«Όχι» από Κεραμέως στα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

«Όχι» από Κεραμέως στα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

Αρνητική ήταν η απάντηση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, στα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία κατατέθηκαν την Τρίτη σε συνάντηση της υπουργού με τους Σωκράτη Φάμελλο και Θανάση Θεοχαρόπουλο, σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των αποδήμων.

Συγκεκριμένα, φέρεται να μην αποδέχθηκε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άνοιγμα του χρόνου διαλόγου ώστε να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα. Παράλληλα, χαρακτηρίστηκε από πηγές του υπουργείου ως «ξεχωριστή συζήτηση» το θέμα που τέθηκε σχετικά με τους εκλογείς που δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους λόγω εποχικής εργασίας σε άλλο τόπο από αυτόν της κατοικίας του.

«Αναφορικά με το θέμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντικείμενο συζήτησης επί του παρόντος αφορά μία και μόνο πτυχή της διαδικασίας: Αν θα υπάρχουν ή δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων. Δεν ανοίγει η κουβέντα συνολικά για τον εκλογικό νόμο. Εξάλλου, ο ισχύον εκλογικός νόμος διασφαλίζει στους Έλληνες της Διασποράς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.Άλλωστε, το ερώτημα στο οποίο καλούνται τα κόμματα, και εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, να απαντήσουν είναι το εξής: Θέλουν να ψηφίζουν μόλις 18.000 άνθρωποι ή θέλουν να ψηφίζει ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός;», σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.

«Σχετικά με το ζήτημα χρόνου και χώρου διαλόγου που εγείρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται ότι το ίδιο αυτό νομοθέτημα έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενέστατης διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής διαδικασίας τόσο το 2019 όσο και το 2021. Υπενθυμίζεται, ότι αυτή είναι η τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που συζητείται το συγκεκριμένο ζήτημα. Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των εκλογέων του εσωτερικού, αυτό αποτελεί μία ξεχωριστή συζήτηση και δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο πλαίσιο διαλόγου που διεξάγεται σήμερα και σχετίζεται αποκλειστικά με την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων», καταλήγουν.

Διαβάστε επίσης: Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση με τη Νίκη Κεραμέως, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος φέρεται να επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σημασία που έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ η ψήφος των αποδήμων.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση ότι η αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε το 2018 στη Βουλή εξασφάλιζε και το εκλέγεις και το εκλέγεσθαι.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι ένα άκρως σοβαρό θέμα και απαιτεί χρόνο και χώρο διαλόγου για να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο και πρέπει να συζητηθεί ουσιαστικά και διεξοδικά. Για τον λόγο αυτό, ο Σωκράτης Φάμελλος.  υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά πραγματικές συνθέσεις που είναι απαραίτητες σε ένα τέτοιο ζήτημα.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter