Ο Άκης Σκέρτσος ως εκπρόσωπος των εταιρειών δημοσκοπήσεων

Ο Άκης Σκέρτσος ως εκπρόσωπος των εταιρειών δημοσκοπήσεων

Την περασμένη Δευτέρα, ο Άκης Σκέρτσος επέλεξε μέσω της εισήγησής του κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών να απαντήσει εξ ονόματος των εταιρειών δημοσκοπήσεων αναφορικά με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δημοσίευση των αστάθμητων δεδομένων των δημοσκοπήσεων. Όταν την Πέμπτη τον ρωτήσαμε για ποιον λόγο απαντά εκείνος σε ένα ζήτημα που τίθεται προς τις εταιρείες, εκείνος ουσιαστικά επέμεινε να πράττει (και) ως εκπρόσωπός τους.

Υπουργός Επικρατείας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, εσχάτως και εκπρόσωπος των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Με την απάντησή του στο ερώτημα του documentonews.gr την Πέμπτη, ο Άκης Σκέρτσος, όχι μόνο δεν απέρριψε την κριτική που υφίσταται από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά προχώρησε σε μία ακόμα πιο επιθετική δήλωση κατά του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για τα αστάθμητα δεδομένα των δημοσκοπήσεων, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα.

«Όσο για την πρόταση περί υποχρεωτικής δημοσίευσης στοιχείων χωρίς στάθμιση από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων τι να πει κανείς; Η στατιστική γελάει και η λογική κλαίει» ανέφερε την περασμένη Δευτέρα στην εισήγησή του κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών και παρότι δεν είχε ερωτηθεί σχετικά. «Δημοσίευση δημοσκοπήσεων με αστάθμητα δεδομένα, είναι σαν να κάνεις μπάνιο με τα ρούχα» πρόσθεσε ένα ακόμα ευφυολόγημα, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως «ασχολείται με το μετεκλογικό αφήγημα της καρέκλας του κ. Τσίπρα που άρχισε ήδη να τρίζει».

«Στο αυτονόητο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για κανόνες διαφάνειας κατά την προεκλογική περίοδο, ο κ. Σκέρτσος δεν απάντησε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά ως εκπρόσωπος των εταιρειών δημοσκοπήσεων» τον κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως παρά τις καταγγελίες, «η κυβέρνηση που δεν κάλεσε ποτέ τον ΣΕΔΕΑ να παρέμβει για τα εικονικά τιμολόγια χωματουργικών εργασιών του δημοσκόπου του Μαξίμου, κ. Γεράκη».

Την Πέμπτη, το documentonews.gr του ζήτησε αφενός να εξηγήσει αυτή του τη θέση, αλλά κυρίως, να δώσει μία απάντηση στις κατηγορίες ότι τοποθετείται ως «εκπρόσωπος των εταιρειών δημοσκοπήσεων».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να ζητά τα αστάθμητα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και επικαλείται το γεγονός πως σε καμία άλλη χώρα δεν έχουν πέσει τόσο έξω στο παρελθόν στις έρευνές τους οι εταιρείες, όπως στο δημοψήφισμα, στις εκλογές του 2015 ή ακόμα και σε αυτές του 2019, στα ποσοστά. Εφόσον η εικόνα είναι ακριβής γιατί το αρνείστε, και για ποιον λόγο απαντάτε εσείς εξ ονόματος των δημοσκοπήσεων;» ήταν το σχετικό ερώτημα, στο οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να «απαντήσει» μόνο ως προς το σημείο που «βολεύει» την κυβέρνηση, και έχει να κάνει με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019.

«Η αντιπολίτευση καλά θα κάνει να κοιτάξει τα του οίκου της και να θυμηθεί ότι το 2019 εκείνη έπεσε έξω στις δικές της εκτιμήσεις. Εκτιμούσε ότι θα είναι πρώτο κόμμα, οι δημοσκοπήσεις έλεγαν ότι δεν θα είναι πρώτο κόμμα. Ποιος επιβεβαιώθηκε; Οι δημοσκοπήσεις» απάντησε ο Α. Σκέρτσος, σε μία απάντηση που πράγματι θα ζήλευε ο ΣΕΔΕΑ.

«Άρα ας είναι λίγο προσεκτικότερη στην αμφισβήτηση επιστημονικών εργαλείων» κατέληξε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, ακυρώνοντας ακόμα και τον εαυτό του, που την Δευτέρα δήλωνε πως «επαφίεται στον ΣΕΔΕΑ αν θα αντιδράσει για αυτή την επίθεση στις εταιρείες δημοσκοπήσεων».

Για την ιστορία, ο ίδιος ο ΣΕΔΕΑ στην απάντησή του ήταν αρκούντως πιο φειδωλός. Αρκέστηκε στην επίκληση της νομοθεσίας, καθώς και να «κρυφτεί» πίσω από το γεγονός πως η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων μπορεί να έχει πρόσβαση στα πρωτογενή αστάθμιστα δεδομένα.
Διαβάστε επίσης:
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter