Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο Χάρι Μπελαφόντε

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο Χάρι Μπελαφόντε

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο Χάρι Μπελαφόντε, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός και πολιτικός ακτιβιστής που συνέδεσε το όνομά του με το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο Μπελαφόντε υπήρξε τις δεκαετίες του ’50 και ’60 μπροστάρης του κινήματος για ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, προσωπικός φίλος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αλλά και πολέμιος της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Με δημόσιες δηλώσεις του αντιτάχτηκε στο εμπάργκο των ΗΠΑ για την Κούβα, ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στην εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα, ενώ επανειλημμένα αντιτάχθηκε στην δαιμονοποίηση του Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο επισκέφτηκε στην Κούβα.Παράλληλα, υπήρξε μια από τις εμβληματικότερες μορφές του αγώνα για την κατάργηση του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, ενώ υπήρξε Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unicef από το 1987 ως τον θάνατό του.

Παράλληλα με την πολιτική του δράση ο Μπελαφόντε διέπρεψε στη μουσική αλλά και την υποκριτική, κερδίζοντας τρία βραβεία Grammy, ένα βραβείο Emmie και ένα βραβείο Tony, ενώ θεωρείται πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά την ανανέωση της αμερικανικής μουσικής, την οποία και εμπλούτισε με στοιχεία της Καραϊβικής.

Πηγή: CNN, NYT

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter