Πέθανε η μεγάλη ηθοποιός των δεκαετιών ’40 και ’50 Καλή Καλό

Πέθανε η μεγάλη ηθοποιός των δεκαετιών ’40 και ’50 Καλή Καλό

Έφυγε από τη ζωή η μεγάλη ηθοποιός των επιθεωρήσεων των δεκαετιών του ’40, του ’50 και του ’60, Καλή Καλό.

Η Καλή Καλό (το αληθινό όνομά της ήταν Καλλιόπη Δαμβέργη) γεννήθηκε το 1926 στην Αθήνα από ευκατάστατη οικογένεια – ο πατέρας της ανήκε στην γνωστή οικογένεια των φαρμακοβιομηχάνων Δαμβέργη, η μητέρα της ήταν μια γυναίκα συνειδητοποιημένη και χειραφετημένη, η οποία όταν ήταν έγκυος στην κόρη της το έσκασε για να ακολουθήσει τον θίασο της Κοτοπούλη. Στον θίασο αυτό πρωτοεμφανίστηκε για πρώτη φορά και η Καλή Καλό σε ηλικία τριών ετών, και συγκεκριμένα έπαιξε στη «Δασκαλίτσα» του Ντάριο Νικοντέμι. Ο πρώτος πραγματικός ρόλος ήρθε δύο χρόνια μετά και έλαμψε στη σκηνή αρχικά ως παιδί-θαύμα και έπειτα ως ολοκληρωμένη ηθοποιός.

Το 1947 συνελήφθη λόγω της ένταξής της στο ΚΚΕ και εκτοπίστηκε για έξι μήνες στην Ικαρία. Μετά την επιστροφή από την εξορία, που συμπίπτει με την ενηλικίωσή της, η Καλή Καλό δημιούργησε τον δικό της θίασο (1950) και ερμήνευσε ρόλους σε όλα τα είδη του θεάτρου. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Κυβέλη, Μινωτή, Τσιφόρο, Κατράκη, Νέζερ, Αυλωνίτη, ενώ έπαιξε μόλις σε τέσσερις ταινίες καθώς δεν την ενδιέφερε ο κινηματογράφος. Εκτός από τη θεατρική της σταδιοδρομία, η Καλό έμαθε μόνη της ξένες γλώσσες και ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές στην παιδοψυχολογία στη Λωζάνη.

Το 1998 εξέδωσε το βιβλίο «Όσα δεν πήρε ο άνεμος – Η αυτοβιογραφία μιας θεατρίνας» μια συναρπαστική σειρά περιπετειών, εμπειριών και προσωπικών τραγωδιών.

Την είδηση γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος μοιράστηκε και ορισμένα στοιχεία από την πολυτάραχη ζωή της Καλής Καλό.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του, «έφυγε πριν λίγο, απο κοντά μας, σημερα που ειναι η μερα της γυναικας, η υπέροχη Καλή Καλό η πρωταγωνίστρια της επιθεώρησης των δεκαετιών 40 50 60 με την τόσο πολυτάραχη ζωή σημαδεμένη από συγκλονιστικά γεγονότα όπως η ίδια αναφέρει στην αυτοβιογραφία της “όσα πήρε ο άνεμος”,με κοινωνικούς αγώνες, με εντονη συνδικαλιστική δράση στο σωματειο των ηθοποιών και στο Τασεη.. Το τελευταιο δεκαμηνο με ενεργειες του ΤΑΣΕΗ κι εμου προσωπικά που με τιμησε με την φιλία της μεταφέρθηκε στο γηροκομείο αθηνών όπου ολο το προσωπικό την περιποιήθηκε απο την πρωτη στιγμή με πολλη αγάπη και φροντίδα και για αυτό τους ευχαριστούμε θερμά μέσα από την καρδιά μας για όλο το κοινωνικό έργο που επιτελούν με τόση ευθύνη.. Καλό ταξίδι γλυκειά Καλή μου…».

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter