Ο Μητσοτάκης εκτός ευρωπαϊκής λογικής: Αρνείται τη βραχυχρόνια «επιστροφή» του λιγνίτη

Ο Μητσοτάκης εκτός ευρωπαϊκής λογικής: Αρνείται τη βραχυχρόνια «επιστροφή» του λιγνίτη

Η εμμονή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την γρήγορη αποκοπή από το λιγνίτη αλλά και οι ειρωνείες του στη Βουλή κατά του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, που τόλμησε να αμφισβητήσει την γρήγορη μετάβαση σε καθαρές ενέργειες εις βάρος των αναγκών της χώρας, εις βάρος των πολιτών και εκτός πολιτικής πραγματικότητας φαίνεται ότι βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής λογικής, τουλάχιστον όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή κατά την ουκρανική κρίση.

Στην παρούσα κατάσταση και κατά την ουκρανική κρίση, η ενεργειακή δέσμευση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο – από την οποία προμηθεύεται το ένα τρίτο της ποσότητάς της – φαντάζει αυτοκτονία: Τόσο πολιτική όσο και οικονομική.

Ιδιαίτερα όταν η Ρωσία έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη πως οι τιμές του θα διπλασιαστούν και θα φτάσουν τα 2.000 ευρώ τα 1000 κυβικά μέτρα, τιμή απαγορευτική για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ανάπτυξη.

Μιλώντας στο BBC Radio 4 Today την Πέμπτη, ο επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξε ότι οι χώρες που σχεδιάζουν να καίνε λιγνίτη ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο θα μπορούσαν να το κάνουν σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα.

«Δεν υπάρχουν ταμπού σε αυτήν την κατάσταση» είπε ο Φρανς Τίμερμανς αποτυπώνοντας με τη δήλωση αυτή την παρούσα κατάσταση.

Μπορεί πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν προαναγγείλει το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο, για να μειώσουν τη χρήση του λιγνίτη, του πιο ρυπογόνου ορυκτού καυσίμου, και να κινηθούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η κατάσταση έχει αλλάξει

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εννοώ ότι η ιστορία πήρε μια πολύ απότομη τροπή πριν από μια εβδομάδα, και πρέπει να συμφιλιωθούμε με αυτήν την ιστορική αλλαγή», δήλωσε ο Τίμερμανς.

«Η Πολωνία και πολλές άλλες χώρες είχαν σχέδια να απαγκιστρωθούν από τον λιγνίτη και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν προσωρινά φυσικό αέριο και να μεταβούν κατόπιν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον λιγνίτη για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά στη συνέχεια μετακινηθούν αμέσως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτό θα μπορούσε να είναι εντός των παραμέτρων που ορίσαμε για την κλιματική μας πολιτική» ανέφερε.

Για τον σκοπό αυτό, η Ε.Ε. θα εφαρμόσει μια δέσμη μέτρων την επόμενη εβδομάδα με στόχο να περιορίσει τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο μιας διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο και να επιταχύνει τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Την Πέμπτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δημοσίευσε ανάλυση σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά περισσότερο από το ένα τρίτο μέσα σε ένα χρόνο. Μια «βραχυπρόθεσμη επιλογή» θα ήταν η μετάβαση από την ηλεκτρική ενέργεια φυσικού αερίου μέσω της «αυξημένης χρήσης του στόλου της Ευρώπης με καύση λιγνίτη ή με τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, εντός των υφιστάμενων σταθμών παραγωγής ενέργειας με αέριο», ανέφερε. Αλλά ο οργανισμός δεν συνέστησε αυτή την προσέγγιση. Τουλάχιστον όχι προς το παρόν

Όπως γράφει και το Politico, ορισμένες χώρες κάνουν πίσω με στροφή στο λιγνίτη.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο για να καλυφθούν βραχυπρόθεσμα οι ελλείψεις ως συνέπεια της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.

Εξάλλου αν και η Ρωσία έχει κάνει δηλώσεις ότι η ροή θα συνεχιστεί κανονικά, τίποτα δεν μπορεί να το εγγυηθεί, όπως και τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί μια «λογική τιμή» του φυσικού ρωσικού αερίου. Το αντίθετο μάλιστα.

Επιπλέον εκπρόσωπος η υπουργός Ενέργειας της Πολωνίας Άννα Μόσκουα είπε στο Politico νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Ε.Ε. πρέπει να «απορωσοποιήσει» τον ενεργειακό της τομέα.

Αλλά ακόμα και στη Γερμανία η συζήτηση για μια βραχυπρόθεσμη χρήση άνθρακα μπήκε και πάλι στη συζήτηση. Μιλώντας στο γερμανικό ZDF η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ η οποία μάλιστα είναι και «Πράσινη» δήλωσε πως «πιστεύει ότι μια μεταγενέστερη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στη Γερμανία είναι δυνατή ενόψει πιθανής συμφόρησης στον ενεργειακό εφοδιασμό λόγω της σύγκρουσης με τη Ρωσία»

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Γερμανός ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Δράσης Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο μεγαλύτερου χρόνου λειτουργίας για σταθμούς άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία.

Ο Τίμερμανς ωστόσο το είπε πιο διπλωματικά, πιεσμένος από τις εξελίξεις. Σημείωσε ότι ενώ ορισμένες χώρες μπορεί να επιδιώξουν να κάψουν τώρα λιγνίτη, η απάντηση δεν θα πρέπει «να επιβραδύνει τη μετάβασή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γιατί αυτό είναι που χρειαζόμαστε για να αποτρέψουμε τον άλλο θανάσιμο κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε, που είναι η κλιματική κρίση».

Έδωσε το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία εκπονεί σχέδια για να ενισχύσει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο υπουργός Κλίματος και Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν απέκλεισε την Κυριακή το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη και των πυρηνικών στη χώρα, δηλώνοντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ότι «δεν υπάρχουν ταμπού». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση της πυρηνικής εξόδου δεν θα βοηθούσε στην αντικατάσταση του φυσικού αερίου, καθώς οποιαδήποτε παράταση πέραν του τρέχοντος έτους θα εγείρει σημαντικά ζητήματα ασφάλειας και εφοδιασμού και ότι ο περισσότερος λιγνίτη δεν αποτελεί εναλλακτική, καθώς η Γερμανία εισάγει το ήμισυ του λιγνίτη της από τη Ρωσία.

Μόνον που η Ελλάδα έχει δικό της λιγνίτη και δεν τον εισάγει από τη Ρωσία.

Κατόπιν αυτών, η στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που οδηγεί σε αυτοκτονία την ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά, και η εμμονή του δείχνει μάλλον υπεράσπιση ιδιωτικών συμφερόντων εντός και εκτός συνόρων παρά συμφερόντων της χώρας.

Πληροφορίες: ZDF, Politico, Euro2day

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter