Οι πέντε πλουσιότεροι του κόσμου έχουν υπερδιπλασιάσει την περιουσία τους από το 2020

Οι πέντε πλουσιότεροι του κόσμου έχουν υπερδιπλασιάσει την περιουσία τους από το 2020

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν υπερδιπλασιάσει την περιουσία τους από 405 δισεκατομμύρια δολάρια σε 869 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2020 -με ρυθμό 14 εκατομμύρια δολάρια ανά ώρα- ενώ σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει φτωχότεροι, αποκαλύπτει μια νέα έκθεση της Oxfam για την ανισότητα και την παγκόσμια εταιρική εξουσία. Πρόκειται για τους Ελον Μασκ, Μπερνάρ Αρνό, Τζεφ Μπέζος, Λάρι Ελισον και Γουόρεν Μπάφετ.

Σημειώνει μάλιστα πως αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, ο κόσμος θα έχει τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο μέσα σε μια δεκαετία, αλλά η φτώχεια δεν θα εξαλειφθεί για άλλα 229 χρόνια.

Η έκθεση “Inequality Inc.”, που δημοσιοποιήθηκε, καθώς οι επιχειρηματικές ελίτ συγκεντρώνονται στο ελβετικό θέρετρο Νταβός, αποκαλύπτει ότι επτά στις δέκα από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν έναν δισεκατομμυριούχο ως διευθύνοντα σύμβουλο ή κύριο μέτοχο. Οι εταιρείες αυτές αξίζουν 10,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με περισσότερο από το συνολικό ΑΕΠ όλων των χωρών της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

«Γινόμαστε μάρτυρες των απαρχών μιας δεκαετίας διχασμού, με δισεκατομμύρια ανθρώπους να επωμίζονται τους οικονομικούς κλυδωνισμούς της πανδημίας, του πληθωρισμού και του πολέμου, ενώ οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων ανθούν. Αυτή η ανισότητα δεν είναι τυχαία- η τάξη των δισεκατομμυριούχων διασφαλίζει ότι οι εταιρείες θα τους προσφέρουν περισσότερο πλούτο εις βάρος όλων των άλλων», δήλωσε ο προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam International, Amitabh Behar.

«Η ανεξέλεγκτη εταιρική και μονοπωλιακή εξουσία είναι μια μηχανή που δημιουργεί ανισότητες: μέσω της συμπίεσης των εργαζομένων, της φοροδιαφυγής, της ιδιωτικοποίησης του κράτους και της υποκίνησης της κλιματικής κατάρρευσης, οι εταιρείες διοχετεύουν ατελείωτο πλούτο στους πάμπλουτους ιδιοκτήτες τους. Αλλά διοχετεύουν επίσης εξουσία, υπονομεύοντας τις δημοκρατίες μας και τα δικαιώματά μας. Καμία εταιρεία ή άτομο δεν θα έπρεπε να έχει τόση δύναμη πάνω στις οικονομίες και τις ζωές μας -για να είμαστε σαφείς, κανείς δεν θα έπρεπε να έχει ένα δισεκατομμύριο δολάρια».

Πηγή: OXFAM

Διαβάστε επίσης:

Μέση Ανατολή: Σε περιφερειακή σύγκρουση διαρκείας εξελίσσεται η ένταση στην περιοχή

Ντόναλντ Τραμπ: Η σημασία και τα πολιτικά μηνύματα της ευρείας νίκης στην Άιοβα

Σάλος στη Γαλλία: Ζητείται η παραίτηση της υπουργού Παιδείας γιατί είπε ψέματα πως στέλνει τα παιδιά της σε δημόσιο σχολείο

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter