Ολυμπιακός 1925-2024: O «έφηβος» έγινε 99 χρονών

Ολυμπιακός 1925-2024: O «έφηβος» έγινε 99 χρονών

Ημερομηνία ορόσημο αποτελεί η 10η Μαρτίου 1925 για τον Ολυμπιακό. Ήταν τότε που κάποιοι άνδρες που είχαν βλέψεις για την ίδρυση ενός αθλητικού σωματείου, υλοποίησαν τελικά την ιδέα τους και δημιούργησαν έναν σύλλογο που έμελλε να γιγαντωθεί και να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους αθλητικούς οργανισμούς της χώρας. Και σήμερα 10 Μαρτίου 2024 ο σύλλογος αυτός γιορτάζει τα 99α γενέθλια του…

Ο Ολυμπιακός προήλθε από την συγχώνευση του Πειραϊκού Συνδέσμου με την Πειραϊκή Ένωση, σωματεία που είχαν ιδρυθεί στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα. Νονός του συλλόγου είναι ο πρώτος αντιπρόεδρός του, ο Νότης Καμπέρος. Ο Μιχάλης Μανούσκος (πρώτος πρόεδρος) πρόσθεσε το «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα, όπως και το έμβλημα της ομάδας ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος, εμπνευσμένος από τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρώτη έδρα του Ολυμπιακού αποτέλεσε το Ποδηλατοδρόμιο, το οποίο ήταν γήπεδο με καρβουνόσκονη.

Δείτε επίσης – Ολυμπιακός: Στον Πειραιά μέχρι το 2025 ο Μεντιλίμπαρ

Τα χρώματα του συλλόγου επιλέχθηκαν από τον Γιάννη Ανδριανόπουλο (ο οποίος σχεδίασε και την πρώτη φανέλα) και ήταν το κόκκινο, το χρώμα της γενναιότητας και του πάθους, και το άσπρο, αυτό της αγνότητας.

Το Καταστατικό του νέου συλλόγου όριζε ως στόχο «την ανάπτυξιν της σωματικής αγωγής παρά τη νεολαία» και όριζε τα μέσα επίτευξής του ως εξής:

α) Η ίδρυσις αθλητικών χώρων πάσης φύσεως.

β) Η οργάνωσις πάσης κατά θάλασσαν αθλητικής κινήσεως

γ) Η οργάνωσις αθλητικών αγώνων πάσης φύσεως, εορτών, εκδρομών, ορειβασιών κλπ.

δ) Η διά διαλέξεων και εκδόσεως εντύπων προπαγάνδισις της αθλητικής ιδέας και

ε) Η διά παντός τρόπου ανάπτυξις κινήσεως εξυπηρετικής της νεολαίας.

Όσον αφορά τα μέλη του Ολυμπιακού, το Καταστατικό προέβλεπε πως «δύνανται να εγγραφώσιν πολίται αδιακρίτως εθνικότητος ή φύλλου, χρηστοί, εμπνεόμενοι από τας υγιείς περί σωματικής αγωγής αρχάς».

Πρώτος πρόεδρος εκλέχθηκε ο Μιχάλης Μανούσκος και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού συγκροτήθηκε ως εξής:

Πρόεδρος: Μιχάλης Μανούσκος

Αντιπρόεδροι: Νότης Καμπέρος, Τριαντάφυλλος Κρέμος

Γενικός Γραμματέας: Σταύρος Μαραγκουδάκης

Ταμίας: Όθων Κόκκινος

Έφορος: Παναγιώτης Λαγουμιτζής

Μέλη: Κώστας Κυρίμης, Νίκος Ζαχαρίας, Γιάννης Λουλουδάκης, Δημήτρης Σκλιάς, Ε. Κασιμάτης

Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Σιμιγδαλάς, Νίκος Σιμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Αρχικά ο Ολυμπιακός αποτελείτο από 100 μέλη, τους περίφημους 100 «αθανάτους» από τους οποίους συντάχθηκε και το πρώτο καταστατικό του συλλόγου. Οι αθάνατοι ήταν ισόβια μέλη και για να μπορούσε να εισέλθει κάποιο νέο μέλος στον σύλλογο θα έπρεπε να πεθάνει ένα παλιό.

Στη πορεία ο σύλλογος γιγαντώθηκε και σήμερα, 99 χρόνια μετά, αριθμεί 20 ερασιτεχνικά τμήματα όλων των σπορ, εκατοντάδες τρόπαια, 19 διεθνείς τίτλους και εκατομμύρια φιλάθλους…

Η ανάρτηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τη γενέθλια του συλλόγου:

“99 Χρόνια Δύναμης
99 Χρόνια Πάθους
99 Χρόνια Υπερηφάνειας
99 Χρόνια Τίτλων και Διακρίσεων
Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε!”

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter