Ο εφιάλτης επιστρέφει στη Συρία

Ο εφιάλτης επιστρέφει στη Συρία

Τη μεγαλύτερη μάχη των τελευταίων τριών ετών έδωσαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) με επικεφαλής τους Κούρδους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αφορμή για την απότομη κλιμάκωση των συμπλοκών στην ανατολική Συρία και συγκεκριμένα στην πόλη Χάσακε υπήρξε η απόδραση περισσότερων από 3.000 κρατουμένων του ISIS από τη φυλακή Αλσναά στην περιοχή Γουόρεν έπειτα από προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση των τζιχαντιστών.

Αποτέλεσμα της απρόσμενης σύγκρουσης ήταν η εκδίωξη περισσότερων από 45.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους και η επιστροφή του φόβου ανάμεσα στους Σύριους, οι οποίοι εδώ και έντεκα χρόνια μόνο τον πόλεμο έχουν γνωρίσει.

Τέσσερα στρατόπεδα

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, έχοντας διεθνοποιηθεί με την εμπλοκή ουκ ολίγων τρίτων κρατών (Τουρκία, Ιράν, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ιράκ), επίσης δεν διαδραματίζεται ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα, αλλά σε τέσσερα που πολεμούν το ένα με το άλλο. Στην παρούσα φάση της εμφύλιας σύγκρουσης οι γραμμές επαφής λίγο πολύ έχουν αποκρυσταλλωθεί και η χώρα έχει χωριστεί στα τρία. Καταρχάς υπάρχει η επίσημη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, που υποστηρίζεται τόσο από τη Ρωσία όσο και από το Ιράν και τη λιβανική Χεσμπολάχ, η οποία ελέγχει μέρος του βορρά, του νότου και της κεντρικής Συρίας. Ακόμη ένα τμήμα του βορρά ελέγχεται από ένα συνασπισμό φονταμενταλιστών υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, ο οποίος επίσης κατέχει μια ζώνη γης που χωρίζει τις κουρδικές περιοχές στον βορρά (Αφρίν και Κομπάνι). Επιπρόσθετα, την ανατολική Συρία ελέγχουν οι Κούρδοι με τη βοήθεια των Αμερικανών και των Γάλλων, ενόσω το ISIS επιχειρεί στις περιοχές τόσο της συριακής κυβέρνησης όσο και των Κούρδων.

Στο τέλος του 2019 πολλοί ηγέτες και αναλυτές βιάστηκαν να προδιαγράψουν την ήττα του ISIS στο πεδίο των μαχών έπετια από συνδυασμένες επιχειρήσεις όλων των παικτών του συριακού πολέμου. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως το Ισλαμικό Κράτος ποτέ δεν ηττήθηκε ολοκληρωτικά, απεναντίας επεκτάθηκε αφενός με την ανοχή, αφετέρου με την ανεπάρκεια της Δύσης τόσο στην Αφρική (Σαχέλ, ανατολική

Αφρική) όσο και στο Αφγανιστάν. Η συγκεκριμένη φονταμενταλιστική οργάνωση, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές του ανταρτοπόλεμου, υποχώρησε σε απομονωμένα τοπία της ερήμου του Ντέιρ αλ-Ζορ στη Συρία, προχωρώντας ταυτόχρονα σε ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση των δυνάμεών της με σκοπό την αντεπίθεση. Ετσι επήλθε ο καθησυχασμός και πλέον οι εμπλεκόμενοι διοχέτευσαν όλες τους τις δυνάμεις στον βορρά, επιτυγχάνοντας το πάγωμα της σύγκρουσης, αφού η υπάρχουσα ισορροπία δυνάμεων δεν επιτρέπει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια ούτε από τους Τούρκους ούτε από τους Σύριους ούτε από τους Κούρδους.

Με διπλή επίθεση

Η φυλακή Αλσναά δεν ήταν τυχαίος στόχος, αφού φιλοξενούσε τα περισσότερα μέλη του ISIS σε όλο τον κόσμο. Επομένως, οι φονταμενταλιστές επέλεξαν προσεκτικά τον στόχο τους, που έχει και συμβολική και πρακτική σημασία. Αλλωστε η εφόρμηση του ISIS ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη και ξεκίνησε με μια διπλή επίθεση εκρηκτικών μεγάλης έντασης από παγιδευμένα αμάξια. Το σχέδιο κατά πάσα πιθανότητα προέβλεπε αρχικά την απελευθέρωση των ηγετών και των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αργότερα οι φονταμενταλιστές επιτέθηκαν σε κοντινή στρατιωτική βάση των Κούρδων ώστε να οπλιστούν και στη συνέχεια να επιτεθούν στην πόλη Χάσακε ή έστω να την απειλήσουν, φτάνοντας πάραυτα μέχρι και τα προάστια της πόλης. Οι συμπλοκές ήταν ιδιαίτερα σκληρές και αιματηρές και ενεπλάκη ακόμη και η αμερικανική αεροπορία, που συνέδραμε τους Κούρδους μαχητές στις επιχειρήσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, που διήρκεσαν μόλις πέντε μέρες, πάνω από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αποδεικνύοντας πόσο αιματηρές ήταν οι συγκρούσεις.

Νέα δυναμική

Εκτοτε εκατοντάδες δραπέτες έχουν συλληφθεί, αλλά πολλές εκατοντάδες διαφεύγουν τη σύλληψη μέχρι στιγμής, δημιουργώντας μια νέα δυναμική στον πόλεμο υπέρ του ISIS. Το Ισλαμικό Κράτος βγαίνει από τη σύγκρουση νικητής, ενισχυμένο τόσο επικοινωνιακά όσο και στρατιωτικά, αφού με αυτό τον θεαματικό τρόπο απέδειξε ότι δεν έχει «πεθάνει», ενώ ενσωμάτωσε στις δυνάμεις του πολλά και έμπειρα στελέχη που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στη φυλακή. Αναλυτές μιλώντας σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία εκτιμούν πως το ISIS δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να κρατήσει έδαφος και να επαναθεμελιώσει το Χαλιφάτο του. Εντούτοις φαίνεται πως θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη Συρία, ενδεχομένως να επιστρέψει και στο Ιράκ, εκμεταλλευόμενο το χάος που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή μετά τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter