Οργανώσεις στήριξης του Ισραήλ, ρίχνουν εκατομμύρια δολάρια για να μην εκλεγούν επικριτές του Ισραήλ στις φετινές εκλογές

Οργανώσεις στήριξης του Ισραήλ, ρίχνουν εκατομμύρια δολάρια για να μην εκλεγούν επικριτές του Ισραήλ στις φετινές εκλογές

Οι οργανώσεις υποστήριξης του Ισραήλ, τα διάφορα λόμπι δηλαδή, διοχετεύουν εκατομμύρια δολάρια στις φετινές εκλογές για το Κογκρέσο, με στόχο τις εκλογικές ήττες προοδευτικών πολιτικών που έχουν ασκήσει κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση και την γενοκτονική της εκστρατεία της στη Γάζα, αποκαλύπτει με δημοσίευμα του ο Guardian.

Η Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (Aipac) εκτιμά ότι 100 εκατομμύρια δολάρια θα είναι αρκετά για να αποκρούσει ένα κύμα προοδευτικών πολιτικών που διαφωνούν σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Σημειώνεται ότι η Aipac είχε δώσει επίσης μεγάλα ποσά και στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, προς αυτή την κατεύθυνση, όμως τώρα φαίνεται ότι μπαίνει πιο δυναμικά.

Η Aipac και άλλες φιλοϊσραηλινές οργανώσεις, όπως η Δημοκρατική Πλειοψηφία για το Ισραήλ, έχουν ήδη εντοπίσει ορισμένους στόχους υψηλού προφίλ στις φετινές εκλογές για το Κογκρέσο – συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή της Νέας Υόρκης Τζαμάλ Μπόουμαν και της βουλευτή του Μιζούρι Κόρι Μπους.

Οι προοδευτικοί υποψήφιοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποκύψουν χωρίς πρώτα να δώσουν σκληρή μάχη, και η οργή για τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 34.000 Παλαιστίνιους, έχει συσπειρώσει τους υποστηρικτές τους που αντιδρούν απέναντι στις ομάδες πίεσης υπέρ του Ισραήλ.

Παρά ταύτα τα 100 εκατομμύρια δολάρια δεν είναι εύκολος αντίπαλος και οι προοδευτικοί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό πόρο για να καταφέρουν να «γλιτώσουν» μερικούς από τους υποψηφίους τους που έχουν οριακό προβάδισμα.

Παρόλο που οι ρίζες της Aipac ανάγονται στη δεκαετία του 1950, η οργάνωση πέρασε δεκαετίες εστιάζοντας το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής της στην άσκηση πίεσης στα μέλη του Κογκρέσου – μόνο τα τελευταία χρόνια εμπλέκεται άμεσα σε προεκλογικούς αγώνες. Στα τέλη του 2021, η Aipac ανακοίνωσε τον σχηματισμό μιας επιτροπής πολιτικής δράσης, γνωστής ως Aipac Pac, και ενός Super Pac, του United Democracy Project, για να εμπλακεί πιο άμεσα στις εκστρατείες του Κογκρέσου.

Τα λόμπι πήραν μπρος στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, δαπανώντας σχεδόν 50 εκατ. δολάρια σε όλη την διάρκεια του εκλογικού κύκλου. Η Aipac Pac υπερηφανεύεται ότι υποστήριξε 365 φιλοϊσραηλινούς υποψηφίους και από τα δύο κόμματα το 2022, ενώ οι επικριτές της, καταδίκασαν την υποστήριξη της σε δεκάδες Ρεπουμπλικάνους που ψήφισαν κατά της επικύρωσης των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020.

Το 2022, το United Democracy Project (UDP), το Super Pac που συνδέεται με την Aipac, δαπάνησε 4,2 εκατ. δολάρια κατά της πρώην βουλευτού των Δημοκρατικών Ντόνα Έντουαρντς από το Μέριλαντ και άλλα 1,7 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη του πιο κεντρώου αντιπάλου της, του Γκλεν Άιβι. Η οργάνωση έδωσε άλλα 3,9 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη της προεκλογικής εκστρατείας της Δημοκρατικής βουλευτού Χέιλι Στίβενς εναντίον του επίσης Δημοκρατικού νυν βουλευτή Άντι Λέβιν, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με επιπλέον 342.000 δολάρια σε αρνητική διαφήμιση από την UDP. Οι Έντουαρντς και Λέβιν έχασαν τις προκριματικές.

Το 2022, τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα αυτά που ήθελαν. Η UDP δαπάνησε 3,3 εκατ. δολάρια για να αντιταχθεί στην προοδευτική Σάμερ Λι, ενώ η ομάδα και η DMFI διέθεσαν συλλογικά άλλα 1,1 εκατ. δολάρια για να στηρίξουν τον αντίπαλό της, τον δικηγόρο και ακτιβιστή Στιβ Ίργουιν. Το UDP ξόδεψε επίσης 2,7 εκατ. δολάρια για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του γερουσιαστή της πολιτείας του Μίσιγκαν Adam Hollier στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ χτύπησε τον αντίπαλό του, τον εκπρόσωπο της πολιτείας Shri Thanedar, ο οποίος είχε συνυπογράψει νομοθεσία που ζητούσε τον τερματισμό της βοήθειας προς το Ισραήλ, με αρνητική διαφήμιση ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων.

Ο Lee και ο Thanedar αναδείχθηκαν νικητές στις προκριματικές εκλογές τους και κέρδισαν τις έδρες τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων. (Ο Thanedar φλέρταρε έκτοτε με φιλοϊσραηλινά συμφέροντα, ταξιδεύοντας στο Ισραήλ με μια ομάδα που συνδέεται με την Aipac και επιβεβαιώνοντας επανειλημμένα την υποστήριξή του στην εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου).

Φέτος, φιλοϊσραηλινές οργανώσεις έχουν ήδη εμπλακεί σε προκριματικές εκλογές εναντίον των μελών της λεγόμενης «Squad», της άτυπης ομάδας που έχουν δημιουργήσει οι προοδευτικοί στο Κογκρέσο. Η Aipac Pac έχει εκδηλώσει την υποστήριξή της στον Τζορτζ Λάτιμερ, ο οποίος κατεβαίνει εναντίον του βουλευτή της Νέας Υόρκης Τζαμάαλ Μπόουμαν, και στον Γουέσλι Μπελ, ο οποίος προσπαθεί να εκθρονίσει τη βουλευτή του Μιζούρι Κόρι Μπους.

Καθώς όμως ο πόλεμος στη Γάζα παρατείνεται και ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων αυξάνεται, κλιμακώνεται και η οργή των προοδευτικών ψηφοφόρων για τις δραστηριότητες των φιλοϊσραηλινών ομάδων. Και η υποστήριξή τους σε προοδευτικούς υποψηφίους θα μπορούσε να διαταράξει τα σχέδια της Aipac για αυτόν τον κύκλο.

Το UDP έχει ήδη υποστεί μια απώλεια ιδιαίτερης βαρύτητας σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο. Η οργάνωση έδωσε 4,6 εκατ. δολάρια σε αρνητική διαφήμιση εναντίον του γερουσιαστή της Καλιφόρνιας Ντέιβ Μιν, ο οποίος θεωρήθηκε ως υπερβολικός στόχος για την Aipac, δεδομένου ότι στις προεκλογικές του εμφανίσεις έκανε σχετικά λίγες αναφορές για τον πόλεμο στη Γάζα. Τον περασμένο μήνα, ο Μιν νίκησε την υποψήφια που στήριξε η Aipac, τη δικηγόρο και ακτιβίστρια Τζοάνα Βάις, με 6,6 μονάδες και προκρίθηκε ως υποψήφιος για  τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Αυστρία: Συνελήφθησαν 4 Γερμανοί να αφήνουν λουλούδια στο σπίτι του Χίτλερ

Κόντρα ΕΕ και ΝΑΤΟ για το ποιος θα ελέγχει την ευρωπαϊκή άμυνα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter