Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στην ρώσικη πόλη Μπέλγκοροντ – Η αντίδραση της Μόσχας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στην ρώσικη πόλη Μπέλγκοροντ – Η αντίδραση της Μόσχας

Ισχυρές εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, στο νότιο τμήμα της περιοχής, η οποία βρίσκεται στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με το Reuters.

Δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί αν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες, όπως δεν είναι γνωστό το μέγεθος της προκληθείσας ζημιάς.

Το περιστατικό έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς καταγγελιών που έχει πραγματοποιήσει η Ρωσία το τελευταίο διάστημα.

Η Ουκρανία δεν έχει αποδεχθεί ευθέως την ευθύνη, αλλά χαρακτηρίζει τα περιστατικά «ανταπόδοση» και «κάρμα» για τη Ρωσία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα τη Δύση ότι προτρέπει ανοικτά το Κίεβο να επιτεθεί στη Ρωσία, προειδοποιώντας την ουκρανική πλευρά να μην «δοκιμάζει την υπομονή μας». Ενώ υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά στη διακοπή της στρατιωτικής υλικοτεχνικής υποστήριξης, η Ρωσία ενδέχεται να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος αρκετών χωρών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv παρόμοια επίθεση είχε λάβει χώρα την 1η Απρίλη από τα στρατιωτικά ελικόπτερα της Ουκρανίας, τα οποία φαίνεται να έπληξαν αποθήκη καυσίμων στο Μπέλγκοροντ. Ο κυβερνήτης της ρωσικής παραμεθόριας περιοχής είχε κατηγορήσει τότε την Ουκρανία ότι έστειλε ελικόπτερα σε ρωσικό έδαφος και χτύπησε μια αποθήκη πετρελαίου. Η πληγείσα αποθήκη μάλιστα διευθύνεται από τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Roseneft περίπου 21 μίλια από τα σύνορα.

Η Ρωσία μάλιστα προειδοποίησε τη Βρετανία την Τρίτη (26 Απριλίου) ότι εάν συνεχίσει να προκαλεί την Ουκρανία να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία, τότε θα υπάρξει άμεση «ανάλογη αντίδραση».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προχώρησε στις εν λόγω δηλώσεις επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας Τζέιμς Χέπεϊ, ο οποίος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC ότι είναι απολύτως νόμιμο για την Ουκρανία να κυνηγάει στόχους στα βάθη της Ρωσίας για να διαταράξει τις γραμμές εφοδιαστικής και εφοδιασμού.

«Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η άμεση πρόκληση του Λονδίνου προς το καθεστώς του Κιέβου για τέτοιες ενέργειες, εάν πραγματοποιηθούν τέτοιες ενέργειες, θα οδηγήσει αμέσως στην αναλογική αντίδρασή μας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Όπως έχουμε προειδοποιήσει, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε εικοσιτετράωρη ετοιμότητα να ξεκινήσουν αντίποινα με όπλα μεγάλου βεληνεκούς υψηλής ακρίβειας σε κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Χέπι της Βρετανίας δήλωσε ότι είναι απολύτως νόμιμο για την Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικές γραμμές εφοδιαστικής και προμήθειες καυσίμων και αναγνώρισε ότι τα όπλα που παρέχει τώρα η διεθνής κοινότητα έχουν το εύρος που θα χρησιμοποιηθεί στη Ρωσία.

«Απ’ όσο καταλαβαίνω, η Βρετανία είναι μια από αυτές τις χώρες», δήλωσε η Ζαχάροβα, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Χέπεϊ και αναφερόμενη στις χώρες του ΝΑΤΟ που «δοκιμάζουν την υπομονή της Ρωσίας» προσφέροντας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανίας , σύμφωνα με την Pravda.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter