Οργιάζουν οι φήμες για την απουσία του Σι Τζινπίνγκ από τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS

Οργιάζουν οι φήμες για την απουσία του Σι Τζινπίνγκ από τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS

Η μυστηριώδης απουσία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ από μια επιχειρηματική εκδήλωση στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική την Τρίτη έχει πυροδοτήσει σάλο εικασιών, καθώς είχε προγραμματιστεί να εκφωνήσει ομιλία.

Εμφάνιση με ομολόγους

Ο Σι έφτασε στο Γιοχάνεσμπουργκ αργά τη Δευτέρα για μια επίσημη επίσκεψη στη Νότια Αφρική και τη συγκέντρωση ηγετών αυτής της εβδομάδας από τους BRICS. Αυτή είναι μόλις η δεύτερη επίσκεψη του στο εξωτερικό φέτος, μετά από ένα ταξίδι στη Ρωσία τον Μάρτιο.

Την Τρίτη εμφανίστηκε δημόσια με τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Σύριλ Ραμαφόσα. Αργότερα μέσα στην ημέρα, ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί και να μιλήσει στο Επιχειρηματικό Φόρουμ των BRICS, αλλά δεν εμφανίστηκε. Αντίθετα, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Γουένταο διάβασε μια ομιλία εκ μέρους του Σι.

Από τους ηγέτες των BRICS, ο Σι ήταν ο μόνος που δεν εμφανίστηκε στην επιχειρηματική διάσκεψη, πέρα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αντιμετωπίζει διεθνές ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και δεν ταξίδεψε στη Νότια Αφρική. Ο Πούτιν έδωσε μια ομιλία εξ αποστάσεως.

Παράξενο γεγονός

Διεθνείς παρατηρητές αποκαλούν την απουσία εξόχως περίεργη. Ο Σι παρευρέθηκε σε δείπνο που παρέθεσε η Ραμαφόσα το βράδυ της Τρίτης, μαζί με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Το πρωί της Τετάρτης, φωτογραφήθηκε να φτάνει στο συνεδριακό κέντρο όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής. Ζωντανά πλάνα τον έδειξαν να παρακολουθεί μια συνάντηση με τους ομολόγους του. Στην εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής, ο Σι είπε ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλες τις χώρες, όχι μόνο για λίγες προνομιούχες, ενώ ζήτησε την ταχεία επέκταση του μπλοκ των BRICS, σύμφωνα με το κρατικό Μέσο ενημέρωσης Xinhua.

Δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ή εξήγηση για τον λόγο που ο Σι δεν έδωσε την ομιλία την Τρίτη. Τα κρατικά Μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μόνο το κείμενο της ομιλίας, χωρίς να αναφέρουν το γεγονός ότι ήταν ο Γουάνγκ που το διάβασε.

Περαιτέρω τροφοδοτώντας τα ερωτήματα σχετικά με την απουσία του Σι, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγινγκ έγραψε στο X, πρώην Twitter, ότι ο Σι «είχε μια ομιλία στην τελετή λήξης του Επιχειρηματικού Φόρουμ BRICS». Το tweet δημοσιεύτηκε λίγες ώρες μετά το συμβάν, με αποτέλεσμα ορισμένοι χρήστες να το χαρακτηρίζουν ως «ψευδή είδηση». Οι Κινέζοι αξιωματούχοι διαβάζουν κατά καιρούς προετοιμασμένες ομιλίες που προορίζονται για τον Σι, αλλά μόνο όταν ο κινέζος πρόεδρος δεν είναι αυτοπροσώπως εκεί.

Η χαμένη ομιλία

Στις προετοιμασμένες δηλώσεις που έκανε ο Γουάνγκ, ο Σι επέκρινε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ο κόσμος χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα: τη δημοκρατία και τον αυταρχισμό. «Η σκόπιμη δημιουργία διχασμού με τον ισχυρισμό “δημοκρατία εναντίον αυταρχισμού” και “φιλελευθερισμός εναντίον απολυταρχίας” μπορεί μόνο να διχάσει τον κόσμο και να οδηγήσει σε [μια] σύγκρουση πολιτισμών», ανέφερε η δήλωση.

Η ομιλία διασκέδασε επίσης τις παγκόσμιες ανησυχίες για την ύφεση της οικονομίας της Κίνας λόγω της έκρηξης της φούσκας των ακινήτων και των διαρθρωτικών προβλημάτων της.

«Η κινεζική οικονομία έχει ισχυρή ανθεκτικότητα, τεράστιες δυνατότητες και μεγάλη ζωτικότητα», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι «τα θεμελιώδη στοιχεία που συντηρούν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Κίνας θα παραμείνουν αμετάβλητα. Το γιγάντιο πλοίο της κινεζικής οικονομίας θα συνεχίσει να σκίζει τα κύματα και να πλέει μπροστά».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter