Ο πληθωρισμός «ταρακουνάει» αλλά θα «ρίξει» τον Μπάιντεν;

Ο πληθωρισμός «ταρακουνάει» αλλά θα «ρίξει» τον Μπάιντεν;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τα επίπεδα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, μαζί του και οι Αμερικανοί πολίτες που το εισόδημα τους πλήττεται καθημερινά εξαιτίας της ανόδου των τιμών σε βασικά προϊόντα και ενέργεια.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται άνω του 5% τους τελευταίους πέντε μήνες, απειλώντας την μεταπανδημική οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, τα σχέδια του Μπάιντεν για αύξηση των δαπανών και τις ελπίδες των Δημοκρατικών για νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές για την Γερουσία και την Βουλή το 2022. Πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 6,2%, βάζοντας «φωτιά» στην πολιτική αντιπαράθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοια επίπεδα πληθωρισμού έχουν να φανούν από το 1990.

Η μετατόπιση της ατζέντας της προεδρίας Μπάιντεν στην καθυπόταξη του πληθωρισμού σηματοδοτεί μία μετατόπιση από τα σχέδια του για αύξηση της ζήτησης μέσω της δημοσιονομική τόνωσης. Παράλληλα, μία δυναμική αντιμετώπιση του πληθωρισμού με αύξηση των φόρων στην εργατική και τη μεσαία τάξη ή μείωση των κρατικών δαπανών απειλεί να δημιουργήσει επιπλέον ρήγματα στη συνοχή του Δημοκρατική κόμματος. Ήδη η «αριστερή» τάση του κόμματος είναι δυσαρεστημένη αφού ο Μπάιντεν δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την επέκταση των κοινωνικών δαπανών.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις κοινωνικές ανάγκες ύψους 1,75 τρις δολάρια μαζί με τα 550 δις δολάρια του νομοσχεδίου για νέα έργα σε υποδομές, μεταφορές κ.α. θα καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό. Βέβαια, τόσο οι «μετριοπαθείς» του κόμματος του, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για απόσυρση του «κοινωνικού νομοσχεδίου» ώστε να μην εκτοξευθεί ο πληθωρισμός και συνακόλουθα οι τιμές των προϊόντων. Ο Μπάιντεν από τη μεριά του δεν φαίνεται να σκέφτεται την επιβολή ενός φόρου στο μεγάλο κεφάλαιο για την αναχαίτιση του πληθωρισμού, η οποία θα έδινε λύση στο πρόβλημα. Όμως, η διστακτικότητα του Μπάιντεν θα του κοστίσει, μιας και η πολιτική πίεση και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος σύντομα θα είναι αφόρητη, όσο ο πληθωρισμός κλιμακώνεται.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter