Όλοι οι άνθρωποι του Κυριάκου

Όλοι οι άνθρωποι του Κυριάκου

Ο Άγγελος Μπίνης ήταν σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Μενέλαος Τσουπλάκης προσλήφθηκε παρότι πέμπτος στη σειρά.

Πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί ο τέως επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) Αγγελος Μπίνης, κάτι που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πραγματική ανεξαρτησία της υποτιθέμενης ανεξάρτητης αρχής. Ο Aγγ. Μπίνης ήταν σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι και κουμπάρος του, με τον ίδιο όμως να το διαψεύδει κατηγορηματικά. Εκτός από τον τέως επικεφαλής, πολλά ερωτήματα αλλά και αντιδράσεις έχει προκαλέσει ακόμη μία τοποθέτηση στην ΕΑΔ. Αυτή του προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησής της Μενέλαου Τσουπλάκη, ο οποίος επιλέχθηκε παρότι πέμπτος στη σειρά μοριοδότησης μεταξύ των υποψηφίων. Κράτος και έλεγχος Μητσοτάκη λοιπόν σε υποτιθέμενα ανεξάρτητες αρχές.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 τοποθετήθηκε ως διοικητής στη νεοσύστατη ΕΑΔ –υποκατέστησε διά της ενσωμάτωσης όλες τις ελεγκτικές αρχές και τους επιθεωρητές της δημόσιας διοίκησης– ο Αγγ. Μπίνης. Ο διορισμός έγινε με τη θετική ψήφο μόνο της ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν παρών. Ηταν η περίοδος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διένυε τον… μήνα του μέλιτος σε ό,τι αφορά τη θητεία της, καθώς είχε μόλις αναλάβει την εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό στελέχωνε τον κρατικό μηχανισμό με πρόσωπα δικής της επιλογής στο όνομα του περιβόητου «επιτελικού κράτους». Ο Αγγ. Μπίνης αποτέλεσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, προσωπική επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη. Κάποια δημοσιεύματα τον παρουσίαζαν μάλιστα και ως κουμπάρο του πρωθυπουργού, με τον τέως επικεφαλής της ΕΑΔ να τo διαψεύδει με ομολογουμένως άκομψο τρόπο: στέλνοντας εξώδικα.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι Μπίνης και Μητσοτάκης γνωρίζονται προσωπικά από παλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento αλλά και σχετικά δημοσιεύματα, ο Μπίνης ήταν σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη όταν ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Προηγουμένως ο Μπίνης ήταν από τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που είχαν αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Ειδικότερα ο Μπίνης φέρεται να ανήκε στην ίδια ομάδα με τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών επί ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Στεφάνου. Τον γενικό γραμματέα από τον οποίο ο Μητσοτάκης ζήτησε να παραμείνει στη θέση του το 2013 όταν ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Ελεγκτής αλλά όχι πρώτης γραμμής

Πτυχιούχος νομικής και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ο Αγγ. Μπίνης είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Το 2007 ήταν η πρώτη φορά που πέρασε το κατώφλι του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), όπου και έμεινε μέχρι το 2014. Αρχικά απασχολήθηκε στο ΣΕΕΔΔ ως βοηθός επιθεωρητής-ελεγκτής, στη συνέχεια ως επιθεωρητής-ελεγκτής και, τέλος, ως προϊστάμενος επιθεωρητής. Συνάδελφοί του ωστόσο την περίοδο εκείνη υπογραμμίζουν στο Documento ότι ο Μπίνης δεν ήταν ποτέ αυτό που λένε «ελεγκτής πρώτης γραμμής». Δεν αποτελούσε δηλαδή την πρώτη επιλογή των διοικήσεων για να διεκπεραιώνει δύσκολες υποθέσεις.

Μετά το ΣΕΕΔΔ ο Μπίνης αποσπάστηκε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπου υπηρέτησε μέχρι και τον Αύγουστο του 2015. Η θητεία του αυτή διαφημίστηκε ιδιαίτερα κατά την τοποθέτησή του στην ΕΑΔ. Δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου παρουσίαζαν τον Μπίνη ως καθαρά αξιοκρατική επιλογή με βάση το τεχνοκρατικό προφίλ του, παραβλέποντας τη σχέση του με τον Μητσοτάκη.

Για τη σχέση του αυτή έχει επικριθεί πάντως ουκ ολίγες φορές τόσο από τον Τύπο όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τον Ιούλιο του 2021 δέχτηκε σφοδρή κριτική από εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην ειδική επιτροπή της Βουλής όταν συζητήθηκε η ανανέωση της θητείας του. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «στημένη προκήρυξη ώστε να μοριοδοτούνται μόνο τα προσόντα του Αγγελου Μπίνη» καθώς και για «εμβληματική προσπάθεια άλωσης της δημόσιας διοίκησης». Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης ήταν εξίσου αιχμηρός. «Εχω έναν κρυφό ή και φανερό θαυμασμό στην ικανότητα του πρωθυπουργού να συλλαμβάνει, στο πλαίσιο της αναγκαίας αριστείας, τα πρόσωπα τα οποία επιλέγονται από τον ίδιο και μετά επιλέγονται και από την ειδική επιτροπή του ν. 4622» είχε σχολιάσει δηκτικά ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Ο απόφοιτος του Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής

Ακόμη ένα πρόσωπο του οποίου η τοποθέτηση στην ΕΑΔ προκάλεσε ερωτήματα και αντιδράσεις ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησής της Μενέλαος. Τσουπλάκης. Αν και πέμπτος στη σειρά μοριοδότησης μεταξύ των υποψηφίων, ο Τσουπλάκης επιλέχθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακάμπτοντας άλλους υποψηφίους με σαφώς καλύτερα βιογραφικά.

Ο Τσουπλάκης υπήρξε υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που μεταπήδησε στο υπουργείο Οικονομικών και αναρριχήθηκε ως το ΣΔΟΕ και την ΑΑΔΕ. Χρειάστηκε περί τα 25 χρόνια για να πάρει πτυχίο Οικονομικών (1976-99), αλλά εμφανίζεται ως κάτοχος δύο μεταπτυχιακών. Στο βιογραφικό του δηλώνει «απόφοιτος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κ. Καραμανλής” σε θέματα πολιτικής επιμόρφωσης». Λες και το Ινστιτούτο Κ. Καραμανλής αποτελεί τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Κατά τη θητεία του στην ΕΑΔ ψιθυρίζονται διάφορα στους διαδρόμους της αρχής.

Ενα από αυτά έχει να κάνει με τηλεφωνήματά του σε συναδέλφους του εφοριακούς. Τηλεφωνήματα που φέρονται μάλιστα να έχουν προκαλέσει και τη δυσαρέσκεια του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter