«Όλα τα πιθανά σενάρια» στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου για το φυσικό αέριο από την Ουκρανία

«Όλα τα πιθανά σενάρια» στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου για το φυσικό αέριο από την Ουκρανία
Με ένα λιτό δελτίο Τύπου με το οποίο αρκείται στην ανακοίνωση πως «συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο» με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα εγρήγορσης δίχως να δεσμευτεί για την ετοιμότητά της απέναντι σε πιθανές εξελίξεις. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Έλληνες της περιοχής να αναχωρήσουν άμεσα από τη χώρα.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο» αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, ενημερώνοντας λιτά πως έγινε μεν σύσκεψη, αλλά χωρίς να ανακοινώσει αποτελέσματα.

Κατά την ανακοίνωση, στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως στην κρίση της Ουκρανίας «η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη  με τους συμμάχους και με τους εταίρους της», εννοώντας φυσικά τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, προσθέτοντας ωστόσο πως «από την άλλη, κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας».

«Πάντοτε είναι χρήσιμο να συνομιλούμε με όλες τις πλευρές. Η Ελλάδα έχει ένα αυξημένο κύρος και μια αυξημένη αξιοπιστία σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της και τις συνομιλίες της με τη ρωσική πλευρά. Πάντοτε ο δικός μας ρόλος θα έχει ως στόχο τη συνδρομή μας στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών που υπάρχουν εκεί» ανέφερε ακόμα ο Γιάννης Οικονόμου.

Αναφορικά δε με την τραγική είδηση του θανάτου δύο Ελλήνων ομογενών και του τραυματισμού ακόμα δύο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και ευχές για ταχεία ανάρρωση αντίστοιχα, σημειώνοντας πως «έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, πριν από λίγο. Ο κ. Δένδιας αναζητεί και θα συνομιλήσει με τον ομόλογό του».

«Η χώρα μας παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Επιμένουμε να ελπίζουμε στην ειρηνική διευθέτηση της διαφοράς αυτής και σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε τα όσα γίνονται  εκεί, παρακολουθούμε τα όσα αφορούν τους Έλληνες ομογενείς που βρίσκονται στην Ουκρανία. Σε πλήρη συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά κρατώντας ανοιχτά και όλα τα άλλα κανάλια επικοινωνίας, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας και των ανθρώπων της, ελπίζοντας να έχουμε μια ειρηνική διευθέτηση των διαφορών εκεί» πρόσθεσε ακόμα ο Γ. Οικονόμου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Συνεκλήθη σήμερα το πρωί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο.

Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter