Οι πρώτες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία – Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη

Οι πρώτες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία – Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας των εξελίξεων στην Ανατολική Ουκρανία καθώς εγκρίθηκε από το Συμβούλιο πακέτο μέτρων για να απαντήσει στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες, καθώς και στην επακόλουθη απόφαση για αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές.

Διαβάστε επίσης: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουκρανία – Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε την Πέμπτη

«Τέτοιες αποφάσεις είναι παράνομες και απαράδεκτες. Παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας και κλιμακώνουν περαιτέρω την κρίση» αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το πακέτο που συμφωνήθηκε περιλαμβάνει:

– Στοχευμένα περιοριστικά μέτρα

Εντός του υφιστάμενου πλαισίου για τις κυρώσεις, η ΕΕ θα επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα για να καλύψει και τα 351 μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, που ψήφισαν στις 15 Φεβρουαρίου υπέρ της έκκλησης προς τον Πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων «δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Επιπλέον, θα επιβληθούν στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 27 άτομα και οντότητες υψηλού προφίλ, που διαδραμάτισαν ρόλο στην υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Αυτά περιλαμβάνουν φορείς λήψης αποφάσεων, όπως μέλη της κυβέρνησης, που συμμετείχαν στις παράνομες αποφάσεις, τράπεζες και επιχειρηματίες/ολιγάρχες που υποστηρίζουν οικονομικά ή υλικά τις ρωσικές δραστηριότητες στα εδάφη του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ή επωφελούνται από αυτές, ανώτερους στρατιωτικούς, που έπαιξαν ρόλο στις ενέργειες εισβολής και αποσταθεροποίησης και άτομα που είχαν ηγετικό ρόλο στον πόλεμο παραπληροφόρησης κατά της Ουκρανίας.

Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων στα άτομα και τις οντότητες που είναι στη λίστα. Επιπλέον, η ταξιδιωτική απαγόρευση που ισχύει για τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο εμποδίζει την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

– Περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ

Τα νέα μέτρα θα στοχεύουν στο εμπόριο από τις δύο μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα νιώσουν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Η σημερινή απόφαση θα θεσπίσει ειδικότερα απαγόρευση εισαγωγής αγαθών από τις μη κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, περιορισμούς στο εμπόριο και τις επενδύσεις που σχετίζονται με ορισμένους οικονομικούς τομείς, απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών και απαγόρευση εξαγωγών για ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες.

– Οικονομικοί περιορισμοί

Το Συμβούλιο αποφάσισε την εισαγωγή τομεακής απαγόρευσης για τη χρηματοδότηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της κυβέρνησής της και της Κεντρικής Τράπεζας. Περιορίζοντας την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, η ΕΕ στοχεύει να περιορίσει τη χρηματοδότηση επιθετικών πολιτικών και πολιτικών κλιμάκωσης.

Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να επιστρέψει στις συζητήσεις στο πλαίσιο του φορμάτ της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής. Η ΕΕ καλεί επίσης τα άλλα κράτη να μην ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει αυτή την ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει γρήγορα ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση ανάγκης και επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε την Πέμπτη

Νωρίτερα, έκτακτη σύνοδο κορυφής για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία συγκάλεσε για την Πέμπτη 24/02 ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν δια ζώσης αύριο το απόγευμα για την κρίση στην Ουκρανία. Όπως έγραψε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter «Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα».

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενότητα που επιδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, ιδίως με την ταχεία έγκριση σήμερα του πακέτου κυρώσεων από το Συμβούλιο.

Υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να καθορίζουμε από κοινού τη συλλογική μας προσέγγιση και δράσεις. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας καλέσω σε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες και θα ξεκινήσει στις 20:00».

«Θα ήθελα να συζητήσουμε:

-τις τελευταίες εξελίξεις·

-πώς προστατεύουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

-πώς αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία, ιδίως θεωρώντας τη Ρωσία υπεύθυνη για τις ενέργειές της·

-πώς θα υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία και τον λαό της» καταλήγει η επιστολή.

Ο Μπάιντεν επιβάλλει κυρώσεις στην εταιρεία Nord Stream 2 AG και στα στελέχη της

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει κυρώσεις στην Nord Stream 2 AG, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουκρανία

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα επιβληθεί σε όλη την Ουκρανία από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, για 30 ημέρες.

Την πρόταση για επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην χώρα έκανε στην ουκρανική Bουλή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.

Το σχέδιο κειμένου για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την ουκρανική βουλή, προβλέπει τον περιορισμό στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας.

Παράλληλα προτείνει την απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, εισαγάγει τους ελέγχους προσωπικών εγγράφων, προτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας εφόσον αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγορεύει την παραγωγή και διανομή πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και επιβάλλει ειδικούς κανόνες που αφορούν στην χρήση και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω δικτύου υπολογιστών.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Ξεκίνησε η επιστράτευση των εφέδρων – Το Κίεβο καλεί τους Ουκρανούς να φύγουν από τη Ρωσία – «Μαύρες» βρετανικές εκτιμήσεις

«Εγγυήσεις ασφαλείας» ζητά το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παράλληλα, ζήτησε «εγγυήσεις ασφαλείας» για τη χώρα του από τη Δύση και τη Μόσχα, ενώ η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή μιας ρωσικής εισβολής.

«Η Ουκρανία έχει ανάγκη εγγυήσεις ασφαλείας, σαφείς και χειροπιαστές, αμέσως», δήλωσε ο Ζελένσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό και τον Λιθουανό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα και Γκιτάνας Ναουσέντα αντίστοιχα. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Καλούν τους πολίτες να φύγουν από τη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία: «Το υπουργείο συνιστά στους Ουκρανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και από όσους ήδη βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν αμέσως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακόμα, ο ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας που να στοχεύουν την οικονομία της και τον στενό κύκλο του Πούτιν. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter