ΟΗΕ: «Στη Γάζα χρειάζονται αμέσως τρόφιμα, νερό, καύσιμα και φάρμακα»

ΟΗΕ: «Στη Γάζα χρειάζονται αμέσως τρόφιμα, νερό, καύσιμα και φάρμακα»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τάχθηκε σήμερα από το Κάιρο υπέρ της «ταχείας και ανεμπόδιστης πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα, απευθύνοντας έκκληση για «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» την 13η ημέρα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και ενώ σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα κάνει λόγο για τουλάχιστον 3.785 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 1.524 παιδιά και 1.000 γυναίκες

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να τηρείται» δήλωσε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνενετυξης Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι.

«Μας χρειάζονται αμέσως τρόφιμα, νερό, καύσιμα και φάρμακα. Χρειάζονται πολλά και χρειάζονται σε μόνιμη βάση», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει φθάσει εδώ και μέρες στο αιγυπτιακό Σινά, και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ελπίζουν να την προωθήσουν το συντομότερο δυνατόν προς τη Λωρίδα της Γάζας — τον θύλακα που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από το Ισραήλ.

Ο τερματικός σταθμός της Ράφας, το μοναδικό άνοιγμα της Λωρίδας της Γάζας στον μη ελεγχόμενο από το Ισραήλ κόσμο, θα ανοίξει αύριο για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια προς το παλαιστινιακό έδαφος, μετέδωσε σήμερα μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι απέσπασε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι την «άδεια να περάσουν έως 20 φορτηγά», αριθμός εντελώς ανεπαρκής σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Αυτό που χρειάζεται, δεν είναι μια μικρή επιχείρηση αλλά μια διαρκής προσπάθεια, οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα πρέπει να μπορούν να περάσουν τη βοήθεια και να τη διανείμουν με πλήρη ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Γκουτέρες.

«Η προστασία των αμάχων είναι θεμελιώδης, οι επιθέσεις κατά των νοσοκομείων, των σχολείων ή των υποδομών του ΟΗΕ αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», επανέλαβε, επικαλούμενος κυρίως το πρόσφατο φονικό πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζας για το οποίο ο ισραηλινός στρατός και η Χαμάς ρίχνουν την ευθύνη η μια πλευρά στην άλλην.

Διαβάστε σχετικά: Συγκλονίζει ιατρική συντονίστρια στην Παλαιστίνη: «Οι τραυματίες κινδυνεύουν να πεθάνουν τις επόμενες ώρες»

Γάζα: «Πράσινο φως» για τη χερσαία εισβολή – Ο ισραηλινός στρατός θα είναι «θανατηφόρος» απειλεί ο υπουργός Άμυνας

Ο θάνατος πάνω από τη Γάζα: 1.524 παιδιά νεκρά από τους βομβαρδισμούς – Ένα παιδί νεκρό κάθε 15 λεπτά

Ανατριχιαστικά στοιχεία – Μ. Ανατολή: Ένα παιδί νεκρό κάθε 15 λεπτά στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Δύο στελέχη της Χαμάς σκοτώθηκαν από ισραηλινούς πυραύλους

Το Ισραήλ αποσύρει διπλωμάτες από την Τουρκία για λόγους ασφαλείας

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter