Ομόφυλα ζευγάρια: Οριζόντια σύγκρουση στο πολιτικό σύστηµα

Ομόφυλα ζευγάρια: Οριζόντια σύγκρουση στο πολιτικό σύστηµα

Η ανάδειξη των διαφοροποιήσεων στην κεντροαριστερή πλευρά και ο ρόλος της Ν∆ ως… µεταρρυθµιστικής  δύναµης

Αυτές τις µέρες, µε επίκεντρο τον πολιτικό γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, η Ν∆ µοιάζει να έχει προσαρµόσει στο επικοινωνιακό σύµπαν του πολιτικού συστήµατος έναν… αλγόριθµο που να βάζει στην εξίσωση εσωτερικών συγκρούσεων (και χιαστί µεταξύ τους) τα κόµµατα του λεγόµενου προοδευτικού χώρου, να µετατρέπει τον εµφύλιο στην (ακρο)δεξιά πολυκατοικία σε δικαιωµατικό σλάλοµ των ακροκεντρώων και να µεταµφιέζει σε… µέγα µάγιστρο του µεταρρυθµισµού/εκσυγχρονισµού τον Κυρ. Μητσοτάκη. ∆εν είναι κοινωνικό πείραµα. Είναι η τεχνική ανάδειξης των διαφοροποιήσεων της αριστερής όχθης που, αν και επί διαφορετικής βάσης από τη ∆εξιά, εργαλειοποιούνται προς πολιτική εκµετάλλευση από την κυβέρνηση της Ν∆, η οποία διαλύει µε τις πολιτικές της τις ζωές των ανθρώπων: ζευγαριών, µόνων, ετεροφυλόφιλων ή οµοφυλόφιλων.

∆εν έπεσαν σε λούµπα τα κόµµατα της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ) που βρέθηκαν να είναι υπόλογα για βουλευτές και στελέχη τους λόγω διαφοροποίησης κυρίως στο ζήτηµα της τεκνοθεσίας των οµόφυλων ζευγαριών. ∆εν έκανε ελιγµούς για να αποφύγει την αναµενόµενη κριτική είτε από κόµµατα και πολιτικά σχήµατα της ευρύτερης Αριστεράς είτε από τα σόσιαλ µίντια το ΚΚΕ, που δεν υιοθετεί την ατζέντα του «ατοµικού δικαιωµατισµού» στην οποία εντάσσει και τον πολιτικό γάµο.

Είναι οι αντιφάσεις που προκύπτουν στη ζώσα πραγµατικότητα, σε µια εποχή που η ανάγκη της συµπερίληψης και οι λύσεις σε προβλήµατα καθηµερινότητας υποτάσσονται στην καπιταλιστική εµπορευµατοποίηση και οι ρυθµίσεις (από ποιον και για ποιον;) προκαλούν τριγµούς οριζόντια στο πολιτικό σύστηµα. Παράλληλα, αναπαράγονται, ενίοτε εσκεµµένα, τοµές πέρα από ∆εξιά – Αριστερά, µε κατηγοριοποιήσεις τύπου «συντήρηση – πρόοδος».

Χωρίς… διαζύγια σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Πάντως η Κουµουνδούρου µετά τις συγκρούσεις µεταξύ της ηγεσίας της και βουλευτών που διαφώνησαν µε τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη περί κοµµατικής πειθαρχίας είναι πια σε φάση… ανακωχής. Οι σηµειακές διαφοροποιήσεις (κυρίως περί υποβοηθούµενης αναπαραγωγής/παρένθετης κύησης) εν αναµονή του νοµοσχεδίου της κυβέρνησης για τα οµόφυλα ζευγάρια δεν φαίνεται να προκαλούν προσώρας µείζονα προβλήµατα, µε δεδοµένο ότι τα θέµατα δικαιωµάτων είναι ταυτοτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. ∆εν αποκλείεται να αποτελέσουν πάντως το βότσαλο στη λίµνη γενικότερων πολιτικών διαφοροποιήσεων µελλοντικά.

Η Χαριλάου Τρικούπη µαζεύει το µήνυµα του Νίκου Ανδρουλάκη («το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θα δέσει τα κορδόνια της Ν∆») που αποδείχτηκε πιο ισχυρό από το περιεχόµενο των θέσεών του, που κινούνται θετικά στις ρυθµίσεις για τον πολιτικό γάµο. Στελέχη όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ∆ηµήτρης Μάντζος και ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας επαναλαµβάνουν ότι «το ΠΑΣΟΚ από το 1983 έως σήµερα είναι στην πρωτοπορία των κοινωνικών µεταρρυθµίσεων και έχει αλλάξει το οικογενειακό δίκαιο». Εξηγούν ότι τα περί κορδονιών σχετίζονται µε την «κοµµατική πειθαρχία και µε µια συζήτηση που ξεκίνησε µε στρεβλό τρόπο από τη Ν∆». Πάντως δεν αποκλείεται να µην ψηφίσουν τις νέες ρυθµίσεις βουλευτές όπως, µεταξύ άλλων, οι Παναγιώτης Παρασκευαΐδης –τον άδειασε η Χαριλάου Τρικούπη για οµοφοβικές δηλώσεις– και Σταύρος Μιχαηλίδης.

Πυρά δέχτηκε το ΚΚΕ για τη θέση του

Το ΚΚΕ δέχτηκε πυρά πανταχόθεν για την τοποθέτηση του γγ της ΚΕ ∆ηµήτρη Κουτσούµπα στη Βουλή, ο οποίος σηµείωσε µεταξύ άλλων ότι «πάει πολύ λοιπόν να εµφανίζεστε ως υπερασπιστές των δικαιωµάτων […].

Γάµος οµόφυλων σηµαίνει από χέρι κατάργηση της πατρότητας – µητρότητας.

Οδηγεί µε µαθηµατική ακρίβεια στον γονέα 1, 2, 3 και βάλε. Οδηγεί στην ακραία εµπορευµατοποίηση του γυναικείου σώµατος µε την παρένθετη µητρότητα».

Υπενθυµίζεται ότι το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει παλαιότερα και το σύµφωνο συµβίωσης για ετερόφυλα ζευγάρια.

Διαβάστε επίσης

Ομόφυλα ζευγάρια: Ισορροπίες τρόμου και βαθύ παρασκήνιο μεταξύ Μαξίμου και Ιερώνυμου

Ομόφυλα ζευγάρια: Κρυφή συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου – Οργιώδες παρασκήνιο και αναταραχή στην Εκκλησία

Ομόφυλα Ζευγάρια: Αιχμές Γεωργιάδη προς τους διαφωνούντες – «Εγώ θέλω να είμαστε στη Δύση»

Προσωπική ήττα Μητσοτάκη η μη κομματική πειθαρχία στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

«Πλυντήριο» νεοφιλελευθερισμού ο γάμος ομοφύλων για τον Μητσοτάκη;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter