Παραδοχή από τον ΟΗΕ για αποτυχία αποτροπής του πολέμου στο Σουδάν

Παραδοχή από τον ΟΗΕ για αποτυχία αποτροπής του πολέμου στο Σουδάν

«Μπορούμε να πούμε πως αποτύχαμε να εμποδίσουμε το ξέσπασμα του πολέμου», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες από το Ναϊρόμπι, με τον Οργανισμό να ζητά πλέον εγγυήσεις ασφαλείας για τη διανομή βοήθειας εν μέσω των συγκρούσεων.

«Σε μια χώρα όπως το Σουδάν όπου η οικονομική και ανθρωπιστική κατάσταση είναι τόσο απελπιστική» είναι ανεπίτρεπτος αυτός ο αιματηρός «αγώνας για εξουσία ανάμεσα σε δυο ανθρώπους», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση «καταρχήν συμφωνίας» για παράταση της κατάπαυσης του πυρός δεν έχει τηρηθεί, καθώς μάχες και εκρήξεις συνέχισαν να συνταράσσουν την Τετάρτη την πρωτεύουσα Χαρτούμ, ενώ στρατιωτικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την πόλη, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Από τα μέσα Απριλίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 550 άνθρωποι, ενώ έχουν τραυματιστεί άλλοι 5.000, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων, που αναμφίβολα είναι πολύ υποτιμημένος.

«Μπορούμε να πούμε πως αποτύχαμε να εμποδίσουμε» το ξέσπασμα του πολέμου, που κατέλαβε τον ΟΗΕ «εξαπίνης», αναγνώρισε χθες Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του, ο κ. Γκουτέρες, από το Ναϊρόμπι.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, μίλησε απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας για χάος στο Χαρτούμ.

«Τη Δευτέρα, επιδρομή της πολεμικής αεροπορίας έπληξε νοσοκομείο», ενώ οι ΔΤΥ επιτέθηκαν σε πολλές «κατοικίες στο Χαρτούμ, εξαπέλυσαν επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες αστικές ζώνες» της σουδανικής πρωτεύουσας.

Οι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης καλούνται να επιβιώσουν χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, με ελλείψεις τροφίμων εν μέσω ασφυκτικής ζέστης, σε μια χώρα όπου ήδη ο ένας κάτοικος στους τρεις είχε ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια προτού αρχίσει καν ο πόλεμος. Μόλις το 16% των νοσοκομείων του Χαρτούμ λειτουργούν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter