Ουκρανία: Ο Ζελένσκι συνέκρινε τη Ρωσία με τη Χαμάς

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι συνέκρινε τη Ρωσία με τη Χαμάς
Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy arrives at the Europe Summit in Granada, Spain, Thursday, Oct. 5, 2023. Some 50 European leaders are gathering in southern Spain's Granada on Thursday to stress that they stand by Ukraine, at a time when Western resolve appears somewhat weakened. Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy will be there to hear it. (AP Photo/Manu Fernandez)

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ για την προστασία του διεθνούς κράτους δικαίου, να ενωθούν τα κράτη και να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, ενώ συνέκρινε την επίθεση από τη Χαμάς στο Ισραήλ με τις τακτικές που χρησιμοποιεί η Ρωσία, την οποία και αποκάλεσε «τρομοκρατικό κράτος».

Μιλώντας μέσω βιντεοσυνδέσμου σε εκπροσώπους του ΝΑΤΟ είπε ότι η Χαμάς και η Ρωσία είχαν χρησιμοποιήσει ίδιες τακτικές και ότι οι Ισραηλινοί δημοσιογράφοι που είχαν βρεθεί στην Ουκρανία και είδαν τον απόηχο των φρικαλεοτήτων εκεί βλέπουν τώρα το ίδιο να συμβαίνει στη χώρα τους
Έμμεση κριτική στους Ρεπουμπλικάνους

Ο Ζελένσκι άσκησε κεκαλυμμένη κριτική στους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου, αναφέροντας: «Δεν είναι η ώρα να αναλωθεί η διεθνής σκηνή σε εσωτερικές διαμάχες. Δεν είναι ώρα για σιωπή». Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να προσποιούνται ότι η τρομοκρατία σε μια ήπειρο δεν θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του στο Ισραήλ σε μια κλήση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή. «Μίλησα με τον Νετανιάχου για να επιβεβαιώσω την αλληλεγγύη της Ουκρανίας στο Ισραήλ, το οποίο υποφέρει από μια θρασύτατη επίθεση μεγάλης κλίμακας, και να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τα πολλά θύματα», είπε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν απηύθυνε έκκληση προς τη Δύση να μην υποκύψει στην «κόπωση από τον πόλεμο», λέγοντας: «γενναίοι Ουκρανοί άνδρες και γυναίκες πολεμούν στο πεδίο της μάχης. Είναι το πρόσωπο του σωστού ενάντια στο λάθος, του καλού ενάντια στο κακό. Πρέπει να είμαστε με την Ουκρανία μέχρι τέλους. Κανείς από εμάς δεν μπορεί να υποκύψει στην κούραση του πολέμου ενώ η Ουκρανία συνεχίζει τον ακούραστο αγώνα της».

Απομάκρυνση διοικητή

Παράλληλα, ο Ζελένσκι, αντικατέστησε τον διοικητή των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας, οι οποίες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην άμυνα της χώρας από τη ρωσική εισβολή. Προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ανακοίνωσε τον διορισμό του στρατηγού Ανατόλι Μπαρχίλεβιτς ως νέου διοικητή.

Μια ξεχωριστή ανακοίνωση έκανε γνωστή την απομάκρυνση του στρατηγού Ιχόρ Ταντσιούρα, ο οποίος βρισκόταν στη θέση αυτή από τον Μάιο του 2022. Δεν δόθηκε λόγος για τις αποφάσεις. Ο 54χρονος Μπαρχίλεβιτς, υπηρετούσε από πέρυσι ως αρχηγός του επιτελείου των στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες ήταν σφοδρές.

Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι απέτρεψε πέντε επιθέσεις από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κοντά στο Λίμαν και το Τόρσκε, κωμοπόλεις στην κατεχόμενη από τους Ρώσους περιοχή του Ντονέτσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις στο κατεχόμενο Λουχάνσκ ισχυρίζονται ότι σκότωσαν 50 ουκρανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια της απόκρουσης. Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της απέκρουσαν μια ρωσική επίθεση στη Νοβοπροκοπίβκα στην περιοχή Ζαπορίζια και είχαν «μερική επιτυχία» στο κοντινό Βέρμποβε.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ουκρανία έχει «απελευθερώσει τουλάχιστον 125 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους» στην ανατολική περιοχή της χώρας, σύμφωνα με μια ενημέρωση των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών από το Υπουργείο Άμυνας.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας αναμένει αριθμό ρεκόρ ρωσικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο έδαφός της αυτό το χειμώνα, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Γιούρι Ιχνάτ την Κυριακή, καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται για δεύτερο χειμώνα μαζικών βομβαρδισμών των ενεργειακών της εγκαταστάσεων. Ο Ιχνάτ είπε ότι τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο έδειξαν ότι η χρήση από τη Ρωσία ιρανικά σχεδιασμένων drone καμικάζι Shahed θα ξεπεράσει κατά πολύ τον περσινό αριθμό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter