ενδιάμεσες εκλογές, ξενίζει τους μετακινούμενους ψηφοφόρους, για τους οποίους η στάση απέναντι στην άμβλωση δεν συνιστά κορυφαίο ζήτημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter