Πλυντήριο Siemens για Novartis

Πλυντήριο Siemens για Novartis

O Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλήρη την ευθύνη για το σκάνδαλο της Novartis σε όλα τα στάδιά του. Είναι αυτός που γνώριζε από πολύ νωρίς ποια ήταν η διάσταση του σκανδάλου, αλλά φρόντισε να το κουκουλώσει όταν πήρε την εξουσία. Γνώριζε από προσωπικές ενηµερώσεις που φρόντισε να έχει και από την ελληνική πλευρά αλλά και από την αµερικανική ποιοι ήταν οι εµπλεκόµενοι. Είχε στείλει απεσταλµένους του στην Εισαγγελία ∆ιαφθοράς, σε δικηγόρους, στην αµερικανική πρεσβεία, αλλά και στον πρώην υπουργό Εµπορίου των ΗΠΑ Γουίλµπουρ Ρος και είχε µπροστά του όλο το παζλ. Αντί να αφήσει τη ∆ικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της για να τιµωρηθούν οι ένοχοι, κατασκεύασε το αφήγηµα της «σκευωρίας Novartis» και µαζί τα «πολιτικά» εργαλεία για να τιµωρηθούν παραδειγµατικά όσοι αποκάλυψαν την αλήθεια. Στο πρόσωπό τους βέβαια αναγνώριζε και τους δικούς του εχθρούς, άρα εξυπηρετήθηκε και ο ίδιος ικανοποιώντας µοχθηρά όνειρα και την εκδικητική διάθεση της Φαµίλιας.

Στις 10 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, µε απόφαση την οποία υπογράφει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (ο δικηγόρος και στενός φίλος εµπλεκόµενων της Novartis, αλλά και σύµβουλος του Αδωνη Γεωργιάδη την περίοδο που ελεγχόταν για το σκάνδαλο), προσπάθησε να βάλει ταφόπλακα στη διερεύνηση του σκανδάλου στεγανοποιώντας το από διαρροές. Αφού η ∆ικαιοσύνη έκλεισε τις επίµαχες δικογραφίες χαρακτηρίζοντας «αδιευκρίνιστα» τα εκατοµµύρια σε λογαριασµούς υπουργών και αφού κατασκεύασε κατηγορίες για τους δηµοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο, επιχείρησε να γράψει την τελευταία πράξη. Η κυβέρνηση αποφάσισε να συστήσει µια «επιτροπή Πλεύρη» για να προχωρήσει σε εξωδικαστικό συµβιβασµό µε τη φαρµακευτική πολυεθνική. ∆ηλαδή διεκδικεί υποτίθεται κάτι εξωδικαστικά, χωρίς να έχει πιέσει νοµικά µε αγωγή για να καταλήξει σε συµβιβασµό. Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε «βαρύ» εξωδικαστικό συµβιβασµό 350 εκατ. ευρώ, αφού έκαναν έρευνα και άσκησαν διώξεις για τη Novartis. Στην Ελλάδα θα γίνει διαπραγµάτευση για συµβιβασµό χωρίς να υπάρχει νοµική πίεση.

Φυσικά, µε τέτοια κίνηση από την κυβέρνηση δεν θα υπάρξει διαφωνία της Novartis, αφού όλα είναι µεθοδευµένα. Θα δεχτεί να δώσει κάποιο ποσό και τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να λέει ότι πήρε αποζηµίωση όπως οι ΗΠΑ και ταυτόχρονα θα έχει στεγανοποιήσει την υπόθεση από κάθε κίνδυνο διαρροής πληροφοριών. ∆εν θα υπάρχουν δηλαδή ούτε εγκλήµατα στοιχειοθετηµένα ούτε τα ονόµατα αυτών που τα διέπραξαν, αλλά θα διαφηµίζεται ο εξωδικαστικός συµβιβασµός.

Πρόκειται για επανάληψη του σεναρίου της Siemens, το οποίο εµπνεύστηκε και υλοποίησε ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός Οικονοµικών της κυβέρνησης Σαµαρά. Η Siemens δέχτηκε να πάει σε εξωδικαστικό συµβιβασµό και έτσι κουκουλώθηκαν και οι µίζες (2% επί του κάθε έργου) που δόθηκαν για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν∆, αλλά και οι µέθοδοι που ακολουθήθηκαν. Επιπλέον η Ελλάδα δεν διεκδίκησε ούτε πήρε ποτέ στην πραγµατικότητα όσα δικαιούνταν από τη ζηµιά που έκανε η Siemens στο δηµόσιο. Αφού ο Στουρνάρας είχε δοκιµασµένο σχέδιο που εφαρµόστηκε µε επιτυχία, δεν θα το χρησιµοποιούσαν, όταν µάλιστα ο ίδιος ο Στουρνάρας έχει κάθε συµφέρον να µη γίνουν γνωστές οι σχέσεις του µε τη Novartis; Η µεθόδευση αυτή προφανώς συνεπάγεται ποινικές ευθύνες για όσους την υλοποιούν. Ετσι, ενώ γράφονται αυτές οι γραµµές, ο Θάνος Πλεύρης, έπειτα από τηλεφώνηµα του Documento µε το οποίο του ζητούσαµε να απαντήσει γιατί δεν έχει κάνει αγωγή αλλά µόνο επιτροπή εξωδικαστικού συµβιβασµού, ανακοίνωσε εσπευσµένα ότι θα κάνει. Φυσικά η ουσία δεν είναι µια αγωγή που ανακοινώνεται αλλά η στοιχειοθέτησή της. Πρακτικά κοροϊδεύουν τον κόσµο. ∆εν γίνεται να κάνεις επιτροπή εξωδικαστικού διακανονισµού αλλά επί τρία χρόνια να µην έχεις κάνει αγωγή.

Ο Μητσοτάκης για να πετύχει τον στόχο του έχει πει ψέµατα, έχει εργαλειοποιήσει τη ∆ικαιοσύνη, έχει ευτελίσει τη δηµοκρατία και το κράτος δικαίου, έχει χρησιµοποιήσει πληθώρα αθέµιτων µέσων. Η ζηµιά που κάνει δεν είναι µόνο απέναντι στο δηµόσιο και στους ανθρώπους που επιχειρεί (και το οµολογεί και στη Βουλή) να εκδικηθεί. Εχει καταπατήσει τη δηµοκρατία και έχει βάλει τη χώρα στη χρονοκάψουλα, επιστρέφοντάς την στο «βρόµικο ’89» και ακόµη παραπέρα: στη δεκαετία που οι εθνικοί ταγοί κυκλοφορούσαν πάνω στα τρίκυκλα και τιµωρούσαν τους εχθρούς του καθεστώτος. Οποιοι θεωρούν ότι µια δολοφονία δηµοσιογράφου, το συµβόλαιο για τη δολοφονία ενός ακόµη και η παρακολούθηση των τηλεφώνων άλλων είναι συγκυριακά φαινόµενα, επιµένουν να µην κατανοούν ότι η ιστορία έχει συνέχεια και λόγους για τους οποίους εξελίσσεται µε συγκεκριµένο τρόπο. Στη χώρα αυτή, τη συγκεκριµένη περίοδο, λέγονται «επιλογές του Μητσοτάκη».

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη βαραίνουν επίσης οι ευθύνες των κινήτρων του. Γιατί καλύπτει µε τέτοιο µένος το σκάνδαλο Novartis; Πρόκειται για τα αντανακλαστικά του ανθρώπου που µεγάλωσε µέσα στο σκάνδαλο Siemens και ως εκ τούτου θεωρεί ότι στα σκάνδαλα οφείλουµε να βάζουµε πλυντήριο τύπου Siemens απ’ όπου κι αν προέρχονται; Σίγουρα η συµπεριφορά του είναι και θέµα ένταξης και κατανόησης του τρόπου που λειτουργεί το σύστηµα. Το «δεν υπάρχει σκάνδαλο» είναι δοµικό στοιχείο του Μητσοτάκη, εκτός αν πρόκειται για το κάπνισµα Πολάκη και το διήµερο του Τσίπρα σε σκάφος.

Ο Μητσοτάκης έχει προσωπικούς λόγους να καλύπτει τη Novartis. Το κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου, ο Κωνσταντίνος Φρουζής, υπήρξε φίλος και υποστηρικτής του. Ο mr Novartis τον προώθησε στην εκλογή του στη θέση του προέδρου της Ν∆ διοργανώνοντας δείπνα µε την ελίτ της φαρµακοβιοµηχανίας. Σε αυτόν έστειλε ο Φρουζής το βιογραφικό του όταν έφυγε από τη Novartis. Μόνο ο Φρουζής και ο Μητσοτάκης γνωρίζουν την έκταση και την ποιότητα της σχέσης τους, αλλά όλοι έγιναν µάρτυρες της πρώιµης στήριξης της θεωρίας ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο από την πλευρά του πρωθυπουργού. Προτού ακόµη γίνουν γνωστές οι διαστάσεις του σκανδάλου, για τις οποίες άλλωστε οι πληροφορίες προέρχονταν από τις ΗΠΑ, ο Μητσοτάκης είχε κατακεραυνώσει τους «σκευωρούς» στην Ελλάδα και έβαλε σύσσωµη τη Ν∆ να γίνει συνένοχη.

Υπάρχει όµως κάτι ακόµη πιο σοβαρό, το οποίο αποκαλύπτει σε άρθρο του ο δηµοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, έγκυρος και έµπειρος χωρίς αµφιβολία περί των νεοδηµοκρατικών. Κάνοντας φλας µπακ στην εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν∆ εµφανίζει την επικράτησή του ως αποτέλεσµα γκρίζων πρακτικών και υπόγειων συµφωνιών. Γράφει εν ολίγοις ότι ο Μεϊµαράκης επικράτησε στον πρώτο γύρο της εσωκοµµατικής εκλογής έναντι του Μητσοτάκη, αλλά ξαφνικά υπήρξε ένα «ατύχηµα» στα ηλεκτρονικά µέσα ψηφοφορίας. Στον δεύτερο γύρο ο Σαµαράς έκανε µυστική συµφωνία στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ενεργοποιήθηκαν από πρεσβείες έως ο πατέρας Μητσοτάκης για να κυριαρχήσει ο σηµερινός πρόεδρος και πρωθυπουργός. Με βάση ένα από τα συµπεράσµατα του Μανώλη Κοττάκη, ο Μητσοτάκης ξεπλήρωσε τη χάρη στήριξης στον Σαµαρά µε την πολιτική κάλυψη του πρώην πρωθυπουργού στην υπόθεση Novartis.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άδραξε το σκάνδαλο Novartis για να χτυπήσει τους εχθρούς του και να πετύχει µια αλληλοεκβιαστική ισορροπία µε τους άσπονδους φίλους του στο κόµµα. Κι όλα αυτά σε βάρος της χώρας.

Γνωρίζει βέβαια ότι αυτήν τη στιγµή βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο µεταίχµιο. Οι αποκαλύψεις για τη συνωµοσία που έστησαν για να καλύψουν το σκάνδαλο Novartis συναντούν χρονικά την πολιτική του κατάρρευση. Ο επίλογος θα γραφτεί στον πάτο της κατρακύλας. Και ίσως τότε συµµετάσχει η πραγµατική ∆ικαιοσύνη.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter