«Πόλεμος» Ερντογάν – Ιμάμογλου για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

«Πόλεμος» Ερντογάν – Ιμάμογλου για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης θέτει βέτο στα πλάνα του προέδρου της Τουρκίας για το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ που αφορά την πόλη. 

Το πρώτο σημαντικό πεδίο μάχης μεταξύ του δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφορά το πρότζεκτ της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης. Ο δεύτερος επαναφέρει στην ημερησία διάταξη τις συζητήσεις για ένα έργο που – σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου – θα λειτουργήσει ευεργετικά στην πόλη, τόσο από πλευράς τουρισμού, όσο και στο θέμα της κυκλοφοριακής συμφόρησης, λύνοντας πολλά από τα προβλήματα του οδικού δικτύου.

Η διώρυγα μήκους 45 χιλιομέτρων έχει σχεδιαστεί να ενώνει τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα και αποτελεί διακαή πόθο του Ερντογάν, ο οποίος είχε ανακοινώσει το σχέδιο από το 2011 και αναγκάστηκε στην πορεία να το αφήσει στην άκρη λόγω οικονομικών προβλημάτων, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς, το κόστους του φτάνει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, οι τεταμένες σχέσεις με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, προερχόμενο από το κόμμα της αντιπολίτευσης και κατά πολλούς επόμενο ανταγωνιστή του για τον προεδρικό θώκο της χώρας στις εκλογές του 2023, οδηγούν τον πρόεδρο της Τουρκίας στο να επαναφέρει εκ νέου το θέμα στη δημοσιότητα. Κυρίως, για πολιτικούς λόγους…

Φυσικά, οι αντιδράσεις για τις κινήσεις του Ερντογάν είναι αρκετές και προέρχονται από το σύνολο της αντιπολίτευσης, από πανεπιστημιακούς, μελετητές αλλά και ακτιβιστές. Ο δε Ιμάμογλου έχει ξεκινήσει καμπάνια κατά του έργου, ξεκαθαρίζοντας ότι θα μπλοκάρει κάθε προσπάθεια για το εν λόγω πρότζεκτ, το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως «εγκληματικό». Μάλιστα, την Τρίτη έστειλε επιστολή κοινοποιώντας ότι επιθυμεί τη ματαίωση του σχεδίου για τη διώρυγα. Παράλληλα, γίνεται λόγος για ακραίες συνέπειες σε περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο, εφόσον ο Ερντογάν προχωρήσει στην διάνοιξη της διώρυγας.

«Θα κατασκευάσουμε τη διώρυγα, είτε το θέλουν είτε όχι», είχε αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δίνει νέα διάσταση στην κόντρα με τον Εκρέμ Ιμάμογλου και τους επικριτές του, με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης να ακολουθεί, θέλοντας και εκείνος να αποκομίσει με τη σειρά του πολιτικά οφέλη, κερδίζοντας «πόντους» στην κόντρα με τον πρόεδρο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter