Οι ταινίες της εβδομάδας: Η Μπάρμπι στον ροζ θρόνο της

Οι ταινίες της εβδομάδας: Η Μπάρμπι στον ροζ θρόνο της

Οι Γκρέτα Γκέργουικ- Ρόμπι Μάργκο μας ξεναγούν στη χώρα της Μπάρμπι και μας καλούν να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία της πιο διάσημης κούκλας στον κόσμο.

Barbie (***)

Κωμωδία φαντασίας αμερικανοβρετανικής συμπαραγωγής 2023 (114)

Σκηνοθεσία: Γκρέτα Γκέργουιγκ Πρωταγωνιστούν: Μάργκο Ρόμπι, Ράιαν Γκόσλινγκ, Αριάνα Γκρίνμπλατ, Έμα Μακί, Γουίλ Φέρελ

Στο ροζ βασίλειο της η αρχετυπική Μπάρμπι ζει ειδυλλιακά και ξένοιαστα μαζί με τις υπόλοιπες Μπάρμπι και τους ανάλαφρους Κεν. Όμως μια σειρά από περίεργα περιστατικά θα την οδηγήσουν στην «απόδραση» ώστε να πάρει μια μυρωδιά από την πραγματική ζωή.

Ανατρεπτική, σουρεάλ και απολαυστικότατη, η «Μπάρμπι» της Γκρέτα Γκέργουικ δεν είναι η ανάλαφρη, κατηγορίας φτερού, κομεντί που ίσως φαντάζεσαι. Πως θα μπορούσε άλλωστε αφού η 40χρονη δημιουργός από την Οκλαχόμα στις λίγες ταινίες που σκηνοθέτησε στο πρόσφατο παρελθόν («Μικρές Κυρίες», «Lady Bird») κατάφερε να δέσει υποδειγματικά το γλυκόπικρο δράμα ενηλικίωσης με το διαχρονικό ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης. Στο επίκεντρο της προβληματικής της βρίσκεται μόνιμα η Γυναίκα, οπότε το όχημα της νέας ιστορίας της δεν πρέπει να μας παραξενεύει που είναι το ροζ αυτοκινητάκι της Μπάρμπι. Οι έξυπνες ιδέες παντρεύονται άψογα με το σαρδόνιο χιούμορ πολιτικών αποχρώσεων (η Μπάρμπι γίνεται κουρέλι όταν μια κοπέλα από την κανονική ζωή την αποκαλεί «φασιστόμουτρο») και οι μπηχτές για την πατριαρχία και τους ανεγκέφαλους, μάτσο Κεν, δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο πολύχρωμο κόσμο της Μπάρμπι στον οποίο πάντως η μητριαρχία κυριαρχεί πέρα ως πέρα. Αν το σενάριο ήταν κάπως καλύτερα δουλεμένο και απέφευγε τις επαναλήψεις που βρίσκονται στο όριο του διδακτισμού, θα μιλούσαμε τώρα για μια ταινία πραγματική έκπληξη.  

Η ρίζα του κακού (L’origine du mal) (**1/2)

Δράμα μυστηρίου γαλλοκαναδικής συμπαραγωγής 2022 (125)

Σκηνοθεσία: Σεμπαστιέν Μαρνιέ Πρωταγωνιστούν: Λορ Καλαμί, Ντοριά Τιλιέ, Ντομινίκ Μπλαν, Ζακ Βεμπέρ, Σουζάν Κλεμάν, Σελέστ Μπρανκέλ, Βερονίκ Ρουτζία Σάουρα

Η Στεφάν προσπαθεί να επανασυνδεθεί με τον πατέρα της ο οποίος την είχε εγκαταλείψει όταν ήταν ακόμη παιδί. Τα καταφέρνει αλλά έρχεται αντιμέτωπη με τα επιφυλακτικά μέλη της εκκεντρικής οικογένειας του.

Ο Σεμπαστιέν Μαρνιέ («Το τελευταίο μάθημα») κάνει σκόνη την μεγαλοαστική τάξη με ένα ευφυές και καλογραμμένο σενάριο που κουμπώνει άψογα το ταξικό ζήτημα, το δράμα χαρακτήρων και το θρίλερ μυστηρίου. Η Λορ Καλαμί με εσωτερικές εντάσεις επιχειρεί να δώσει όσο πιο πειστικά γίνεται τον απαιτητικό και διφορούμενο πέρα ως πέρα χαρακτήρα της αλλά τα εύσημα πηγαίνουν στην παλιά φρουρά: οι Ντομινίκ Μπλαν και Ζακ Βεμπέρ είναι αξεπέραστοι στους ρόλους τους. 

Ζαν ντι Μπαρί, η Ερωμένη του Βασιλιά (Jeanne du Barry) (**)

https://www.youtube.com/watch?v=MrDarfGICRI

Δράμα εποχής διεθνούς συμπαραγωγής 2023 (113)

Σκηνοθεσία: Μαϊγουέν Πρωταγωνιστούν: Μαϊγουέν, Τζόνι Ντεπ, Μπενζαμέν Λαβέρν, Πιερ Ρισάρ, Μελβίλ Πουπό, Πασκάλ Γκρεγκορί

Η 25χρονη Ζαν κάνει ότι μπορεί να για να ξεφύγει από τη μίζερη ζωή της. Με όπλο της τον αισθησιασμό και τις ερωτικές επιδόσεις της πετυχαίνει να γίνει η αγαπημένη ερωμένη του Λουδοβίκου 15ου.

Η Μαϊγουέν, μπροστά και πίσω από την κάμερα, θέλει να κάνει μια βαθιά ανθρώπινη βιογραφία για την Ζαν ντι Μπαρί, την πραγματική ευνοούμενη του Λουδοβίκου 15ου αλλά αδυνατεί να δώσει το βάθος που απαιτεί ένα έργο υψηλής ερωτικής έντασης και ιστορικού ενδιαφέροντος. Η ταινία που άνοιξε το φετινό φεστιβάλ των Καννών παρά το θεαματικό – και πανάκριβο- επίπεδο παραγωγής είναι παγιδευμένη σε μια ανούσια και επιδερμική καταγραφή των κυριότερων γεγονότων από τη σχέση Λουί- Ζαν, με τον λάγνο βασιλιά να έχει την μορφή ενός ράθυμου Τζόνι Ντεπ.  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter