Οι ταινίες της εβδομάδας: Ένα αστυνομικό θρίλερ που ξεχωρίζει

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ένα αστυνομικό θρίλερ που ξεχωρίζει

Ο Νταμιάν Σιφρόν δέκα χρόνια σχεδόν μετά από τις «Ιστορίες για αγρίους» ξαναπιάνει την κάμερα για να μας εκπλήξει ευχάριστα και πάλι.

Στα ίχνη του δολοφόνου (To Catch a Killer) (***)

Αστυνομικό θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2023 (93)

Σκηνοθεσία:  Νταμιάν Σιφρόν Πρωταγωνιστούν: Σέιλιν Γούντλεϊ, Μπεν Μέντελσον, Γιόβαν Αντέπο

Παραμονή πρωτοχρονιάς, Βαλτιμόρη. Όλοι ετοιμάζονται να υποδεχτούν το νέο χρόνο. Όμως καθώς τα βεγγαλικά αρχίζουν να φωτίζουν τον ουρανό ένας ελεύθερος σκοπευτής ξεκινά το δικό του μακάβριο πάρτι. Ο απολογισμός των 29 νεκρών, όλοι άσχετοι μεταξύ τους και βρισκόμενοι σε διαφορετικά μέρη (δρόμοι, παγοδρόμια, διαμερίσματα κλπ) αναγκάζει τις αρχές να εξαπολύσουν κολοσσιαία έρευνα που συντονίζει ο ειδικός πράκτορας του FBI Λαμάρκ.

Μεγάλη η ικανοποίηση να ετοιμάζεσαι να παρακολουθήσεις ένα φιλμ «μια από τα ίδια» και στο τέλος να σου προκύπτει κάτι άλλο. Το αστυνομικό θρίλερ «Στα ίχνη του δολοφόνου» δεν πρωτοτυπεί ακριβώς (ένας σίριαλ κίλερ που προκαλεί πονοκέφαλο στις αρχές) καθώς λέει πράγματα χιλιοειδωμένα και με σχετικά προβλέψιμη πλοκή. Όμως η αφηγηματική ικανότητα του αργεντίνου Νταμιάν Σιφρόν («Ιστορίες για Αγρίους») είναι ακαταμάχητη. Με κεντρικά πρόσωπα τον ιδιόρρυθμο αλλά και εξαιρετικά ανθρώπινο Λαμάρκ και την ανασφαλή Έλινορ, μια ντόπια ρούκι αστυνομικό που αγωνιά να αποδείξει την αξία της, η ταινία όσο περνά η ώρα «φεύγει» από τα κινηματογραφικά στερεότυπα του crime thriller και αγγίζει τα στεγανά μιας πολυεπίπεδης ανθρώπινης ιστορίας. Τηρώντας μια γραμμική αλληλουχία που καταργεί όσο γίνεται τα προφανή, ο Σιφρόν ισορροπεί άψογα μεταξύ του σασπένς και του δράματος, με έμφαση στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Ο αγώνας δρόμου και χρόνου που δίνει ο Λαμάρκ και η ομάδα του για να ανακαλύψουν το μοτίβο του δράστη πριν εξαπολύσει το επόμενο χτύπημα του είναι καθηλωτικός και δεν αφήνει το θεατή να πάρει ανάσα. Τις λίγες φορές που ο σκηνοθέτης επιτρέπει στο θεατή να ανασάνει, οδηγεί την πλοκή σε απρόσμενα υπαρξιακά μονοπάτια. Ποιος είπε ότι τα σημεία αυτά που αφορούν κυρίως τη σχέση που αναπτύσσουν οι Λαμάρκ και Έλινορ (άψογοι στους ρόλους τους οι Μέντελσον και Γούντλεϊ) δεν έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στην γοητεία του φιλμ;

Ο Μπο φοβάται (Beau is afraid) (*1/2)

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 2023 (179)

Σκηνοθεσία: Άρι Άστερ Πρωταγωνιστούν: Χοακίν Φίνιξ, Πάτι ΛουΠόν, Νέιθαν Λέιν, Εϊμι Ράιαν, Πάρκερ Πόουζι

O υποχόνδριος Μπο Γουάσερμαν που ζει μόνος σε λιτό διαμέρισμα που βρίσκεται σε κακόφημη γειτονιά, ετοιμάζεται με βαριά καρδιά να ταξιδέψει στο σπίτι των γονιών του όπου τον περιμένει η μητέρα του.

Τη δική του σουρεαλιστική ματιά πάνω στο χάος της ανθρώπινης ύπαρξης επιχειρεί ο Άρι Άστερ (“Μεσοκαλόκαιρο”, “Η Διαδοχή”) αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν τον δικαιώνει. Παρότι η εναρκτήρια σεκάνς και όλο το πρώτο ημίωρο είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά, στη συνέχεια το σκορποχώρι των ιδεών και η αδυναμία να δεθούν σε μια στοιχειώδη και ουσιαστική ιστορία υπονομεύουν συνεχώς το φιλμ.

Ευλογία (Benediction) (***)

Βιογραφική αμερικανο-βρετανικής συμπαραγωγής 2021 (134)

Σκηνοθεσία: Τέρενς Ντέιβις Πρωταγωνιστούν: Τζακ Λόουντεν, Πίτερ Καπάλντι, Σάιμον Ράσελ Μπιλ, Τζέρεμι Ιρβιν, Κάλαμ Λιντς

Η ζωή του βρετανού ποιητή Ζίγκφριντ Σασούν που άφησε το δικό του στίγμα όχι μόνο στην καλλιτεχνική αλλά και την πολιτική ζωή της Αγγλίας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

Με την χαρακτηριστική ποιητική του αύρα- θεσπέσια τα πλάνα όπου στίχοι του Σασούν συνοδεύονται από αυθεντικά ντοκουμέντα που περιγράφουν τη φρίκη του Α Παγκοσμίου Πολέμου- και με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πορτρέτο του ήρωα του, ο σπουδαίος Τέρενς Ντέιβις («Το βαθύ μπλε του έρωτα», «Ήρεμο πάθος») υπογράφει μια ακόμη ξεχωριστή και συγκινητική  βιογραφία.

Λουνάνα, ένα γιακ μέσα στην τάξη (Lunana: A Yak in the Classroom) (**1/2)

Δραματική παραγωγής Μπουτάν του 2021 (109)

Σκηνοθεσία: Πάου Τσόινινγκ Ντόρχι Πρωταγωνιστούν: Σεράμπ Ντορζί, Ουγιέν Νορμπού, Λεντάπ Κέλντεν

Δάσκαλος στο Μπουτάν που παραμελεί τα καθήκοντά του αφού σχεδιάζει να φύγει για να γίνει τραγουδιστής στην Αυστραλία, μετατίθεται στο πιο απομακρυσμένο σχολείο της χώρας του, που βρίσκεται στο φτωχό χωριό Λουνάνα των Ιμαλαΐων.

Η έκπληξη στην κατηγορία του περσινού διεθνούς όσκαρ ήταν τούτη η μικρή και τρυφερή ταινία από το Μπουτάν που έφτασε ως την τελική πεντάδα αλλά έχασε το βραβείο από το «Drive my car». Ατόφιος ουμανισμός, γνήσια συναισθήματα και απλότητα δένουν με μια εμφατική ντοκιμαντερίστικη χροιά που δεν ξεφεύγει πάντως από τον διδακτισμό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter