Πέθανε η Σόνια Ιλίνσκαγια, διαπρεπής μελετήτρια της ελληνικής λογοτεχνίας

Πέθανε η Σόνια Ιλίνσκαγια, διαπρεπής μελετήτρια της ελληνικής λογοτεχνίας

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή η μελετήτρια της ελληνικής λογοτεχνίας Σόνια Ιλίνσκαγια. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ αποχαιρετά «με σεβασμό και ευγνωμοσύνη για το πολύτιμο έργο της» την ακούραστη Σόνια Ιλίνσκαγια.

Το έργο της αποτελεί πολύτιμη και αναντικατάστατη συμβολή στην έρευνα και ανάδειξη της ελληνικής πνευματικής δημιουργίας στον 20ο αιώνα.

Με βαθιά γνώση του αντικειμένου της ασχολήθηκε με τη διάδοση, μελέτη και μετάφραση της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας και της ποίησης, η οποία αποτέλεσε και το θέμα της διδακτορικής της διατριβής. Μελέτησε και πρόβαλε ιδιαίτερα το έργο του Γιάννη Ρίτσου, ενώ με πολλές μελέτες συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση του Κ. Καβάφη στο ρωσικό κοινό.

Η Σόνια Ιλίνσκαγια θεωρούσε την λογοτεχνία ως βασική πηγή ηθικής παιδείας, ενώ το κυρίαρχο στοιχείο που κράτησε από την σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ο αιώνα, όπως η ίδια είχε πει, ήταν «η ανιδιοτέλεια στις καθημερινές ανθρώπινες σχέσεις».

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Συλλυπητήρια από την Μενδώνη

Σε ανακοίνωσή της για τον θάνατο της Σ. Ιλίνσκαγια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η Σόνια Ιλίνσκαγια, που “έφυγε” στις 19 Ιανουαρίου, είναι απώλεια για τα ελληνικά γράμματα. Ασχολήθηκε με τη νεοελληνική λογοτεχνία ,ενώ η διδακτορική της διατριβή αφορούσε στη μεταπολεμική ελληνική ποίηση. Χάρη στη Σόνια, οι Ρώσοι γνωρίζουν τη νεότερη ελληνική γραμματεία, τον Καβάφη, τον Καρυωτάκη, τον Σεφέρη, τον Ρίτσο, τον Ελύτη και τη μεταπολεμική γενιά των Νεοελλήνων ποιητών. Το 1983, εξελέγη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, φέρνοντας σε επαφή το ελληνικό βιβλιοφιλικό κοινό με τη ρωσική παραγωγή του 19ου αιώνα αλλά και τους Ρώσους ποιητές που ύμνησαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Τελευταία της συνεισφορά, η μετάφραση του συνόλου του ποιητικού έργου του Καβάφη στα ρωσικά. Η Σόνια Ιλίνσκαγια εργάστηκε με πάθος και αφοσίωση για την Ελλάδα που τόσο αγάπησε.

Την αποχαιρετώ με σεβασμό».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter