Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Χανς Μόντροου, τελευταίος πρωθυπουργός της Ανατολικής Γερμανίας

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Χανς Μόντροου, τελευταίος πρωθυπουργός της Ανατολικής Γερμανίας

Σε ηλικία 95 ετών έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή ο Χανς Μόντροου, που ως ο τελευταίος κομμουνιστής πρωθυπουργός της Ανατολικής Γερμανίας επέβλεψε τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που άνοιξαν τον δρόμο για την επανένωση της Γερμανίας.

Την είδηση του θανάτου του έδωσε το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς Die Linke.

«Χθες το βράδυ ο Χανς Μόντροοου μας άφησε σε ηλικία 95 ετών. Με τον θάνατό του το κόμμα μας χάνει μια σημαντική προσωπικότητα», αναφέρει το Die Linke, που θεωρείται διάδοχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας. «Ολόκληρη η ειρηνική πορεία εγκαθίδρυσης της γερμανικής ενότητας ήταν ακριβώς ένα ιδιαίτερο επίτευγμά του», έγραψε στο Twitter. «Αυτό θα παραμείνει η πολιτική του κληρονομιά».

Ο Μόντροου, θεωρούμενος εκπρόσωπος της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας των κομμουνιστών, ανέλαβε την Ανατολική Γερμανία λίγο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και αργότερα κάλεσε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Υπήρξε 16 χρόνια αρχηγός του κομμουνιστικού κόμματος στη Δρέσδη, από το 1973, και είχε φήμη αντικαθεστωτικού, που απέρριψε τα κομματικά προνόμια και επέμενε να ζει σε ένα απλό διαμέρισμα. Πρωθυπουργός ανέλαβε τον Νοέμβριο του 1989 — λίγες μέρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Τον Φεβρουάριο του 1990 υποστήριξε τις συνομιλίες με τη Δυτική Γερμανία για μια ενδεχόμενη «ενωμένη πατρίδα» που θα ήταν ανεξάρτητη από στρατιωτικά μπλοκ και θα διοικείται από ένα κοινό κοινοβούλιο στο Βερολίνο.

Ο Μόντροου έγινε μέλος του ενιαίου κοινοβουλίου, όπου παρέμεινε μέχρι το 1994, και επίτιμος πρόεδρος του μετακομμουνιστικού PDS. Από το 1999 έως το 2004 ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: BBC, ΑFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter