Ουκρανία: Ελπίδες για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη – Την Παρασκευή νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Ουκρανία: Ελπίδες για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη – Την Παρασκευή νέος γύρος διαπραγματεύσεων
Mariya, a local resident, looks for personal items in the rubble of her house, destroyed during fighting between Russian and Ukrainian forces in the village of Yasnohorodka, on the outskirts of Kyiv, Ukraine, Wednesday, March 30, 2022. Russian forces bombarded areas around Kyiv and another city, just hours after pledging to scale back military operations in those places to help negotiations along, Ukrainian authorities said Wednesday. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από τις 10 το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας.

Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει το άνοιγμα ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Προκειμένου να επιτύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να διεξαχθεί με την άμεση συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο ζητεί επίσης από το Κίεβο να εγγυηθεί τον «άνευ όρων σεβασμό» αυτής της τοπικής κατάπαυσης του πυρός μέσω γραπτής ειδοποίησης με αποδέκτες το Κρεμλίνο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη ΔΕΕΣ πριν από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η Μόσχα ζητεί επίσης από τον ουκρανικό στρατό να δεσμευτεί για την ασφάλεια των λεωφορείων που θα ταξιδεύουν κατά μήκος της συμφωνημένης διαδρομής σε αυτόν τον «ανθρωπιστικό διάδρομο».

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή

Η Ουκρανία και η Ρωσία θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τους ψηφιακά αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου, δήλωσε ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος χθες Τετάρτη, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Ο ουκρανός διαπραγματευτής Ντέβιντ Αραχάμια ανέφερε ακόμη σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι η ουκρανική πλευρά πρότεινε να συναντηθούν οι δύο ηγέτες, αλλά η ρωσική απάντησε ότι χρειάζεται προηγουμένως να γίνει περισσότερη δουλειά για να έχει προετοιμαστεί σχέδιο συμφωνίας.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν πως ελέγχουν Λουχάνσκ και πάνω από το μισό Ντονετσκ

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του ουκρανικού Ντονμπάς υποστηρίζουν σήμερα ότι ελέγχουν σχεδόν το σύνολο της περιφέρειας του Λουχάνσκ και περισσότερο από το μισό αυτής του Ντονέτσκ, καθώς η Μόσχα έχει καταστήσει προτεραιότητά της την κατάκτηση αυτών των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή.

«Στις 31 Μαρτίου 2022, το πρωί, περισσότερο από το 90% του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ είχε απελευθερωθεί», ανέφερε σήμερα στο λογαριασμό της στο Telegram η διπλωματία του εδάφους αυτού, η ανεξαρτησία του οποίου είχε αναγνωριστεί από τη Ρωσία λίγο πριν από την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, είχε διαβεβαιώσει από την πλευρά του χθες, Τετάρτη, πως «περίπου 55% ως 60% του εδάφους της ομώνυμης ουκρανικής περιφέρειας βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο.

Τουλάχιστον 15 νεκροί στο ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο Μικολάγιφ

Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ρωσικό πυραυλικό πλήγμα εναντίον κτιρίου της αυτοδιοίκησης στην ουκρανική πόλη Μικολάγιφ (νότια) προχθές Τρίτη, σύμφωνα με ανάρτηση του περιφερειάρχη Βιτάλι Κιμ στην πλατφόρμα Telegram.

Ο πύραυλος κατέστρεψε τμήμα στο μέσον του κτιρίου. Ο κ. Κιμ ανέφερε πως το γραφείο του βρισκόταν στο τμήμα που καταστράφηκε, διευκρινίζοντας πως δεν βρισκόταν στο κτίριο όταν επλήγη.

Αρχικά, τα σωστικά συνεργεία μπόρεσαν να ανασύρουν τρία πτώματα. Χθες όμως ο απολογισμός των θυμάτων έφθασε τους 15 νεκρούς και τους 34 τραυματίες, πάντα σύμφωνα με τον κ. Κιμ.

Επιπλέον κυρώσεις στη Μόσχα ζήτησε ο πρόεδρος Ζελένσκι μιλώντας  στο αυστραλιανό κοινοβούλιο

Australian Prime Minister Scott Morrison, standing, welcomes Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy to address the House of Representatives via a video link at Parliament House in Canberra, Thursday, March 31, 2022. Zelenskyy appealed directly to Australian lawmakers for more help in its war against Russia including armored vehicles and tougher sanctions. (Lukas Coch/AAP Image via AP)

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας ότι οι νέες και αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είναι απαραίτητες για να αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας ότι η χρόνια αποτυχία να χαλιναγωγηθεί η παγκόσμια δύναμη έχει αποθρασύνει τη Μόσχα.

Ο ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη στο αυστραλιανό κοινοβούλιο ότι η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για αδικίες του παρελθόντος, προειδοποιώντας ότι μια αποτυχία να τιμωρηθεί η Μόσχα μπορεί να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να κηρύξουν πόλεμο εναντίον γειτόνων τους.

“Αν δεν σταματήσουμε τη Ρωσία τώρα, αν δεν θεωρηθεί υπεύθυνη, τότε κάποιες άλλες χώρες του κόσμου που ανυπομονούν για έναν παρόμοιο πόλεμο εις βάρος των γειτόνων τους θα αποφασίσουν ότι τέτοια πράγματα είναι και γι’ αυτές πιθανά”, είπε ο Ζελένσκι σε τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με μια επίσημη μετάφραση.

Καθισμένος στο γραφείο του και φορώντας το χαρακτηριστικό χακί μπλουζάκι ο ουκρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε ποιες χώρες φοβάται ότι θα μιμηθούν τη Ρωσία.

Η Αυστραλία και οι σύμμαχοί της στη Δύση έχουν εγείρει ανησυχίες για την αυξανόμενα επιθετική ρητορική της Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν, την ανεξαρτησία της οποίας αμφισβητεί το Πεκίνο.

“Η τύχη της παγκόσμιας ασφάλειας αποφασίζεται σήμερα. Κανένας δεν μπορεί να καταφέρει να κερδίσει…κανένας δεν μπορεί να σώσει κάποιο τμήμα του κόσμου από ραδιενεργό (καταστροφή), η οποία θα επέρχετο αν χρησιμοποιούνταν πυρηνικά όπλα”, είπε ο Ζελένσκι.

Η Αυστραλία έχει προμηθεύσει με αμυντικό εξοπλισμό και ανθρωπιστικό υλικό την Ουκρανία, ενώ έχει επιβάλει και απαγόρευση στις εξαγωγές αλουμίνας και μεταλλευμάτων αλουμινίου, περιλαμβανομένου του βωξίτη, στη Ρωσία.

΄Εχει επιβάλει συνολικά 476 κυρώσεις εις βάρος 443 ατόμων, περιλαμβανομένων επιχειρηματιών του στενού κύκλου του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και εις βάρος 33 οντοτήτων, μεταξύ των οποίων και του μεγαλύτερου τμήματος του ρωσικού τραπεζικού τομέα και όλων των οντοτήτων που είναι υπεύθυνες για το κρατικό χρέος.

Σήμερα η Αυστραλία ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον 35% δασμών στις εισαγωγές από τη Ρωσία και την Λευκορωσία, η οποία όπως λέει η Καμπέρα, στήριξε την εισβολή.

Ουκρανικές κατηγορίες κατά Μόσχας για οβίδες φωσφόρου στη Μαρίνκα

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν οβίδες φωσφόρου για να βομβαρδίσουν τη μικρή πόλη Μαρίνκα, στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν οβίδες φωσφόρου (…) στη Μαρίνκα», πόλη δέκα χιλιάδων κατοίκων προτού αρχίσει, την 24η Φεβρουαρίου, η ρωσική εισβολή, ανέφερε μέσω Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας του Ντανιέτσκ, ο Πάβελ Κιριλένκο.

«Περίπου δέκα πυρκαγιές (σ.σ. εξαιτίας των οβίδων) περιορίστηκαν και ελέγχθηκαν από το προσωπικό της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων», συνέχισε.

Οι οβίδες, ευρύτερα τα όπλα φωσφόρου, είναι εμπρηστικά. Η χρήση τους είναι απαγορευμένη εναντίον των αμάχων, όχι όμως εναντίον στρατιωτικών στόχων, δυνάμει σύμβασης που υπογράφτηκε το 1980 στη Γενεύη.

Η Ρωσία διέψευσε την 25η Μαρτίου ότι έχει διαπραχθεί οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου μολονότι έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από το Κίεβο για τη χρήση τέτοιων πυρομαχικών αφότου άρχισε η εισβολή.

«Οι πόλεις Γκεοργκίεβκα, Νοβοκαλίνοβο και Οτσερέτινο επίσης βομβαρδίστηκαν», σύμφωνα με τον κ. Κιριλένκο, ο οποίος δεν διευκρίνισε τι όπλα χρησιμοποιήθηκαν.

«Δεν αναφέρθηκε κανένα θύμα, όμως πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές», κατέληξε.

Εξάλλου ρωσική αεροπορική επιδρομή στο χωριό Σλομπόγιανσκε (βορειοανατολικά) είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια γυναίκα και ο 11χρονος γιος της, ανακοίνωσε από την πλευρά της η υπηρεσία Τύπου και ενημέρωσης της περιφερειακής εισαγγελίας στο Χάρκοβο.

Χτυπήθηκε δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου στη Ντνίπρο

Δεξαμενή γεμάτη με πετρέλαιο καταστράφηκε σε πυραυλική επίθεση στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσε ο τοπικός αξιωματούχος Μικόλα Λουκάσουκ μέσω Telegram αργά το βράδυ χθες Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, πρόσθεσε.

Ο κ. Λουκάσουκ έκανε λόγο για πλήγμα του ρωσικού στρατού.

Εργοστάσιο στη Νοβομοσκόφσκ, βορειοανατολικά της Ντνίπρο, επλήγη από πύραυλο επίσης χθες Τετάρτη, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι, σύμφωνα με τον Βαλεντίν Ρεζνίτσενκο, αξιωματούχο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ.

Μέχρι χθες η Ντνίπρο δεν είχε υποστεί συστηματικούς βομβαρδισμούς από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου. Όμως ουκρανικές πηγές σημειώνουν ότι προ ημερών οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους στρατιωτική μονάδα κοντά στην πόλη προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter