«Ομολογία» Μητσοτάκη για κατώτατο: «Οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμη χαμηλοί»

«Ομολογία» Μητσοτάκη για κατώτατο: «Οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμη χαμηλοί»

Ανάρτηση με αφορμή την αύξηση του κατώτατου μισθού που μπαίνει σε ισχύ από σήμερα, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθώντας να πείσει για το πόσο ψηλά πήγε τον μισθό περίπου μισού εκατομμυρίου εργαζομένων που ζουν σε συνθήκες ένδειας. Να σημειωθεί δε ότι εκατομμύρια άλλοι εργαζόμενοι που αμείβονται πάνω από τον κατώτατο μισθό δεν έλαβαν ούτε δεκάρα του ευρώ αύξηση…

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός αναφέρει στην επίμαχη ανάρτηση:

«Από σήμερα ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει στα 780 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί ιστορικά έως σήμερα. Έτσι, στο τέλος του μήνα, 585.000 εργαζόμενοι συμπολίτες μας θα δουν τον μισθό τους να αυξάνεται. Από το 2019, όταν και αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού φτάνει στο 20%.»

Σε μια κρίση… ειλικρίνειας παραδέχεται ότι παρά τις λογιστικές αλχημείες του υπουργείου Εργασίας «… οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμη χαμηλοί. Προφανώς η νέα αύξηση δεν λύνει από μόνη της το πρόβλημα».

Θέλοντας δε να πείσει ότι ανεβαίνει κλίμακα εντός της ΕΕ η Ελλάδα όσον αφορά στο εργατικό εισόδημα έγραψε:

«Όμως η χώρα μας -χάρη στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας που πετυχαίνουμε τα τελευταία χρόνια- σταδιακά συγκλίνει με την Ευρώπη στα εισοδήματα. Μεταξύ των 22 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν κατώτατο μισθό η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στη 10η θέση. Αυτή η πορεία σύγκλισης δεν πρέπει να ανακοπεί».

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Ας δούμε όμως τι προκύπτει από στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίες της ΕΕ (Eurostat). H απώλεια σε αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα το 2022 ήταν 12,7%. Αυτό σημαίνει ότι για να είχε διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στο ίδιο επίπεδο λόγω του πληθωρισμού, θα έπρεπε το επίπεδό του το 2022 να ήταν 952 ευρώ μεικτά (σε δωδεκάμηνη βάση 815 ευρώ για 14 μεικτούς μισθούς, από 713 ευρώ μεικτά που είναι έως και τον Μάρτιο 2022. Παράλληλα, η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού το 2022 παρουσίασε απώλεια κατά 18,5%. Αυτό σημαίνει ότι και με τη νέα αύξηση στον κατώτατο, η απώλεια της αγοραστικής του δύναμης είναι 7%! Ακόμα και η καλύτερη πρόταση, αυτή της ΓΣΕΕ, να είχε υιοθετηθεί (825 μεικτά), θα υπήρχε και πάλι απώλεια της αγοραστικής δύναμης του μέσου μηνιαίου μισθού, αν και οριακή 0,5%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter