Πακιστάν: Ο φυλακισμένος Ιμράν Χαν επιστρατεύει τεχνητή νοημοσύνη για την προεκλογική εκστρατεία

Πακιστάν: Ο φυλακισμένος Ιμράν Χαν επιστρατεύει τεχνητή νοημοσύνη για την προεκλογική εκστρατεία
AP Photo/K.M. Chaudhry, File

Η τεχνητή νοημοσύνη επέτρεψε στον πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ιμράν Χαν να κάνει προεκλογική εκστρατεία πίσω από τα κάγκελα τη Δευτέρα, με έναν κλώνο φωνής του ηγέτη της αντιπολίτευσης να δίνει ένα παθιασμένο λόγο εκ μέρους του. Ο Χαν είναι φυλακισμένος από τον Αύγουστο και δικάζεται για διαρροή απόρρητων εγγράφων, ισχυρισμοί που ο Χαν εκτιμά ότι έχουν πλαστογραφηθεί για να τον εμποδίσουν να λάβει μέρος στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο.

Το κόμμα του «Κίνημα για τη Δικαιοσύνη στο Πακιστάν» (Tehreek-e-Insaf – PTI) χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να στείλει ένα τετράλεπτο μήνυμα από τον 71χρονο πολιτικό, με τίτλο «εικονική συγκέντρωση» που φιλοξενήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, παρά τις διακοπές στο διαδίκτυο.

Το PTI είπε ότι ο Χαν έστειλε ένα στενογραφημένο κείμενο μέσω δικηγόρων που ενσωματώθηκε στο ρητορικό του ύφος. Το κείμενο στη συνέχεια μετατράπηκε σε ήχο χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο από την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ElevenLabs, το οποίο έχει την ικανότητα δημιουργίας ενός «κλώνου φωνής», από υπάρχοντα δείγματα ομιλίας.

«Συμπατριώτες μου Πακιστανοί, θα ήθελα πρώτα να επαινέσω την ομάδα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για αυτήν την ιστορική προσπάθεια», είπε η φωνή που τον Χαν. «Ίσως όλοι αναρωτιέστε πώς τα πάω στη φυλακή», προσθέτει η κλωνοποιημένη φωνή. «Σήμερα, η αποφασιστικότητά μου για πραγματική ελευθερία είναι πολύ ισχυρή».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο ήχος μεταδόθηκε στο τέλος μιας πεντάωρης ζωντανής ροής ομιλιών από υποστηρικτές του PTI στο Facebook, το X (πρώην Twitter) και το YouTube και επικαλύπτονταν με ιστορικά πλάνα του Χαν και ακίνητες εικόνες. Περιείχε αυθεντικά βίντεο κλιπ από προηγούμενες ομιλίες του άλλοτε σταρ του κρίκετ, σύμφωνα με το PTI, αλλά κατά διαστήματα εμφανιζόταν μια λεζάντα που το επισήμανε ως «τη φωνή του Ιμράν Χαν με AI βάσει των σημειώσεων του».

Οι κρατικοί λογοκριτές απαγόρευσαν στον Χαν να βγει στα ερτζιανά νωρίτερα φέτος μετά τη σύλληψή του τον Μάιο που προκάλεσε ταραχές. Η υπηρεσία ασφάλειας διαδικτύου ανέφερε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιορίστηκαν για επτά ώρες από αργά την Κυριακή σε ένα περιστατικό «σύμφωνο με προηγούμενες περιπτώσεις λογοκρισίας στο διαδίκτυο» που στόχευε τον Χαν. Ωστόσο, την εικονική ομιλία παρακολούθησαν περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια άτομα σε Facebook, X και YouTube.

Πολλοί επεσήμαναν λάθη στη γραμματική, όμως παραδέχθηκαν ότι η προσπάθεια δεν ήταν κακή. Η εκλογική επιτροπή του Πακιστάν επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο Χαν αντικαταστάθηκε ως ηγέτης του PTI, αλλά παραμένει το πρόσωπο του κόμματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter