Ο Μητσοτάκης εξαγγέλλει νόμους… που έχει ήδη νομοθετήσει

Ο Μητσοτάκης εξαγγέλλει νόμους… που έχει ήδη νομοθετήσει
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Δεν φτάνει που εξαφανίστηκε επί μία εβδομάδα, ούτε που αποφάσισε να μην δώσει ούτε μία δήλωση στήριξης στην οικογένεια του δολοφονηθέντος οπαδού της ΑΕΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε την Τετάρτη για μία ακόμα φορά ως… προφήτης, να εξαγγέλλει μέτρα τα οποία η κυβέρνησή του νομοθέτησε πριν από ενάμιση σχεδόν χρόνο, ομολογώντας την ανεπάρκεια και την αδυναμία του να εφαρμόσει ακόμα και τον δικό του νόμο.

«Aναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, από την έναρξη ισχύος του νόμου και ως τις 31 Ιουλίου 2022. Από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα, θα υπάρχουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των λεσχών» ανέφερε ρητά, μεταξύ άλλων, ο νόμος 4908, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη πίσω στον Μάρτιο του 2022, στον απόηχο της δολοφονίας του οπαδού του Άρη, Άλκη Καμπανού.

Διαβάστε επίσης: Νέα Φιλαδέλφεια: Επικοινωνιακή διαχείριση της κυβερνητικής αποτυχίας από Μητσοτάκη – Κλείνουν οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών

Ενάμιση χρόνο αργότερα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας στη δεύτερη κυβερνητική του θητεία, επιστρατεύει τα μέτρα που ο ίδιος ψήφισε αλλά ουδέποτε εφάρμοσε για να καλύψει μία ακόμα κυβερνητική του αποτυχία.

«Σε εθνικό επίπεδο, όπως ορίζει ο νόμος, οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ. Συμφωνήσαμε, και το θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό, με τις ιδιοκτησίες των τεσσάρων μεγάλων ομάδων, ότι η Αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν μάς έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι η αρμοδιότητα αυτή μεταπίπτει από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα έχει και την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους όποτε η ίδια κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο» δήλωσε ενάμιση χρόνο μετά τη θέσπιση του νόμου από την κυβέρνησή του, σε μία από τις πιο εκκωφαντικές ομολογίες αποτυχίας του.

Μάλιστα, δήλωσε περιχαρής πως για την εφαρμογή του νόμου που ήδη ισχύει πήρε την… συγκατάθεση των τεσσάρων μεγάλων παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, ωσάν να χρειάζεται η δική τους έγκριση γι αυτό.

«Και θέλω να τονίσω ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι τέσσερεις ΠΑΕ, διότι αντιλαμβάνονται και αυτές ότι πολλές φορές μπορεί ο έλεγχος τέτοιων φαινομένων βίας να ξεφεύγει από τις δικές τους δυνατότητες».

«Μεταξύ αυτών, ότι κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει από μία αναγνωρισμένη λέσχη, η έδρα της οποίας θα πρέπει να είναι η έδρα της ΠΑΕ, της ΚΑΕ ή του ερασιτεχνικού σωματείου, ώστε οι ομάδες να έχουν άμεση πρόσβαση στο μητρώο μελών της λέσχης και τη δράση τους. Το μητρώο μελών θα είναι ψηφιακό και θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι, ενώ άδεια της λέσχης θα ανακαλείται αν ασκηθεί σε τουλάχιστον δύο μέλη της δίωξη για αδικήματα που σχετίζονται με οπαδική βία» ανέφερε ακόμα ο νόμος που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022, ενώ προέβλεπε τον εξαναγκασμό των ομάδων να αναβαθμίσουν τα συστήματα παρακολούθησης των αγωνιστικών χώρων και των κερκίδων, πρόβλεψη που μάλλον παραμένει αμφίβολη.

Διαβάστε επίσης: Γελάνε όλοι οι Σύνδεσμοι οπαδών με τα… νέα μέτρα Μητσοτάκη!

«Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο» ανέφερε συγκεκριμένα το νομοθέτημα, ενώ έδινε από τότε στην αστυνομία την ευθύνη των αποφάσεων, που επίσης ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα.

Δείτε την παρουσίαση των μέτρων, τον Φεβρουάριο του 2022:

«Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της» ανέφερε ο νόμος ρητά.

«Το κλείσιμο, ενδεχομένως, των θυρών οργανωμένων οπαδών, προφανώς στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει για την τιμωρία των ομάδων και τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Αλλά θέλω εδώ να είμαι σαφής και απλός και καθαρός: ελπίζω πράγματι να μην απαιτηθεί από τις εξελίξεις, το κράτος να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο το οποίο έχει στη διάθεσή του, το οποίο δεν είναι άλλο από τον προσωρινό αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις» δήλωσε ακόμα στο πλευρό του προέδρου της UEFA ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία. Άλλωστε, μέχρι στιγμής δεν μπορεί να εφαρμόσει ούτε τον νόμο που ισχύει ήδη.

Δείτε το ΦΕΚ του νόμου που ψηφίστηκε πριν ενάμιση χρόνο:

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter